Basketball

Dansker hitter i udlandet – NBA holder øje

Gabriel 'Iffe' Lundberg føler aldrig, han har været tættere på verdens største basketball-liga, end han er i øjeblikket.

Aldrig nogensinde har en dansker begået sig i NBA. Men inden længe kan det blive noget, der kun hører fortiden til.

Gabriel 'Iffe' Lundberg leverer den ene bedrift efter den anden i sin polske klub Zielona Góra, der ligger i VTB United League, som anses for at være en af de stærkeste basketball-ligaer på det europæiske kontinent.

På nuværende tidspunkt har jeg helt sikkert talentet til at spille i NBA

Gabriel 'Iffe' Lundberg, basketballspiller i Zielona Góra

I december kunne den 26-årige dansker lade sig hylde som månedens spiller i ligaen. Og VTB er et sted, som klubber i NBA leder hos, når de går på jagt efter kommende basketstjerner. Derfor er et amerikansk eventyr også kommet indenfor rækkevidde. Det fortæller hovedpersonen selv til TV 2 SPORT.

- Det er meget realistisk. På nuværende tidspunkt har jeg helt sikkert talentet til at spille i NBA. Det handler mere om timingen. Jeg føler, jeg er klar, så jeg venter bare på at få chancen, fortæller combo guarden selvsikkert.

Hans agent bekræfter i øvrigt, at mange NBA-hold har øjne på ham. Det siger Gabriel 'Iffe' Lundberg selv til DR.

Lige så overbevist Gabriel 'Iffe' Lundberg er om sit eget talent, lige så lidt går han op i, hvilken NBA-klub det eventuelt bliver i fremtiden.

- I første omgang er jeg lidt ligeglad med, hvilket hold det er. Vi har aldrig haft en dansker i NBA før, så jeg vil bare gerne være den første, siger han med et smil.

Gabriel 'Iffe' Lundberg​

  • 193 centimeter høj
  • 26 år gammel
  • Spiller som combo guard
  • Har spillet for Copenhagen Wolfpack og Horsens IC i Danmark, Manresa og Tenerife i Spanien og for nuværende i Zielona Góra i Polen

I basketball kan en combo guard forklares som den spiller, der har de nødvendige tekniske og fysiske kompetencer til at udfylde rollerne som en point guard og en shooting guard. Den, der er point guard, er ansvarlig for at fordele bolden og få den til at cirkulere rundt på banen. Den, der er shooting guard, befinder sig tit i en scoreposition og er ofte reserveret til holdets bedste skytte.

"Han bliver bedre og bedre"

Da danskeren skrev under Zielona Góra sidste år, var begge parter indforstået med, at det kun var for én sæson. Det betyder, at han gratis kan forlade Polen denne sommer, når sæsonen er færdigspillet.

Skulle det mod hans egen forventning ikke blive NBA, så kan et ophold i den stærkeste europæiske liga, EuroLeague, også være en mulighed.

- Målet for næste år er jo at komme i NBA. Eller i EuroLeague. Men jeg er ikke bekymret for fremtiden. Uanset hvad bliver det en sjov sommer, lyder det.

Ifølge TV 2 SPORTs basketballekspert Peter Wang så har den danske NBA-aspirant allerede vist sit værd i VTB i Polen.

- Lige nu gør 'Iffe' det rigtige - nemlig at imponere hvor han er. Så han viser sig godt frem i det vindue, som NBA-scouts og Euro League-scouts kigger gennem. Og de tænker da helt sikkert: "Det her er en spændende spiller. Ham vil vi gerne have nallerne i."

Flere danskere lærte Gabriel 'Iffe' Lundberg at kende i forbindelse med hans tilstedeværelse på det danske landshold henover efteråret, hvor man besejrede verdensranglistens nummer 8, Litauen, og verdensranglistens nummer 11, Tjekkiet, i EM-kvalifikationen.

Danmark er selv placeret som nummer 56.