Boksning

Klædte sig ud som Batman og slog verdensmester – derefter smuldrede karrieren

Tyson Fury er måske den mest farverige bokser, der er blevet verdensmester i sværvægt, men han er også en af de få, der aldrig forsvarede sin titel.

Den 23. september 2015 trillede en pastelgul Lamborghini ind foran hotellet Hilton Syon Park i den vestlige del af London. Flere pressefolk stod og ventede. De ventede på Tyson Fury. Det engelske sværvægtshåb.

Lamborghinien standsede, de klassiske døre gik lodret op, og ud trådte en bredskuldret mand på 206 centimeter klædt ud som 'The Dark Knight'.

- Hvem har ringet efter Batman? spurgte den udklædte mand med det samme. En journalist slog et grin op. Alle vidste, at Tyson Fury gemte sig bag masken.

- Jeg fik en opringning fra Gotham City. Nu er jeg her, sagde Tyson Fury og satte i løb mod hotellet.

Indenfor ventede verdensmesteren Wladimir Klitschko i et konferencerum, der var fyldt med journalister, fotografer og kameramænd. Klitschko havde vundet 25 kampe om VM-titlen i sværvægt. Mike Tyson vandt 12 kampe om VM-titlen, Muhammed Ali vandt 22. Klitschkos meritter aftvang respekt for de fleste i bokseverdenen, men Tyson Fury var allerede 15 minutter forsinket til pressemødet.

Dørene blev slået op til konferencerummet, og ind kom Batman. Hurtigt løb han ned forbi panelet, hvor Klitschko og hans team sad i den ene ende, mens Furys team sad i den anden ende. Batman stoppede ikke op. I stedet løb han en omgang ind mellem pressefolkene, inden han løb hen til sin plads i midten af panelet og satte sig ned. Folk hujede og klappede. Selv Klitschko trak på smilebåndet.

Pressemødet gik i gang, og de sædvanlige klichéer blev sagt, indtil ordet blev givet til Tyson Fury. I nogle sekunder sad han blot og kiggede rundt med store øjne bag sin Batman-maske, men pludselig dukkede en mand frem - klædt ud som Jokeren, Batmans absolutte ærkefjende. Straks sprang Tyson Fury over bordet og videre ind i Jokeren. De to store mænd trillede rundt og ramte ned i alle Klitschkos fine VM-bælter, der stod på et bord foran panelet. Efter lidt brydning vandt Batman kampen. Han rejste sig op og pegede op på Klitschko.

- Du er den næste, råbte Fury til Klitschko og pegede efterfølgende ned på Jokeren.

- Du kommer til at ende som ham her, når du møder mig, råbte Fury og forlod kort efter lokalet.

Sensationen i Tyskland

Den 28. november 2015 gik de to boksere i ringen i Esprit Arena i Düsseldorf. 55.000 fans sad klar, og Tyson 'The Gypsy King' Fury var klar. Tidligere havde Fury set decideret overvægtig ud, men denne aften var hans 112 kilo tunge krop i den bedste udgave nogensinde.

Bookmakerne forventede dog en sikker sejr til Klitschko. Det gav faktisk næsten ingen penge igen, hvis man spillede på en sejr til Wladimir 'Dr. Steelhammer' Klitschko.

- Let's get ready to rumbleeee, skreg den berømte ring announcer Michael Buffer, men kampen blev aldrig en stor oplevelse. Kun få gange ramte bokserne hinanden med rene slag. Fury var klart bedst af de to. Han boksede uortodokst. Skiftede fodstilling, lagde hænderne bag ryggen, stak hagen frem og plaprede løs. Det var hans rytme. Klitschko fandt aldrig sin.

Tyson Fury vandt suverænt på point hos alle tre dommere, og dermed blev den rapkæftede brite verdensmester hos tre af de fire store forbund, WBA, IBF og WBO. Men efter kampen viste den rapkæftede brite sin respekt til den ukrainske modstander.

- Det var min aften, og Gud gav mig sejren, så jeg håber på mange forsvar af mine titler. Og hvis jeg lige må sige en ting: Hvis jeg kan blive halvt så god en mester som Wladimir Klitschko, så bliver jeg meget, meget glad.

