Basketball

Vild rekord cementerer Currys status som den bedste skytte nogensinde

Steph Curry overhalede i nat Ray Allen på listen over flest ramte treere i NBA's historie og udødeliggjorde sig selv i historiebøgerne.

Der kan ikke længere være tvivl om, hvem der er historiens bedste skytte i NBA.

Ikke at der som sådan var det inden i nat, men Steph Curry fra Golden State Warriors satte i nat to streger under sin status, da han tog han den sidste rekord, han manglede. Den for flest tre-point-scoringer i NBA's grundspil nogensinde, som han overtog fra superskytten Ray Allen.

- Nu er han uomtvisteligt den bedste skytte i historien. Nu er han nået i mål. Han har en rekord, som ingen tager fra ham i meget lang tid, siger Jens Laulund, basketballekspert på TV 2 SPORT.

Han scorede fem treere mod New York Knicks i sejren på 105-96.

2977 er det nu blevet til, siden han i 2009 debuterede i ligaen. Det er et helt absurd gennemsnit på 3,8 per kamp.

Søn af en NBA-spiller

Steph Curry har altid haft talent for skyde. Et talent nedarvet fra sin far, den tidligere NBA-spiller Dell Curry, der selv var en respekteret skytte i 1980’erne og 90’erne.

Derfor kom det heller ikke bag på nogen, at sønnike hurtigt blev en succes i NBA. Også selvom han aldrig har været stor, hurtig eller stærk. Til gengæld kan han sende bolden af sted som ingen anden.

I hans klub Golden State Warriors blev det da også hurtigt tydeligt, at holdet skulle bygges op omkring den talentfulde guard. Ind kom schweizerkniven Draymond Green, der i bund og grund er fundamentet under Currys delikate lækkerier. Han har i 10 sæsoner været musklerne bag magien.

Samtidig blev den gamle NBA-spiller Steve Kerr ansat som træner. Kerr fik Golden State Warriors til at spille som en kollektiv organisme, og sammen med Draymond Green og skarpskytten Klay Thompson har han været Currys tro væbner gennem de mange succesfulde år.

Uden Golden State, ingen Steph Curry. Og uden Steph Curry, ingen Golden State. Det er det, nogen vil kalde synergi.

77 ramte treere i træk

Man kan allerede se det under opvarmningen.

Stephen Curry er som fra en anden planet, når det kommer til at ramme treere på en basketballbane. Han er en basketballpioner, vi først nu er ved at finde begreber for.

Curry skyder gerne flere meter bag holdkammeraterne for at udfordre sig selv. For et par år siden skulle han under et træningspas have ramt 77 skud fra distancen i træk. 77! Enhver, der har prøvet stå på en basketballbane ved, hvor surrealistisk, det lyder.

Faktisk er Curry og hans skudtræner ikke længere tilfreds med bare at ramme. Nu er det kun de perfekte skud, der kun rammer nettet, som tæller med i deres interne statistikker.

- Det er en mental øvelse, der skal perfektionere ham mest muligt, sagde hans skudtræner, Brandon Payne, til nba.com inden sæsonen, inden han fremhævede det paradoksale i sit arbejde:

- Jeg står med den bedste skytte, der nogensinde har gået på denne planet, og så skal jeg fortælle ham, at han ikke er god nok.

En pioner, der har ændret basketball

Første gang Curry var med til at vinde NBA-mesterskabet var tilbage i 2015. På det tidspunkt var han allerede en stjerne på basketballhimlen, men mesterskabet sendte ham alligevel op på en ny hylde.

Det samme gjorde det to efterfølgende mesterskaber, han vandt i 2017 og 2018, samt de to kåringer som NBA’s MVP, basketballspillets fineste individuelle pris. Ingen tvivl om, at Curry er blandt denne generations største spillere.

Blå bog

Stephen Curry

  • Alder: 33 år
  • Højde: 188 centimeter
  • Nationalitet: Amerikaner

Meritter:

  • 3 x NBA-mester (2015, 2017, 2018)
  • 2 x MVP (2015, 2016)
  • 2 x NBA topscorer (2016, 2021)
  • 7 x All Star

Udvalgte rekorder:

  • Flest tre-point-scoringer i historien
  • Flest tre-point-scoringer i en finalekamp
  • Højeste straffekastprocent i NBA's historie

Men Curry har ikke bare sat den ene rekord efter den anden. Han har også ændret måden, man ser på tre-point-skuddet, der i de seneste ti år er blevet populært som aldrig før.

- Curry har skabt en generation af spillere, der nu skyder en kæmpe volumen af treere. Så rekorden tilhører nu en spiller, der har været banebrydende for hvordan, man spiller basketball, og som samtidig har været MVP og vundet mesterskaber, siger Jens Laulund.

Det er på mange måder en spiller, der er svær at tage øjnene fra. På banen tiltrækker han sig al opmærksomheden. Han fryser spillet, leger med modstanderne på grænsen til det arrogante, inden han i en pludselig eksplosion sender en ny tre-point-bombe af sted.

Flere hold har i afmagt forsøgt at dedikere to forsvarsspillere til at dække ham op. Steph Currys skud er simpelthen så frygtindgydende, at nogen hold hellere vil lade en anden spiller stå helt fri fremfor at lade Curry sende et skud af sted. Så kan man i sandhed tale om en spiller, der har ændret spillet.

Har fået ny vind under vingerne

Senere i denne sæson fylder han 34 år. En relativ høj alder for en basketballspiller, og hvis man inden sæsonen gik og troede, at manden bare var en afdanket kransekagefigur, tog man alvorligt fejl, da NBA-sæsonen gang i gang i oktober.

Curry har nemlig genfundet sig selv. Selv uden den langtidsskadede profil Klay Thompson på holdet tordner Golden State Warriors afsted, og det er Steph Curry, der kaster det ene lyn efter det andet.

I denne sæson er han godt på vej til at slå sin egen rekord på 402 treere i én og samme sæson. En rekord, han satte i 2016, og som ingen troede var mulig at slå.

- Det mest bemærkelsesværdige er måden, han tager den på. Det er nemlig ikke et tidspunkt, hvor han er på vej ned. Han er faktisk nærmest blevet bedre, så han tager ikke bare rekorden, men han tager den med stil, lyder det fra Jens Laulund.

Der er i hvert fald i længere tvivl. Steph Curry er den bedste skytte nogensinde, og hans seneste rekord minder os om et unikt talent, der fortjener at komme i glas og ramme.