NBA suspenderer holdejer efter grove anklager

Efter beskyldninger om giftigt arbejdsmiljø og racisme er Phoenix Suns' holdejer, Robert Sarver, suspenderet.

Den amerikanske basketball-liga NBA har suspenderet Phoenix Suns' holdejer, Robert Sarver, i et år og givet ham en bøde på ti millioner dollar.

Det sker som reaktion på en undersøgelse i kølvandet på beskyldninger om racisme og kvindehad. Bødens beløb svarer til knap 75 millioner kroner.

Ifølge NBA har en uvildig undersøgelse slået fast, at Sarver "tog del i adfærd, der tydeligt krænkede almindelige standarder på arbejdspladsen, som regler og politikker for hold og ligaen ellers afspejler".

- Den opførsel indebar både brugen af racistisk ufølsomt sprog, ulige behandling af kvindelige medarbejdere, sex-relaterede udtalelser og opførsel samt hård behandling af medarbejdere, der lejlighedsvist udgjorde mobning, lyder det i en udtalelse fra NBA.

Den uvildige undersøgelse kommer, efter at mediet ESPN i november 2021 udgav en artikel, hvor flere end 70 af Phoenix Suns' medarbejdere var citeret.

De påstod, at Sarver har skabt et "giftigt" arbejdsmiljø i de 17 år, han har stået i spidsen for klubben.

Benægter alle beskyldninger

Robert Sarver ejer også WNBA-holdet Phoenix Mercury, der spiller i den bedste række for kvindernes basketball.

Sarver har benægtet alle beskyldninger og har tidligere hilst en undersøgelse af forholdene velkommen.

- Godt lederskab begynder med ansvarlighed, siger Sarver i en udtalelse tirsdag udsendt af klubben.

Og for både herre- og kvindeholdet begynder den proces hos ham, tilføjer han.

- Mens jeg er uenig med detaljer i NBA's rapport, vil jeg gerne undskylde for de af mine ord og handlinger, der har stødt ansatte. Jeg tager fuldt ansvar for, hvad jeg har gjort.

- Jeg undskylder for at have påført smerte, og disse fejlvurderinger er ikke forenelige med min personlige filosofi og mine værdier, siger Sarver videre.