Boksning

Muhammad Ali er død

Den vel nok største bokser nogensinde blev 74 år.

Bokselegenden Muhammad Ali er død, 74 år gammel. Det bekræfter en talsmand for familien over for NBC News.

Muhammad Ali blev torsdag indlagt med respiratoriske problemer, som også bredt kaldes for vejrtrækningsproblemer. Og fredag skrev flere internationale medier, at det var et "spørgsmål om timer", før Ali dør.

Muhammad Ali har været indlagt på hospital en del gange de senere år. Den tidligere verdensmester har i mange år lidt af sygdommen parkinsons.

Ifølge nyhedsbureauet AP vil Muhammad Ali blive begravet onsdag i hjembyen Lousville, Kentucky. Lørdag planlægger samme by at afholde en mindehøjtidelighed.

- Ali-familien vil gerne takke alle for deres tanker, bønner og støtte og beder om privatliv på dette tidspunkt, siger familiens talsmand Bob Gunnell.

- Det er en trist dag for livet. Jeg elskede Muhammad Ali, han var min ven. Ali dør aldrig. Ligesom Martin Luther King vil hans ånd leve videre, siger Don King, en af Muhammad Alis tidligere promotere til AP.

På Twitter har Bob Arum, en anden af Muhammad Alis tidlige promotere, kommenteret på dødsfaldet.

Og på Facebook skrev hans datter Laila Ali fredag: 

Bokseren, der blev døbt Cassius Clay, men skiftede navn til Muhammad Ali, da han blev optaget i den muslimske forening Nation of Islam, var verdensmester i sværvægt tre gange, og han stoppede sin boksekarriere i 1981.

Muhammad Ali er af mange iagttagere betegnet som den største bokser nogensinde. Da han afsluttede karrieren lød hans statistik på 56 sejre (37 på knockout) og fem nederlag.

Han har været hovedpersonen i flere af historiens største boksekampe, hvor den rapkæftede og elegante bokser aldrig satte sit lys under en skæppe.

- Jeg er den største. Jeg er det største væsen, der nogensinde har levet. Jeg har ikke så meget som en skramme i mit ansigt, og jeg tog fusen på Sonny Liston. Og jeg er kun 22 år gammel, sagde den unge Ali efter en storkamp mod verdensmester Sonny Liston.

Også uden for bokseringen slog Ali fra sig.

Midt i sin storhedstid nægtede bokseren at aftjene værnepligt i Vietnam.

- Jeg skal ikke i krig for magtfulde USA og skyde fattige mennesker til døde i mudderet. Vietcong er ikke min fjende. De har aldrig kaldt mig nigger. Tag mig til fængslet i stedet, sagde Ali dengang.

Det kostede ham tre år væk fra boksningen.

Efter den lange pause tabte han til Joe Frazier og Ken Norton, og de færreste troede derfor, at Ali ville have en jordisk chance mod den frygtindgydende George Foreman, som brutalt havde jævnet både Norton og Frazier med jorden inden for to omgange.

Men i "The Rumble in the Jungle", af mange anerkendt som boksehistoriens største kamp nogensinde, overraskede Ali stort, da han slog den udmattede Foreman ud i ottende omgang og genvandt VM-titlen i sværvægt i en alder af 32 år.