Basketball

Europæer er sæsonens mest værdifulde spiller i NBA

26-årige Nikola Jokic er den senest draftede spiller nogensinde til at vinde MVP-prisen i NBA.

Den 26-årige serber Nikola Jokic er sæsonens mest værdifulde spiller i den amerikanske basketliga, NBA.

Denver Nuggets-stjernen har fået prisen efter en afstemning blandt journalister, eksperter og fans, hvor han høstede 971 af 1010 mulige point.

Den 210 centimeter høje Jokic er den kun femte udlænding, som vinder prisen, der på amerikansk populært går under forkortelsen MVP (Most Valuable Player, red.)

- Statistisk er det nok min bedste sæson nogensinde, og trofæet er prikken over i'et. Jeg tror, det er min bedste sæson i mit liv, siger Jokic ifølge AFP.

Jokic lavede i grundspillet 26,4 point, 8,3 assister og 10,8 rebounds per kamp, og hæderen kommer uventet for serberen, hvis man kigger bare godt en håndfuld år tilbage.

I 2014 spillede Jokic i den serbiske liga, hvorfra han blev draftet til Denver Nuggets og siden debuterede i NBA i 2015.

- For at være helt ærlig, så tænkte jeg ikke engang på at spille i NBA, da jeg startede i ligaen derhjemme, siger Jokic.

Jokic blev valgt som nummer 41 i 2014-draften, og han er dermed den MVP-vinder, som er valgt senest i sin draft.

Serberen er desuden den første MVP-vinder fra Denver Nuggets nogensinde, og som sagt den kun femte udlænding, der vinder prisen.

Tidligere har nigerianske Hakeem Olajuwon (1994), canadiske Steve Nash (2005 og 2006), tyske Dirk Nowitzki (2007) og græske Giannis Antetokounmpo (2019 og 2020) gjort det før Jokic.

Philadelphia 76ers' Joel Embiid og Golden State Warriors' Stephen Curry endte som henholdsvis nummer to og tre i afstemningen.

Jokic og Denver Nuggets er fortsat med i NBA-slutspillet, hvor de dyster mod Phoenix Suns i Conference-semifinalerne. Her fører Phoenix 1-0 i bedst af syv-serien.