Basketball

Rørt stjernetræner banker i bordet efter skoleskyderi: - Jeg har fået nok!

Den anerkendte NBA-træner Steve Kerr langer kraftigt ud efter de amerikanske politikere efter onsdagens skoleskyderi i Texas.

- Jeg kommer ikke til at tale om basketball.

Sådan indledte Steve Kerr onsdag sin pressebriefing forud for NBA-kampen mellem Golden State Warriors og Dallas Mavericks.

For den karismatiske Warriors-træner havde et ganske andet budskab at aflevere til den fremmødte presse - få timer efter det tragiske skoleskyderi i Texas. Kerr bankede i bordet, hævede stemmen og fremstammede med bævrende underlæbe:

- Hvornår har vi tænkt os at gøre noget?

- Jeg er træt. Jeg er så træt af at sætte mig herop og uddele kondolencer til de sønderknuste familier, der er derude. Jeg er træt af at holde et øjebliks stilhed. Nu er det nok, sagde Steve Kerr og fortsatte sin enetale:

- Vi spiller kampen i aften. Men jeg vil have, at alle personer, der er til stede, tænker på deres eget barn, barnebarn, mor, far, søster eller bror. Hvordan ville du have det, hvis det her skete for dig i dag?

Kerr og Golden State Warriors endte med at tabe playoff-kampen mod Dallas Mavericks med 109-119, men er dog fortsat foran med 3-1 i kampe i serien.

Inden kampen blev der afholdt et minuts stilhed for ofrene for skoleskyderiet på Rob Elementary.

Det er ynkeligt. Jeg har fået nok

Steve Kerr

Ønsker politisk handling

Steve Kerr, der må anses som en af de mest anerkendte og indflydelsesrige NBA-personligheder, havde et ganske særligt formål med sin enetale på knap tre minutter.

Han ønsker ganske enkelt politisk handling. Nu.

- I løbet af de sidste ti dage har vi haft en episode, hvor ældre sorte personer blev dræbt i et supermarked i Buffalo. Vi har også haft en episode, hvor asiatiske kirkegængere blev dræbt i det sydlige Californien. Og nu har vi en episode, hvor børn er blevet myrdet i skolen, siger Steve Kerr og fortsætter:

- Så jeg spørger jer. Jeg spørger alle jer senatorer, der nægter at gøre noget ved volden, skoleskyderierne og supermarkedsskyderierne. Jeg spørger jer, om I har tænkt jer at sætte jeres eget behov for magt over de tabte liv? For det er sådan, det ser ud.

Steve Kerr har tidligere udtalt sig kritisk omkring våbenpolitikken i USA og er generelt meget engageret i sagen. Det hænger sammen med, at hans far, Malcolm Kerr, blev skudt af to personer foran sit kontor i 1984, da han var præsident for det amerikanske universitet i Beirut.

Helt specifikt ønsker NBA-træneren, at politikerne indfører en regel om baggrundstjek for alle, der ønsker at købe våben. Et såkaldt Universal Background Check.

- Er I klar over, at 90 procent af amerikanerne - uagtet politisk ståsted - ønsker at få indført baggrundstjek? 90 procent. Vi bliver holdt som gidsler af 50 senatorer i Washington, der nægter overhovedet at lade os stemme om det. De vil ikke lade os stemme, fordi de vil holde fast på deres egen magt. Det er ynkeligt. Jeg har fået nok.

Sådan sluttede Steve Kerr sin talestrøm, inden han igen bankede i bordet og rejste sig og forlod rummet.