Basketball

I nat går det løs – det er All-Star-tid i NBA

NBA største stjerner er i denne weekend samlet i Salt Lake City til det årlige All-Star-event. En fejring af ligaen og dens profiler.

Fredag til søndag byder på et festligt og fornøjeligt afbræk fra NBA-grundspillet, når den årlige All-Star weekend skal afholdes.

Tre dage hvor flere af ligaens absolut største profiler hylder spillet og ligaen, i en weekend hvor højdepunkter og underholdning er prioriteret over resultater.

Herunder kan du finde de vigtigste informationer om sæsonens All-Star-event, der for anden gang i historien skal afholdes i Salt Lake City, Utah.

TV 2 SPORT er på plads i Utah til sæsonens NBA All-Star weekend. Video: Jacob Prytz Hansen

En gammel tradition

NBA har afholdt en årlig All-Star-kamp siden 1951. Den oprindelige idé var at samle ligaens største profiler til en show-kamp, for at promovere både dem og ligaen.

Formatet var fra start af en succes, og All-Star-kampen har været en del af samtlige sæsoner siden 1951 (på nær i 1998-99-sæsonen, der blev forkortet på grund af en 'lock-out').

I 1980erne tilføjede man først en ’Slam Dunk’-konkurrence og senere en tre-points-konkurrence til den årlige showkamp. Som årene skred frem har eventet udviklet sig til et tredages-arrangement, med flere individuelle konkurrencer, samt tilførslen af endnu en show-kamp, hvor ligaens yngste profiler kan blive promoveret.

Gennem årene har man justeret formaterne en del gange. Dette års event byder på velkendte kampe og konkurrencer, men med et lille twist til selve All-Star-kampen på søndag.

De unge (og uprøvede) i fokus

Fredagen i sæsonens All-Star weekend byder på 'Rising Stars'-turneringen, hvor det primært er NBAs yngste spillere der skal i fokus.

Tre hold med første- og andetårsspillere fra NBA, samt et mandskab med spillere fra G-league (red. NBAs udviklingsliga) spiller i alt tre kampe, der alle afgøres så snart et hold når til en vis antal point (40 point i de to indledende kampe og 25 point i finalekampen).

De tre hold med NBA-spillere, er blevet udvalgt af de tidligere ligaprofiler Pau Gasol, Joakim Noah og Deron Williams, der også kommer til at fungere som trænere for holdene. G-League-mandskabet har også fået en tidligere NBA-profil som træner, i Jason Terry.

Du kan se sæsonens 'Rising Stars'-turnering på TV 2 SPORT natten til lørdag klokken 03.00.

Her er alle dunk fra Slam Dunk-konkurrencen i 2022, der blev afholdt i Cleveland, Ohio. Video: Kristoffer Vestrup

De altid seværdige konkurrencer

For mange er lørdagen i den årlige All-Star weekend det absolutte højdepunkt.

Her er der nemlig ikke kampe på programmet, men derimod individuelle konkurrencer. Tre-points- og dunkekonkurrencen har ofte leveret de mest mindeværdige højdepunkter fra NBAs årlige showweekend, og dette års konkurrencer kommer igen til at trække meget opmærksomhed.

Lørdagen i All-Star weekenden byder på tre forskellige konkurrencer og starter klokken 02.00 (natten til søndag) dansk tid:

I 'Skills Challenge' dyster tre hold i tre forskellige udfordringer: 'Team Relay', 'Team Passing' og 'Team Shooting'.

Den årlige tre-points-konkurrence sætter ligaens skarpeste skytter op mod hinanden. Hver deltager har 70 sekunder til at ramme så mange trepointsskud som muligt.

(Hør mere om sæsonens All-Star weekend i NBA-podcasten fra TV 2 SPORT)

Lørdagen slutter med sæsonens 'Slam Dunk Contest', hvor fire af sportens vildeste atleter skal dyste i spektakulære dunk. I videoen herunder kan du høre fra de fire deltagere i sæsonens dunkekonkurrence, Kenyon Martin Jr. fra Houston Rockets, Jericho Sims fra New York Knicks, Trey Murphy III fra New Orleans Pelicans og Mac McClung fra Philadelphia 76ers.

Der bliver smæk for skillingen, når Kenyon Martin Jr., Jericho Sims, Trey Murphy III og Mac McClung skal dyste om titlen som 'Slam Dunk Champion' her i weekenden. Video: Kristoffer Vestrup

De største stjerner på gulvet

Søndag nat byder på den 72. NBA All-Star-kamp i historien. Her har basketballfans muligheden for at se ligaens absolut største profiler på gulvet, på samme tid.

Traditionelt set har All-Star-kampen været et møde mellem de bedste spillere fra hver ligahalvdel (red. Eastern og Western Conference). Dette gjorde man op med i 2018, hvor de to hold blev navngivet efter deres "kaptajn" (red. den spiller, der havde modtaget flest All-Star-stemmer i hver conference), der også fik ansvaret for at vælge spillere til sit hold, fra puljen af ligaprofiler.

NBA har indført endnu et twist til dette års All-Star-kamp. For første gang i historien, kender man ikke de to All-Star-hold på forhånd, da man har rykket udvælgelsesprocessen helt frem til 45 minutter før kampstart.

I All-Star-kampen spiller de to hold om at vinde hvert enkelt af de første tre quarters. Det hold med flest point efter hvert quarter, vinder et beløb til en udvalgt velgørenhed. I kampens sidste quarter lægger man 24 point til det førende holds pointtotal. Det bliver den såkaldte 'target score', som der så spilles til.

Vi må vente og se, hvordan ligaens profiler bliver fordelt på 'Team LeBron' og 'Team Giannis'. Uanset valgene og holdopsætningerne venter der en stor kamp natten til mandag.

NBAs største stjerner var samlet i Cleveland til All-Star-kampen 2022. Her kan du se en række af de lækreste højdepunkter fra opgøret. Video: Kristoffer Vestrup

Du kan følge hele sæsonens All-Star weekend på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY, hvor Thomas Bilde og Peter Wang kommenterer alle tre dage:

  • Fredag 03.00 (natten til lørdag): Rising Stars
  • Lørdag 02.00 (natten til sændag): Saturday Night (de individuelle konkurrencer)
  • Søndag 01.00: All-Star Draftet og derefter sæsonens All-Star-kamp