Boksning

I aften går to 'fede mænd' og 94.000 briter amok på Wembley

Sværvægtsbokserne Tyson Fury og Dillian Whyte mødes i det største boksebrag på europæisk grund nogensinde.

- Vi er begge et par fede mænd, bror.

Sådan lød det fra Dillian Whyte, briten med de jamaicanske rødder, da han endelig stod i Tyson Furys skygge forud for det, der er annonceret som WBC-mesteren Furys sidste kamp.

94.000 har købt billet, Wembley har tændt de røde lamper, efter mere end 14 år som professionel bokser er det blevet tid til at takke af, hvis man skal tro den karismatiske Fury.

- Jeg har vundet alle bælter, jeg har tjent penge nok. Nu skal jeg nyde tid med min familie.

Dillian Whyte var dog ikke skræmt, da han stod ansigt til ansigt, dunk til dunk, med mesteren.

- Fury tror, at han er en over to meter høj version af Muhammad Ali, George Foreman og Mike Tyson smeltet sammen til én.

- Men jeg ved, at jeg kan slå ham. Han er kun en mand, lød det fra Dillian Whyte, udfordreren.

Det kan den 34-årige Whyte have ret i, men Tyson Fury er ikke hvem som helst.

Tog 50 kilo på

33-årige Tyson Fury har brugt de seneste år på at afslutte sin trilogi med amerikanske Deontay Wilder. Af samme årsag pynter han sig med WBC-bæltet.

Beviset på, at 'The Gypsy King', sigøjnernes konge, er den bedste.

Med 120 kilo fordelt fra tå til isse er han samtidig et levende bjerg, let på tå, med et par snerrende hænder monteret og trænet til at gøre mest mulig skade, som det har været tilfældet i hans 33 tidligere opgør i ringen.

32 sejre, 22 knockouts og én uafgjort fortæller dog kun det halve af historien om Tyson Fury, der i 2015 slog ukrainske Wladimir Klitschko, vandt tre VM-bælter under WBO, IBF, IBO, og derefter forsvandt fra rampelyset i to et halvt år.

I den periode tog han 50 kilo på, blev fældet for at tage kokain, mistede sine bælter og sit mentale helbred.

Tilbage til toppen af verden

Derfor kan det godt være, at Tyson Fury ikke er en hybrid af historiens bedste sværvægtsboksere, men det er ikke nogen almindelig mand, som Dillian Whyte lørdag aften mødes med i centrum af det engelske nationalstadion.

Tyson Fury er gået gennem mere end de fleste, og derfor bruger han en stor del af tiden uden for ringen på at rådgive om vigtigheden af at holde sit mentale helbred ved lige.

Hvis man bryder det ned, så er vi bare to store klumper i ringen, som forsøger at slå hinanden ud.

Tyson Fury

Da han i 2018 blev slået i gulvet af den daværende WBC-mester Deontay Wilder, og på mirakuløs vis kom tilbage på benene få sekunder inden, han blev talt ud, var han ikke sen til sende et budskab.

- I aften viste jeg verden og alle, der kæmper med deres mentale helbred, at man kan komme tilbage. Jeg gjorde det for jer, der kæmper med det samme som mig.

- Hvis jeg kan komme tilbage fra det, jeg har været igennem, så kan du også. Så rejs dig op, og lad os gøre det sammen, lød talen fra Fury.

Netop derfor er historien om Tyson Fury mere end historien om en bokser, og den pointe var Fury heller ikke sen til at genfortælle, da lørdagens to hovednavne for første gang sad ansigt til ansigt.

- Det er utroligt at tænke på, hvor jeg er i dag. At nå toppen af verden med tre kampe mod Deontay Wilder, efter et liv som alkoholiker og stofmisbruger.

- Jeg kender Dillian, han kender mig, og vi er klar til at levere rock ’n’ roll, det skal I ikke bekymre jer om. Hverken Dillian eller jeg havde nok troet på, at vi en dag skulle bokse mod hinanden foran 94.000 på Wembley. Det vil slå alle rekorder, lød det fra Fury.

Mesteren modtager da også over 200 millioner kroner for at gå i ringen, mens Whyte må nøjes med 50 millioner kroner.

Det kan nok lige løbe rundt, hvis Furys beslutning om at indstille karrieren viser sig at holde stik.

Bare to klumper i ringen

Selv om Tyson Fury lørdag aften forventes at sætte punktum for karrieren med at forsvare sit WBC-bælte, så er der ingen nerver at spore hos mesteren, der ser frem til at bryde ud i sang, som traditionen foreskriver, når han vinder.

- Hvis man bryder det ned, så er vi bare to store klumper i ringen, som forsøger at slå hinanden ud.

- Jeg kommer til at synge med 94.000 mennesker på Wembley, og så vil jeg tage i byen og drikke mig i hegnet for at fejre en stor karriere, lød den afsluttende bemærkning fra Tyson Fury.

Det er den slags bokser, showmand og kapacitet, som sælger billetter, men Dillian Whyte frygter ikke, at han er blevet bragt til sit livs største scene for at være statist i et afdansningsbal for den lineære WBC-mester.

- Publikum kommer naturligvis til at spille en rolle, og jeg ved, at størstedelen vil holde med Fury. Men hvem går op i det? Det er bedste ved sport og især sværvægtsboksning.

- Den undertippede kan altid vinde.

Braget mellem Tyson Fury og Dillian Whyte forventes at begynde klokken 23.15.