Basketball

Dansker draftet for første gang i 22 år - men ikke alt er godt

Okako Adika er blevet draftet af New York Liberty fra verdens stærkeste basketliga for kvinder, WNBA.

Som den blot anden dansker i historien er Okako Adika blevet draftet af et WNBA-hold.

Hun blev valgt af New York Liberty som den 30. spiller i hele draften.

I draften vælger WNBA-holdene på skift de mest lovende talenter - oftest fra de amerikanske universiteter.

- Drømme kan blive til virkelighed, hvis man tror på dem og forfølger dem. Hele mit liv har jeg drømt om dette øjeblik, skriver hun på Instagram.

Jonathan Kalb, der er general manager - øverste sportslig ansvarlig - for New York Liberty, udtrykker glæde over at have valgt danskeren.

- Okako Adika er et lovende talent, og vi er begejstrede for at tilknytte hende, siger Jonathan Kalb til holdets hjemmeside.

22 år siden sidst

Det er 22 år siden, at en dansker senest blev draftet. Anne Thorius blev draftet som nummer 58 i 2001, men hun kom til at spille for Orlando Miracle. Hun blev sorteret fra holdets trup som en af de sidste før sæsonstarten.

Ingen dansker har endnu optrådt i WNBA, men Okako Adika har nu mulighed for at blive den første.

Okako Adika er født i Holstebro, og hun har tidligere optrådt for Lemvig, inden hun flyttede til USA for at spille basket. Først på collegeniveau og derefter på et universitet.

Ekspert sår tvivl om Okakos chancer

Det er en stor bedrift for dansk basket, at Okako Adika netop er blevet draftet.

Men skulle man tro, at Adika herfra erobrer en startplads hos New York Liberty, tager man nok fejl ifølge journalist og basketekspert Trine Nørgaard Pedersen.

- Det er stort for dansk basket. Det er altid vildt, at man begynder at kunne levere dén form for kvalitet. Men der er også lang vej historisk set fra at blive draftet til at nå den endelige roster, siger hun til TV 2 Sport.

Roster

Ordet roster bruges i meget amerikansk sport og betyder trup. 

Eksperten har heller ikke den store fidus til, at Adika etablerer sig som en af de bærende krafter hos New York Liberty.

- Okako (Adika, red.) spiller guard, og Liberty har de bedste guards i ligaen. Hun skal bare gribe muligheden og være med på træningslejren og lære en masse. Jeg vil vurdere, at hun bliver sorteret fra inden sæsonstart, men det udelukker ikke, at hun kan blive samlet op af nogle andre hold.

Skulle Adika blive "cuttet", som det ofte kaldes i USA, vil hun blive til rådighed på det åbne marked for andre hold i ligaen.

Trine Nørgaard Pedersen nævner også, at Liberty særligt har udvalgt Okako grundet hendes potentiale som skytte. Spørgsmålet er bare, om hun vil slå igennem hos New York Libery eller andetsteds i WNBA.