Bordtennis

Maze er tilbage - Jeg har skullet lære at leve som et normalt menneske

Michael Maze har som 36-årig lært at leve et almindeligt hverdagsliv, og det har sammen med en skadefri krop banet vejen for et comeback.

For to år siden indstillede Michael Maze egentligt karrieren, men nu er han på vej tilbage mod verdenstoppen i bordtennis med et comeback, der på ingen måde var planlagt.

For da hele Danmarks Bat-Mand tilbage i marts 2016 meldte ud, at han var færdig med bordtennis på topplan, forklarede Michael Maze, at han havde fået nok.

Nok af konstant at have ondt i hele kroppen og samtidig kæmpe med mentale udfordringer.

- Jeg var 100 procent overbevist om, at jeg var færdig. Jeg tænkte: Jeg skal aldrig mere tilbage, og jeg forestillede mig ikke, at jeg nogensinde igen skulle gøre comeback. Jeg var helt væk, siger Michael Maze til TV 2 SPORT.

Der skulle ske noget helt andet. Maze skulle langt væk fra den verden, han havde levet de seneste tyve år i, og han ville prøve at leve som alle andre ’normale’ mennesker.

- Jeg har været ude og lave nogle ting, som ikke har noget med sport at gøre, og det har givet mig utroligt meget. Når man går fra øverste hylde som sportsmand, og stopper med at være det fra den ene dag til den anden, så ryger man tilbage som vandbærer og skal lære alt selv.

- Tidligere har jeg haft folk til at gøre alt for mig. Andre har betalt mine regninger, og jeg har faktisk stort set ikke skulle gøre andet end lige at tørre mig selv i røven. Alle sådan nogle småting, som for andre mennesker er normale, er sådan nogle ting, som jeg skulle ud og lære i en sen alder.

Denne proces har gjort, at Michael Maze nu som 36-årig føler, at han kender sig selv bedre end nogensinde. Og den erkendelse fik efter to års pause igen kærligheden til bordtennis til at blomstre.

- Det vigtigste for mig har altid være glæden ved spillet. Den har jeg fået igen, og det skyldes, at jeg både føler mig klar oppe i hovedet, men ikke mindst også fysisk, siger Michael Maze.

Tidligere har jeg haft folk til at gøre alt for mig. Andre har betalt mine regninger, og jeg har faktisk stort set ikke skulle gøre andet end lige at tørre mig selv i røven

Michael Maze

Skader har ellers påvirket danskeren de sidste mange år, og i sidste ende var de også grunden til, at han ikke kom med til OL i Rio i 2016.

- Jeg var ikke glad de sidste par år, inden jeg stoppede. Jeg syntes, det var et helvede at stå op hver morgen, og træningen skulle bare overstås, selvom det gjorde ondt alle steder. Jeg var ved at brække mig over det, for at sige det ligeud.

Nu har den lange pause hjulpet stort på fysikken, og Michael Maze er ved at være helt på højkant igen.

- Jeg har nydt de sidste to år i fulde drag. Det har været så dejligt at kunne vågne op om morgenen og ikke have ondt og ikke skulle presse min krop til konstant at være i topform, siger Michael Maze.

Michael Maze største bedrifter

Single-titler:

VM bronze - Shanghai 2005

EM bronze - Sankt Petersborg 2007

EM guld - Stuttgart 2009  

Double-titler:

OL-bronze - Athen 2004

EM-guld for hold med Danmark i 2009.

Bedste placering på verdensranglisten: Nummer otte

En rask krop er derfor blevet en prioritet for Michael Maze i sit forsøg på at vende tilbage til verdenstoppen i bordtennis frem mod OL i 2020.

- Fysikken er nummer et. Glæden ved spillet er nummer to, og så er resultaterne helt nede som nummer tre. Det lyder lidt mærkeligt at sige, og det er også en tanke, jeg skal vænne mig til. Selvom det bliver svært, er det samtidigt alfa og omega. Jeg skal slutte af med nogle gode år, hvor jeg har det sjovt med at spille.

Det store comeback startede tirsdag aften med en landskamp for landsholdet, og Michael Maze erkender da også, at der stadig er lang vej tilbage til fordums styrke. Men målet om deltagelse ved OL i Tokyo er på plads.

- Det er klart, at det ultimative for mig ville være at komme med til endnu et OL. Det vil så være mit femte OL. Det vil være helt kanon, og det føles som et bjerg, der skal bestiges, siger Michael Maze.