Basketball

'Iffe' Lundberg får debut og skriver dansk NBA-historie

Danmark har fået sin første NBA-dansker, efter Gabriel 'Iffe' Lundberg blev skiftet ind for Phoenix Suns.

27-årige Gabriel 'Iffe' Lundberg har skrevet dansk basketballhistorie. Han kan nu officielt kalde sig NBA-spiller.

Natten til mandag blev han den første dansker til at få spilletid i verdens bedste basketball-liga, NBA, da han kom på banen for Phoenix Suns i udekampen mod Oklahoma City Thunder.

Gabriel 'Iffe' Lundberg blev skiftet ind, da der var 4 minutter og 14 sekunder tilbage af kampen, hvor Suns sensationelt var bagud med 87-107 til et reservespækket Thunder-hold.

Danskeren kunne ikke gøre meget ved stillingen, selvom han gjorde forsøget. Han missede henholdsvis et to- og trepointsforsøg, men blev dog noteret for en enkelt assist i sine få minutter på banen.

Phoenix Suns tabte kampen 96-117, men set med rød-hvide briller vil opgøret blive husket for alt andet end et pinligt nederlag.

Tredje gang blev lykkens gang

Dermed kom debuten, som 'Iffe' Lundberg havde set frem til, siden han den 12. marts skrev under på en kontrakt for resten af sæsonen med topholdet i USA.

Den danske basketballstjerne havde forinden været med i kamptruppen og siddet på bænken i de to kampe mod Golden State Warriors og Memphis Grizzlies uden spilletid til følge.

Op til kampen mod Oklahoma City Thunder havde Phoenix Suns' træner dog slået fast, at man ville spare flere af stjernerne. Det efterlod en masse frie minutter, der skulle fordeles på resten af truppen, og Gabriel 'Iffe' Lundberg kan nu altså skrive spilletid i verdens bedste liga på CV'et.

Muligheden for et skifte til verdens bedste basketball-liga kom i stand, da 'Iffe' Lundberg fik ophævet sin kontrakt midt i sæsonen hos russiske CSKA Moskva, efter Rusland invaderede Ukraine.

En enkelt dansker i NBA tidligere - uden spilletid

Der har tidligere været en spiller født i København i NBA i form af Lars Erik Hansen, der i 1978 debuterede for Seattle SuperSonics. Han er dog canadisk statsborger og har spillet landskampe for Canada, hvorfor han ikke bliver betragtet som den første dansker i NBA.

Gabriel 'Iffe' Lundbergs karriere

  • 2014–2015: Copenhagen Wolfpack
  • 2015–2017: Horsens
  • 2017–2019: Manresa (Spanien)
  • 2019–2020: Canarias (Spanien)
  • 2020–2021: Zielona Góra (Polen)
  • 2021–2022: CSKA Moscow (Rusland)
  • 2022-2022: Phoenix Suns (USA)
  • 2022-: Virtus Bologna (Italien)

Christian Drejer blev i 2004 første dansker til at blive draftet af et NBA-hold, da New Jersey Nets valgte ham i anden runde. Han kom bare aldrig i betragtning til holdet og tog tilbage til Barcelona året efter.

Phoenix Suns mangler fortsat at spille fire kampe i grundspillet, inden slutspillet begynder den 16. april. Suns kommer til at gå ind i slutspillet som det bedste hold i NBA.