Selvom dette var kulminationen på en bemærkelsesværdig karriere, så skulle forudsigelsen vise sig ikke at holde stik. Verdensmester var han dog for en stund, denne store mand med den usædvanlige boksebaggrund, der startede i køkkenet med et viskestykke viklet om den ene hånd.

En boksegal far

Tyson Furys far, John, var bokser i 1980’erne. John Fury og hans familie var irske sigøjnere – også kaldt 'travellers'. En befolkningsgruppe uden megen status i det britiske samfund. John startede med at kæmpe såkaldte bare knuckle-kampe. Kampe med de bare næver langt væk fra den organiserede boksning. John Fury fik boksenavnet 'The Gypsy' og blev professionel i 1987.

Johns talent var begrænset. Han boksede 13 kampe og vandt 8 af dem. Nederlaget i hans næstsidste kamp var til Henry Akinwande i 1991. Fem år senere blev Henry Akinwande verdensmester i sværvægt hos det store forbund WBO, hvilket var en af de titler, Tyson Fury senere vandt, da han slog Klitschko.

John og hans kone Amber fik den 12. august 1988 deres første barn, da Tyson Fury blev født nær Manchester i England. Men lille Tyson var tæt på at dø efter fødslen. Han var blevet født tre måneder for tidligt og vejede kun omkring 500 gram. I alt blev Amber Fury gravid 14 gange, men aborterede ufrivilligt 10 gange.

I John og Amber Furys hus begyndte Tyson og hans bror Shane at bokse i køkkenet. Et tæppe blev brugt som ring. John havde et sæt gamle boksehandsker, og de to brødre fik hver sin, mens et viskestykke blev viklet om den anden hånd. Ingen af brødrene holdt sig tilbage.

- Jeg vidste allerede på det tidspunkt, at jeg ville blive verdensmester en dag. Det var før, jeg overhovedet havde haft en amatørkamp, fortalte Tyson Fury til den engelske avis The Mirror lige efter sejren over Klitschko.

- Hvis jeg aldrig vinder igen, så er jeg ligeglad, for jeg har opnået, hvad jeg satte mig for at opnå. Jeg er en vinder.

De ord var måske hybris, og i så fald ventede nemesis lige om hjørnet. Allerede 10 dage efter sin triumf mistede Fury sin titel hos IBF. Forbundet krævede, at han mødte førsteudfordreren Vyacheslav Glazkov. Det var praktisk talt umuligt, da Klitschko havde en revancheklausul. Og inden længe var alle bælterne væk, uden at Fury nåede at forsvare dem.

Nedtur på nedtur

Den dag i dag - to år senere - har Tyson Fury ingen bokselicens og kan dermed ikke bokse en professionel kamp. Han har ikke været i ringen siden triumfen i Düsseldorf, og der er ingen planlagte kampe i horisonten. Og så er han blevet overvægtig. Så overvægtig, at han uden tvivl er langt fra den form, han var i, da han slog Klitschko.

Den 9. juli 2016 skulle Fury have bokset revanchekampen mod Klitschko i Manchester. Den 24. juni meddelte englænderen, at kampen måtte udsættes, fordi han havde forstuvet sin ankel. Det var ikke den eneste triste nyhed den dag. For nogle timer senere fik han besked fra det engelske anti-doping forbund UK Anti-doping om, at han var blevet testet positiv for det præstationsfremmende middel nandrolon, der er et anabolt steroid. Tysons fætter Hughie Fury blev også testet positiv i samme ombæring.

Den positive prøve stammede fra en test foretaget i februar 2015. I 16 måneder havde Tyson Fury intet hørt om en positiv dopingtest, og han afviste kategorisk, at han skulle have taget doping. Hans forklaring vakte opsigt.

Tyson Fury hævdede, at den positive test skyldtes, at han hver uge spiste et helt vildsvin sammen med sin fætter. Og de spiste alt. Inklusiv indvolde. Ifølge Furys advokater kunne vildsvinet være fodret med steroider for at vokse, og hvis man spiste vildsvinets lever, kunne det give en positiv test. En landmand stod desuden klar til at vidne, at familien Fury købte vildsvin hos ham.

