Tofts OL-anekdote: Øretæver i omkamp - aldrig set før

TV 2 Sports Flemming Toft ser her tilbage på en historisk omkamp i Seoul i 1988.

Boksningen har altid været en klassisk del af de olympiske lege. I det hele taget har næverne talt i mere end 5000 år i meget forskellige udgaver. Men i OL-sammenhæng har der også fulgt skandaler med.

Hvis vi lige ser tilbage, så boksede de i de antikke lege fuldstændig nøgne med læderstrimler omkring næverne. Ofte var der metalstykker med i disse læderstrimler, og der blev ikke bokset omgange, men indtil den ene af bokserne faldt bevidstløs om.

I dag er forholdene trods alt mere kontrollerede, selvom man stadig kan undre sig over, at de kalder det en ring, når den er firkantet. Som sagt har der været historier og skandaler hele vejen igennem boksningens OL-historie. 

Vel nok værst ved legene i Seoul 1988, hvor bokseturneringen blev kaldt “Games of Shame”. Uanset hvor mange tæv de sydkoreanske boksere fik, hvor urent de boksede, hvor lidt de selv præsterede, så blev de båret frem af den ene skandalekendelse efter den anden. Jeg lavede radio i Seoul, men min TV-kollega Claus Borre fortalte frådende hver eneste morgen om aftenens og nattens skandaler i boksehallen.

Der var historien om amerikaneren, der skulle møde en sydkoreaner og ved indvejningen blev fundet for tung. Hans hjælpere klippede ham skaldet, det hjalp ikke. Den hårde hud under fødderne blev skåret væk og han kom i svedebade, det hjalp heller ikke. Så tog de sydkoreanske arrangører imod amerikanske dollars, som en protest kostede, og uden at blive vejet yderligere fik den “overvægtige” grønt lys.

Men mest grotesk var det, at der i boksehallen var to ringe - Ring A og Ring B. Og to gong-gong’er, ganske vist med hver sin lyd, men tæt på hinanden. Todd Foster fra USA var oppe imod Sydkoreas Chun Jim Chil i Ring B. Der manglede cirka et halvt minut af den kamp, da gong-gong’en fra Ring A lød. Chil vendte om og gik mod sit ringhjørne - i utide. Foster sprang over ham og knaldede ham et par. Der blev talt over Chil. Foster var den rigtige vinder. Men sydkoreanerne fik medhold i deres protest. Og for første gang i historien blev der dikteret omkamp - i boksning. Tre timer senere.