Boksning

Rapport afdækker matchfixing ved OL-boksning i Rio

Den canadiske efterforsker Richard McLaren afdækker i en ny rapport manipulation med OL-boksekampe i 2016.

Flere kampe i den olympiske bokseturnering ved legene i Rio i 2016 blev udsat for matchfixing.

Det fremgår af en rapport, som er udarbejdet af den canadiske efterforsker og advokat, Richard McLaren, skriver netmediet Inside The Games.

Mere end 10 kampe er under mistanke for manipulation, beretter McLaren i rapporten på 149 sider.

Blandt andet gik det ikke korrekt til i herrernes kvartfinale mellem Irlands Michael Conlan og Ruslands Vladimir Nikitin i bantamvægt, fremgår det af advokatens undersøgelse.

Der er også fundet problemer i forbindelse med afgørelsen i finalen i herrernes supersværvægt. Her blev franske Tony Yoka tildelt sejren over Joe Joyce fra Storbritannien.

Flere kendte til snyderiet

I en semifinale i letvægt er der desuden fundet beviser for, at der blev tilbudt op til 250.000 dollar (1,6 millioner kroner) for at manipulere med resultatet. Pengene blev dog aldrig betalt.

Richard McLaren fortæller, at flere topfolk i ledelsen af Det Internationale Amatørbokseforbund (Aiba) var bekendt med snyderiet.

Det har længe været en kendt sag, at der muligvis var problemer med bokseturneringen i Rio.

Aiba blev allerede i 2019 frataget sin olympiske status forud for OL i Tokyo af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), der selv overtog organiseringen af bokseturneringen i Japan.

Ingen af de 36 dommere og kampledere fra legene i Rio fik mulighed for at være med i Tokyo.

Richard McLaren har de senere år afdækket flere skandaler i international sport. Canadieren har blandt andet afsløret statsstyret doping i Rusland forud for vinter-OL i Sotsji i 2014.