Rio 2016

Ekspert efter endnu en mistænkelig boksedom: Det er en skandale

Det var en skandale, da Vassiliy Levit tabte på point til russeren Evgeny Tishchenko, mener TV 2 SPORTs bokseekspert Thomas Kyø.

Efter to lige omgange i sværvægtsfinalen i boksning mellem den russiske verdensmester Evgeny Tishchenko og den kazakhstanske underdog  Vassiliy Levit udboksede Levit den russiske verdensmester i tredje omgang natten til tirsdag.

Men da guld og sølv skulle fordeles, var det russerens arm der røg i vejret.

Evgeny Tishchenko havde til publikums store utilfredshed vundet med dommerstemmerne 3-0.  

- Jeg føler mig lammet, jeg troede, at jeg havde vundet, kom det bagefter fra sølvmedaljetageren.

Og står det til TV 2 SPORTs bokseekspert Thomas Kyø, så har Vassiliy Levit al mulig grund til at føle sig snydt.

- Levit bør vinde tredje omgang med 10-8, så det er fuldstændig vanvittigt, at der kan sidde tre dommere, og have russeren til at vinde, så det er en skandale. Det er der ingen tvivl om.

Tirsdag var den så gal igen, da den irske verdensmester i bantamvægt, Michael Conlan,  mødte russiske Vladimir Nikitin i kvartfinalen ved OL.

Efter kampens tre runder, var ireren sikker på, at han havde sikret sig en plads i semifinalerne for andet OL i træk.

Men da ringannounceren læste de tre dommersedler op, som erklærede russeren som vinder, knækkede filmen for 24-årige Conlan.

- De er nogle fucking snydepelse, råbte Conlan ind i ringside-mikrofonen, mens han drejede om sig selv, med langefingrene strittende mod dommerne.

På højde med Seoul-skandalen

Hvad der gør situationen endnu mere ærgerligt for OL-boksningen er, at det langt fra er første gang, det her er set.

Tilbage i 1988 fandt den måske største bokseskandale ved et OL sted, da Roy Jones Jr. tabte på point til trods for, at han havde ramt sydkoreaneren Park Si-Hun 86 gange, mens han selv kun var blevet ramt 32 gange.

- Den skandale taler man stadig om i dag, og på det sportslige plan så er Vassiliy Levits nederlag på point til Evgeny Tishchenko tæt på at være lige så stor, desværre, siger Thomas Kyø til TV 2 SPORT.

Efter skandalen i 1988 lavede man reglerne om, så man indførte et pointsystem, der gjorde det synligt for seerne at følge med i stillingen i kampen. Men det pointsystem er man gået væk fra i 2013, hvilket betyder, at det her er det første OL siden 1988, hvor man stort set har det gamle pointsystem tilbage.

- Det kunne tyde på, at det var en fejltagelse at gå tilbage til det gamle system, vurderer Thomas Kyø.