'Iffe' Lundberg blev i 2022 Danmarks første NBA-spiller.
Basketball

"Go big or go home!" Lundberg kæmper videre for sin søn

Gabriel 'Iffe' Lundberg er den første og hidtil eneste dansker i NBA. Han satser på at vende tilbage - både for sin hustru og deres søns skyld.

Som basketballspiller har 'Iffe' Lundberg opnået det største, man kan.

Som far kæmper han videre, efter drømmen om NBA blev til virkelighed i april 2022. Hver eneste dag snører han sine sko og knokler for sin snart treårige søn, Jamie.

- Han er min allerstørste motivation i livet. Alt, hvad jeg gør, er hovedsageligt for ham.

Gabriel 'Iffe' Lundberg blev far 19. december 2019. Derfor debuterede han i NBA med nummer 19 på trøjen, og siden den historiske debut har Lundberg ikke kun spillet for sig selv og sit hold. Det fortæller han i TV 2 PLAY-dokumentaren 'Drømmen om NBA', hvor han i private optagelser og interviews fortæller om NBA-eventyret.

- Det kan selvfølgelig godt være, han ikke kommer til at kunne huske det. Det er derfor jeg håber, jeg kommer til at spille længe nok til, at han bliver stor nok til at vide, hvad jeg har gjort for sporten.

For nogle kræver det flid og sved at indfri drømmene om en kontrakt i verdens bedste basketball-liga, NBA. Måske også både tårer og blod. Men for Lundberg-familien var de klassiske ofre ikke nok. Pludselig var det også nødvendigt med en stor, økonomisk investering, før han i fire kampe kunne gå på banen for Phoenix Suns.

Ser Gabriel 'Iffe' Lundberg få NBA-debut - og se hans højdepunkter fra de sidste minutter af kampen. Video: TV 2 Sport

Købte sig ud af storklub

Da 2022 blev skudt ind med champagnepropper og fyrværkeri, gik det planmæssigt for 'Iffe' og drømmen om NBA. Det ændrede sig få uger senere, da russisk militær begyndte at skyde med raketter af en helt anden kaliber.

24. februar indledte Rusland en invasion i Ukraine, og som mange andre udlændinge i Rusland reagerede Lundberg-familien ved at søge væk.

- Vi ender med at beslutte, at jeg skal købe mig selv ud, fortæller Lundberg om den pludselige afsked med storklubben CSKA.

Med det allersidste fly satte Lundberg og familien kurs mod Danmark. Kurs mod nye eventyr.

- Og lige så snart, situationen med CSKA var håndteret, var det en no brainer at sige ja til Phoenix.

Dialogen havde stået på i tre år. Endelig blev ordene formuleret i en skriftlig aftale, og den skrev Gabriel 'Iffe' Lundberg under på – som Danmarks første NBA-spiller.

Det var ikke et spørgsmål, om vi skulle herover. Det skulle vi bare

Camilla Frommelt Andersen

Straks gik sprogundervisningen i gang med toårige Jamie.

- Kan du sige NBA? N – B – A.

Lige så hurtigt blev hverdagen igen en helt anden for både 'Iffe', hustruen Camilla Frommelt Andersen og selvfølgelig for Jamie. All in for en karriere i ligaen, der for de fleste er uopnåelig.

- Det hårdeste er klart at tilsidesætte sig selv. Det er stadig svært. Vores destinationer har jo altid været efter 'Iffes' arbejde. Det var ikke et spørgsmål, om vi skulle herover. Det skulle vi bare, siger Camilla Frommelt Andersen.

Risikoen værd

Lige så enkel, som prioriteringen er at forstå, lige så svær kan den være at navigere i.

Gabriel 'Iffe' Lundbergs karriere

  • 2014–2015: Copenhagen Wolfpack
  • 2015–2017: Horsens
  • 2017–2019: Manresa (Spanien)
  • 2019–2020: Canarias (Spanien)
  • 2020–2021: Zielona Góra (Polen)
  • 2021–2022: CSKA Moscow (Rusland)
  • 2022-2022: Phoenix Suns (USA)
  • 2022-: Virtus Bologna (Italien)

Som nybagte forældre kan der være mere end rigeligt at se til, og som basketballfrue er meget af det på egen hånd, når faren er rejst til kamp eller andre aktiviteter med holdet. Netop derfor er 'Iffe' Lundbergs karriere ikke kun 'Iffe' Lundbergs karriere. Den er hele familiens karriere.

- Jeg kan ikke gøre det her, hvis jeg ikke tror på det. Og hvis jeg ikke går lige så meget efter den drøm for ham. Så tror jeg, jeg ville føle, at jeg spildte mit liv, siger Camilla Frommelt Andersen.

Mens NBA-drømmen var nutid, vandrede Camilla Frommelt Andersen et par gange om ugen for at have ro til at reflektere over det hele. Nu er den forjættede liga igen fremtid – hvis det vel at mærke går, som Lundberg og familien håber.

Go big or go gome! Det er sådan, vi har valgt at leve det her liv

Camilla Frommelt Andersen

Efter fire kampe og i alt 44 minutter på banen fik Lundberg via sine agenter besked om, at hans two-way kontrakt med Phoenix Suns ikke ville blive vekslet til en permanent aftale med holdet.

Fordømt. Forbandet. Frustrerende.

- Det har været nogle mærkelige sidste dage, synes jeg, for vi har investeret så meget i det. Fysisk. Emotionelt. Finansielt. Det er megaærgerligt at skulle rejse hjem nu, men jeg er glad for, at jeg har været i det her og har oplevet det her. Jeg tror kun, det gør mig stærkere, siger 'Iffe' Lundberg.

Han bakkes op af sin hustru, selvom deres NBA-projekt blev afviklet lige lovligt hurtigt.

- Vi sagde, at det var risikoen værd. Man kan ikke få den store gevinst, hvis man ikke satser engang i mellem.

- Go big or go gome! Det er sådan, vi har valgt at leve det her liv.

'Iffe’ Lundberg fik hele fjerde periode på banen i nattens opgør mellem Phoenix Suns og LA Clippers, og danskeren spillede flot undervejs. Video: TV 2 Sport

Har NBA-optionen i sin nye kontrakt

Bliver det ikke til mere end fire kampe i NBA, vil det stadig have været det hele værd for Lundberg-familien. Også selvom 'Iffe' føler, at han ikke fik en reel chance på banen.

Kælenavnet 'Iffe'

- Så vidt jeg husker, var det min mor, der gav mig kælenavnet 'Iffe'. 'Iffe' er kort for mit afrikanske navn Ifeanyi. Ifeanyi betyder i sig selv "intet er umuligt". 'Iffe' er nærmest blevet hele min identitet. Jeg identificerer mig ikke længere med Gabriel. Nu hedder jeg 'Iffe' Lundberg, fortæller Lundberg selv.

- Jeg har bestemt ikke været igennem det vildeste i min karriere endnu. Overhovedet ikke, siger han optimistisk.

I sin nye kontrakt med Bologna har Lundberg derfor sikret sig, at han kan rejse tilbage til USA efter den første af to sæsoner i Italien, hvis en NBA-klub står klar med en permanent aftale.

NBA er nemlig stadig målet. For 'Iffe', for Camilla – og for Jamie.

- Jeg er endnu mere sulten, end jeg har været nogensinde før. Og jeg vil sige, at jeg realistisk set er tilbage i NBA næste sommer.