Basketball

Store stjerner har rykket magtbalancen i NBA

Gennem de sidste to årtier har Eastern Conference været den svage halvdel i NBA, men det billede er nu ved at ændre sig betragteligt.

NBA har været præget af vestlig dominans gennem de sidste 20 år.

Western Conference var stedet at være for ligaens største stjerner - primært på grund af kvaliteten af klubbernes ledelser, der var markant stærkere til at bygge mesterskabshold.

Siden 1999 har klubber fra den vestlige halvdel vundet 15 ud af 23 mesterskaber.

Gennem de seneste par år har magtbalancen langsomt udlignet sig til sådan en grad, at den måske endda nu ligger i favør til Eastern Conference.

Bedre dybde

Gennem mange år fejlede klubberne i øst, når det kom til potentielle superstjerneerhvervelser. Det betød, at de måtte ty sig til andre midler såsom dybde for at overleve i grundspillet. Der blev derfor lagt en større prioritet i erhvervelsen af kvantitet af pålidelige spillere, der alle kunne bidrage gennem lange sæsoner.

Dette gav generelt fine resultater - især i grundspillet, hvor klubber havde mulighed for at kaste friske og produktive spillere på banen, når det var nødvendigt. De konkurrencedygtige mandskaber begyndte derved at tiltrække sig opmærksomheden af de mange stjerner, der befandt sig i Western Conference.

Gennem de seneste år har stjerner som Kevin Durant og James Harden aktivt søgt øst-klubben Brooklyn Nets, hvilket har bidraget til en stærkere stjernemængde på den side af landet.

Det betyder dog ikke, at stjernernes nyfundne interesse i øst-klubber har erstattet filosofien om dybde. Nærmest tværtimod. Der ligger disse dage stor fokus på at omringe stjernerne med kvalitet, og det inkluderer netop kvalitetsdybde.

Nye tilgange

Chicago Bulls og New York Knicks er to klubber, der opgraderede kraftigt over sommeren. Begge klubber formåede at hente store navne som DeMar DeRozan og Kemba Walker, og de formåede samtidig at forbedre deres dybde.

Der kan reelt argumenteres for, at begge mandskaber har 12 spillere, der alle burde modtage betragtelig spilletid i den kommende sæson.

Det står i stærk kontrast til tidligere sæsoner, hvor disse to klubber havde store problemer med at erhverve sig talent. Ofte måtte de sætte deres lid til spillere, der nok ikke engang var gode nok til NBA.

Hos Detroit Pistons har man også fået lidt held med sig. Klubben vandt NBA Draft Lottery, og fik dermed chancen for at vælge først i årets draft. Her tog de Cade Cunningham, som er en 20-årig spilskaber, der spås til stjernestatus inden længe.

Cunningham blev inden draften sammenlignet med superstjernen Luka Doncic fra Dallas Mavericks og NBA-legenden Paul Pierce, der tidligere spillede for Boston Celtics. Det er store navne at sætte ham op imod, men det er ikke usandsynligt, at den unge spiller faktisk lever op til disse forventninger.

I Miami hentede Heat tidligere All Star Kyle Lowry til at bemande point guard-positionen, hvilket har medført store forventninger i South Beach. Klubben, der allerede har stjernerne Jimmy Butler og Bam Adebayo på spillerlisten, projekteres til at have et af de bedste forsvar i NBA.

Hvem er favoritterne i East?

Foruden de førnævnte Heat, er det umuligt at komme udenom Milwaukee Bucks, der vandt mesterskabet sidste sæson. De forsvarende mestre er fortsat anført af ligaens mest dominerende spiller, græske Giannis Antetokounmpo, hvilket er nok til at kaste dem direkte ind i mesterskabsdebatten igen i år.

Antetokounmpo er flankeret af stjernerne Khris Middleton og Jrue Holiday, der begge er i deres bedste alder.

Brooklyn Nets har både Kevin Durant og James Harden på holdlisten. De har teknisk set også superstjernen Kyrie Irving, men han kommer ikke til at spille før han bliver vaccineret, hvilket er en situation, der fortsat skaber debat i USA.

Selv foruden Irving er Brooklyn dog en stærk kandidat til at kæmpe med om titlen, så længe de holder sig skadesfri.

NBA-sæsonen starter natten til onsdag den 20. oktober, hvor netop Bucks og Nets møder hinanden klokken 01.30. Kampen kan ses på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.