Tyson Fury: Jeg er fed, doven og skal bokse om VM bæltet om få måneder

Revanchekampen mellem Fury og Klitschko var blevet udskudt til den 29. oktober 2016. Men en måned før måtte Tyson Furys team igen bede om en udsættelse. Årsagen var ikke dopingbeskyldningerne. I stedet hed det, at lægerne ikke fandt ham egnet til at bokse. Det kom kort efter frem, at Tyson Fury var blevet testet positiv for brug af kokain. Denne gang var der ingen undskyldning. Tyson Fury indrømmede et massivt forbrug af kokain.

- Jeg er maniodepressiv. Jeg håber bare, at nogen dræber mig, før jeg dræber mig selv, fortalte Tyson Fury til Rolling Stone Magazine og oplyste, at han var kommet i behandling for sin depression.

Den 12. oktober 2016 meddelte Tyson Fury, at han, mindre end et år efter sin triumf, opgav alle sine titler.

- Jeg vandt titlerne i ringen, og jeg mener, at de skulle tabes i ringen, men jeg er ude af stand til at forsvare dem på dette tidspunkt, og jeg har taget en hård og følelsesladet beslutning om at opgive mine værdsatte titler, og jeg ønsker, at de kommende bejlere til titlerne alt det bedste, da jeg nu selv går i gang med en ny, stor udfordring i mit liv, som jeg ved – på samme måde som mod Klitschko – at jeg vil klare, skrev Tyson Fury i en pressemeddelelse.

På vej mod comeback

Ser man et interview med Tyson Fury i dag, så virker han akkurat så utilregnelig, som han altid har gjort. Og hans tweets på det sociale netværk Twitter er lige så fulde af bandeord og nedsættende bemærkninger om andre boksere. Sådan var det også tidligere, og det er måske et tegn på, at han er ved at være rask igen.

- Jeg er kommet væk fra det mørke og uhyggelige sted, som jeg boede i. Og hvis jeg kan vinde over depressionen, så kan jeg vinde over alt, tweetede Fury i marts.

Inden jul skal Tyson Fury mødes med BBBoC, British Boxing Board of Control, der kan give ham licens til at bokse. Fury virker meget optimistisk og har allerede annonceret, at han vender tilbage i ringen i april 2018, men det er langt fra sikkert.

Tyson Fury har fortsat ikke fået afklaret sin dopingsag om brug af nandrolon, og den sag skal være afklaret før et comeback. Eftersom han har været væk fra ringen i to år, kan han måske slippe for en videre sanktion fra de engelske anti-doping-myndigheder. Men BBBoC er ikke kun bekymret for dopingsagen, de vil også have en vurdering af hans mentale tilstand.

To af de mest magtfulde mænd i engelsk boksning er klar til at lave hans kommende kamp. Det er de to promotorer – og rivaler – Eddie Hearn og Frank Warren. Der er med andre ord mange penge i Tyson Fury. Især hvis han kan komme i topform igen. Den tidligere verdensmester er kun 29 år, og med ham tilbage bliver sværvægtsscenen blot endnu mere interessant.

Engelske Anthony Joshua er ubesejret og verdensmester hos WBA og IBF. Amerikanske Deontay Wilder er ubesejret og verdensmester hos WBC. New Zealandske Joseph Parker er ubesejret og verdensmester hos WBO. Smider man den ubesejrede Tyson Fury ind i den pulje, så kan der vente nogle boksebrag, der ikke er set, siden Mike Tyson dominerede sporten.

Både det kontroversielle og spektakulære hæfter sig til navnet 'Tyson', når det nævnes i boksesammenhæng. Det vidste den boksegale John Fury måske allerede i 1988, da han kiggede ned på sin lille søn, der var født for tidligt og lå i respirator.

- Lægerne fortalte mig, at der ikke var mange chancer for, at han overlevede. Jeg har mistet to piger, der på samme måde var blevet født for tidligt, og nu fortalte de mig, at der ikke var meget håb for ham heller. Det var 1988. Mike Tyson var i sin storhedstid og verdensmester, så jeg sagde: ”Lad os kalde ham for Tyson”. Doktorerne kiggede bare på mig og smilede.

Skæbnen har både været god og hård for Tyson Fury. Måske smiler den til ham igen i 2018.