Boksning

Boksningens rapkæftede sommerfugl er død - Alis bedste citater

Muhammad Ali var hurtig på fødderne og i replikken. Og han var ikke bleg for at rose sig selv.

Den afdøde amerikanske bokser Muhammad Ali var ikke bare kvik på fødder og næver. Han var også godt skåret for tungebåndet og leverede livet igennem utallige verbale perler. Ikke mindst om sig selv.

Her er nogle af Muhammad Alis bedst kendte ord:

- Jeg svæver som en sommerfugl og stikker som en bi (float like a butterfly, sting like a bee). Sagt inden han som 22-årig skulle møde den daværende sværvægtsmester, Sonny Liston. Ali vandt.

- Det er bare et job. Græs gror, fugle flyver, og bølger skvulper ind over sandet. Jeg giver folk bank. (It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up)

- Det var som at dø. Det tætteste på døden, som jeg kender til. (It was like death. Closest thing to dyin' that I know of). Sagt efter den legendariske kamp, som Ali tabte over 15 runder mod Joe Frazier.

- Boksning er en masse hvide fyre, der ser på to sorte fyre give hinanden bank. (Boxing is a lot of white men watching two black men beating each other up).

- Derhjemme er jeg en flink fyr, men det ønsker jeg ikke, at verden skal vide. Jeg har noteret mig, at ydmyge folk ikke kommer særlig langt. (At home I am a nice guy: but I don't want the world to know. Humble people, I've found, don't get very far).

- Jeg har kæmpet mod alligatorer. Jeg har været i slåskamp med en hval. Jeg har leveret lyn og torden i fængslet. I ved, at jeg er slem. Jeg har dræbt en klippe, såret en sten og sendt en mursten på hospitalet. Jeg er så slem, at jeg gør medicin syg. (I done wrestled with an alligator, I done tussled with a whale; handcuffed lightning, thrown thunder in jail; only last week, I murdered a rock, injured a stone, hospitalised a brick; I'm so mean I make medicine sick).

- Jeg er ikke den største. Jeg er den dobbeltstørste. Ikke kun fordi jeg slår dem i gulvet, jeg vælger selv, hvilken runde det sker i. . (I'm not the greatest; I'm the double greatest. Not only do I knock 'em out, I pick the round).

- Det kan godt være, jeg ikke taler perfekt, hvidt engelsk. Men jeg leverer visdom. (I may not talk perfect white talk-type English but I give you wisdom).

- Ting jeg engang gjorde uden besvær - min stærke stemme og mine hurtige bevægelser - er sværere nu. Men jeg står op hver dag og forsøger at leve livet fuldt ud, for livet er en gave fra gud. (Now the things that once were so effortless – my strong voice and the quickness of my movements – are more difficult. But I get up every day and try to live life to the fullest because each day is a gift from God).

- Jeg er astronauten af boksning. Joe Louis og Dempsey var bare piloter. Jeg er i min egen verden. (I am the astronaut of boxing. Joe Louis and Dempsey were just jet pilots. I'm in a world of my own.)

- Jeg ville ønske, at folk ville elske alle andre, som de elsker mig. Det ville være en bedre verden. (I wish people would love everybody else the way they love me. It would be a better world.)

- Jeg er nummer 1. Efter mig er det ligegyldigt. (I’m No 1. After me, it don’t matter.)

- Jeg hadede hvert minut af min træning, men sagde: ”Stop ikke. Lid nu og lev resten af dit liv som en mester.” (I hated every minute of training, but I said, “Don't quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.")

- Det er svært at være ydmyg, når man er så god, som jeg er. (It's hard to be humble when you're as great as I am.)

Kilder: Reuters, abcnews.com, Independent og The Telegraph.