Basketball

Rejste fra græske slumkvarterer til NBA - nu er det hele kulmineret

26-årige Giannis Antetokounmpo lavede hele 50 point, da Milwaukee Bucks vandt NBA-mesterskabet. Hans vej dertil har været hårdere end flestes.

Med sin højre knyttede næve slog han sig selv på brystet og brølede sin glæde ud.

NBA-stjernen Giannis Antetokounmpo kunne sammen med sine holdkammerater fra Milwaukee Bucks fejre holdets første mesterskab i 50 år med en samlet finalesejr på 4-2 over Phoenix Suns.

Den græske kæmpe var finalens helt store spiller, hvor han i sjette kamp lavede hele 50 point.

Ifølge TV 2 SPORTs basketballekspert Peter Wang var Antetokounmpo spilleren, der sendte mesterskabet til Milwaukee.

- Han er superstjernen, der gjorde den store forskel. Giannis Antetokounmpo var fremragende hele vejen igennem og sluttede af som finalens MVP (mest værdifulde spiller, red.). Han laver 50 point i den sidste kamp. Det er en virkelig flot serie fra ham, og hvis man skal pege på én spiller som den store forskel, så er det ham, siger Wang.

Han er bygget som en græsk gud. Han kommer fra gaderne i Athen, og lige nu står han på toppen af det hele

Peter Wang, basketballekspert TV 2 SPORT

Rejsen til toppen

Giannis Antetokounmpos rejse til NBA-mesterskabet og MVP-titlen i finalen har dog langt fra været lige til.

Han blev født i en forstad til Grækenlands hovedstad, Athen, 6. december 1994. Her var hans forældre endt, efter de var emigreret fra Nigeria.

Selvom han blev født i Grækenland, fik han ikke automatisk græsk statsborgerskab, og derfor var han i sine første 18 leveår statsløs, hvor han hverken havde papirer fra Nigeria eller Grækenland.

Antetokounmpo-familien voksede op i den athenske forstad Sepolia. Hans forældre, der var immigranter, havde svært ved at finde arbejde, så Giannis og hans brødre hjalp til med at sælge billige, falske ure, håndtasker og solbriller til turisterne på gaderne. Det skriver New York Times.

- Det var hårdt, og vi havde ikke mange penge, men vi havde en masse glæde. Så når det kommer til vores livsglæde, var vi ikke fattige. Vi kæmpede, og vi boede alle i det samme værelse, har Antetokounmpo fortalt.

Delte sko med sin bror

Som 13-årig fandt han glæden ved basketball - eller hans bror Thanasis gjorde - og så fulgte Giannis med.

Pengene var dog stadig små, og derfor måtte de to brødre, der var en del af en søskendeflok på fire, dele sko. Når man færdig med at spille, tog man skoene af, så den anden kunne bruge dem, har Giannis Antetokounmpo forklaret til CBS.

I 2013 fik han græsk statsborgerskab, og familien flyttede til USA. Her tilmeldte han sig NBA-draften, efter han havde spillet for Filathilikos i den græske B-liga.

Han udfyldte de forudsigelser, der blev lavet om ham, da han blev valgt i første runde som nummer 15 af Bucks. Kontrakten blev underskrevet 30. juli 2013, og han fik sin debut 13. oktober samme år som en af de yngste spillere nogensinde.

Siden har han kun tørnet ud fra Bucks, som han nu har skaffet et længeventet trofæ til.

- Han har dedikeret sit spil og sit live til Bucks, og det er et godt nyt for klubben, men også for hele NBA, da det viser, at små hold også kan holde på store spillere, siger Peter Wang.

- Han er 26 år gammel nu - 2 meter og 13 centimeter høj. Han er bygget som en græsk gud. Han kommer til en liga fra gaderne i Athen, og lige nu står han på toppen af det hele. Han er et fysisk fænomen, som vi ikke har set siden Shaquille O'Neal. Han er en blanding af atletiske spillere og store tunge spillere. Og det hele kulminerer i en finaleserie, hvor han er fuldstændig outstanding.

Thanasis Antetokounmpo spiller tørner også ud for Milwaukee Bucks.

Antetokounmpos eventyr er en så god fortælling, at Disney har sikret sig rettighederne til at lave en film over det. Den får premiere i 2022.

En speciel leder

Den græske stjerne er den bare syvende spiller i NBA's historie til at lave 50 point i en finalekamp, og den 26-årige græker blev efter opgøret også kåret til finaleseriens bedste spiller - den såkaldte MVP.

- Jeg vil gerne takke Milwaukee for at tro på mig. Jeg vil gerne takke mine holdkammerater for at give den gas med mig. Jeg er taknemmelig for, at jeg var i stand til at gøre det færdigt, siger Antetokounmpo efter kampen.

Milwaukees træner, Mike Budenholzer, er fuld af lovord om sin græske superstjerne, der sidste sæson blev den første spiller siden 1994 til at blive kåret til NBA's mest værdifulde spiller og den bedste forsvarsspiller.

- Han er et fantastisk menneske. Jeg har lært så meget af ham. Han er en speciel leder. Spillertyper som ham opfører sig som mestre hver eneste dag. De omfavner det at skulle blive bedre hver dag, siger Budenholzer.

Bucks er det bare femte hold i historien til at vinde titlen i NBA, efter at have tabt de to første kampe i finaleserien.