Basketball

Efterforskere giver pilot skylden for Kobe Bryants død

Amerikansk transportmyndighed mener, at piloten brød reglerne.

Godt et år er der gået siden den tragiske helikopterulykke, der kostede alle ni om bord livet. Blandt dem basketball-legenden Kobe Bryant og hans 13-årige datter Gianna

Siden har der været talrige spekulationer og anklager om, hvad der forårsagede ulykken.

Tirsdag er National Transportation Safety Board (NTSB) så kommet med den sandsynlige årsag til helikopterstyrtet, og her peger pilen i retning af piloten. Det skriver Reuters.

Kobe Bryant var i 1998 den yngste deltager i en allstarkamp - 19 år gammel. Han spillede 20 år for Los Angeles Lakers.

Ifølge efterforskerne ser det nemlig ud til, at Ara Zobayan forbrød sig mod de visuelle flyveregler.

- Piloten fløj under visual flight-ordrer, som lovmæssigt forbød ham at flyve gennem skyerne, siger NTSB-formand Robert Sumwall.

Det gjorde han alligevel og blev formentlig desorienteret, lyder det. Noget, der kan ske, når piloten hverken kan se himlen eller jorden.

- Vi vil diskutere fænomenet spatial desorientering, en kraftfuld følelse, der forvirrer piloter, som mister visuelle referencer, og hvilken type træning der kan være effektiv mod denne effekt, siger Sumwall.

Tæt tåge og mange anklager

Bryant og de øvrige passagerer var den 26. januar på vej fra Orange County ved Los Angeles til en basketballturnering for ungdomsspillere, da ulykken indtraf.

Nord for Los Angeles styrede helikopteren ind i tæt tåge. Piloten, Ara Zobayan, forsøgte at stige op over tågen, da helikopteren pludselig stoppede og faldt til jorden.

Kobe Bryant enke har både beskyldt piloten og sagsøgt helikopterfirmaet, som omvendt skød skylden på den tætte tåge og manglende meldinger fra dem, der styrer flytrafikken.

NTSB’s konklusion lød tilbage i juni på, at det var et uheld, fordi styrelsen ikke fandt nogen tegn på mekaniske fejl, og at piloten muligvis "misopfattede" vinklerne i helikopterens kurs.

Det kunne blandt andet forklare, hvorfor Ara Zobayan rapporterede, at de var opadstigende, mens helikopteren rent faktisk tabte højde.

Da Ara Zobayan fortalte flyveledere, at han var i færd med at stige til 1219 meter for at komme over skyerne, var helikopteren i stedet ved at dykke direkte mod en bjergside.

Zobayan blev frikendt for at have fløjet i påvirket tilstand. Obduktionen viste således ingen tegn på rusmidler.

En af sportens største

Kobe Bryant blev 41 år gammel.

Han gik under kaldenavnet Black Mamba og stoppede sin aktive karriere i NBA i 2016. Han nåede at spille i verdens bedste basketball-liga i 20 år, hvor han blandt andet vandt mesterskabet fem gange og blev kåret som den mest værdifulde spiller en enkelt gang.

Den knap to meter høje basketballspiller repræsenterede udelukkende Los Angeles Lakers i sin karriere, hvor han markerede sig med ikke færre end 33.643 point, 7.047 rebounds og 6.306 assists.

Han betragtes som en af de største sportspersonligheder nogensinde i Los Angeles.