Mie Skov gør comeback – vil til OL i 2021
Det er usandsynligt, men ikke umuligt for hende at kvalificere sig, vurderer landstræneren.
Da stemmen i radioen viderebragte nyheden, var hun ikke et øjeblik i tvivl.
Hendes søn snakkede videre uden at ænse det, men det her var vigtigt. Det vidste hun bare.
- Ikke nu. Jeg skal høre det her, sagde hun, mens hun blev varm i maven.
Inden nyhedsoplæseren var færdig med at fortælle, at OL i Tokyo var blevet udskudt til 2021 på grund af coronavirussen, havde Mie Skov taget en beslutning.
Hun ville med. Ikke som tilskuer, men som udøvende bordtennisspiller.
- Jeg har brug for at trykke den af en gang til. Den følelse er jeg nødt til at forfølge. Jeg vil fortryde det resten af mit liv, hvis jeg ikke giver mig selv den chance, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.
Reddet af corona
34-årige Mie Skov stoppede sin professionelle bordtenniskarriere i 2015, samme år som hun fødte sønnen Benjamin Noah.
- Jeg følte mig mættet. Luften var sevet ud af ballonen, og jeg havde brug for at se, hvad verden ellers bød på, fortæller hun.
Hun lagde dog ikke battet helt på hylden, og i 2018 trådte hun til, da landsholdet manglede en spiller til to EM-kvalifikationskampe.
- Dengang var jeg med, fordi de havde brug for hjælp. Denne gang er det et rigtigt comeback, siger hun.
Men med bare et år til OL og endnu kortere til kvalifikationen, har Mie Skov i den grad travlt, hvis hun vil have fingre i en af de 86 OL-pladser. Sådan lyder vurderingen fra Magnus Mallander, der er træner for det danske kvindelandshold.
- Det er usandsynligt, men ikke umuligt for hende at kvalificere sig. Det er den bedste måde at beskrive det på, siger han.
Dog kan Mie Skov nyde godt af, at den europæiske OL-kvalifikation skulle have ligget i maj, og at den på grund af coronapandemien er blevet udskudt til næste år.
Det betyder, at hun stadig kan nå at kæmpe med om de seks OL-billetter, der er reserveret til kvindelige europæiske spillere.
Der er dog mange om buddet, og i skrivende stund er 37 af verdensranglistens top 100 fra Europa. Til sammenligning er Mie Skov nummer 859.
- Jeg har sat barren højt
Lige netop placeringen på verdensranglisten kan ende med at slukke den olympiske gnist, der ellers er blevet tændt i den danske bordtennisspiller.
En del af de europæiske spillere vil blive kvalificeret på anden vis, men landstræner Magnus Mallander forventer, at der stadig vil være omkring 10 fra top 100, der stiller op til den europæiske kvalifikation.
- For at få en af de seks pladser, der er, skal man altså vinde over minimum fire af de her spillere. Derfor er OL-kvalifikationen kun noget, man sender spillere til, når der er rimelig mulighed for at gøre det, siger han.
Bordtennis Danmark har ikke nogen formaliserede regler på området, men en billet til kvalifikationen kræver som udgangspunkt, at man i løbet af sæsonen har vist, at man har det niveau.
- For hvis du ikke har vundet over en eneste, kan du ikke vinde over fire på to dage, slår landstræneren fast.
Lige nu er det usikkert, hvornår der igen kan spilles professionelle bordtenniskampe, men målet er, at Mie Skov når at spille så mange kampe inden kvalifikationen næste år, at hun kan få lov at deltage.
Og skulle hun ikke klare den kontinentale kvalifikation, har hun stadig mulighed for at sikre sig adgangsbilletten til OL til en såkaldt verdenskvalifikation. Her er der dog endnu færre pladser på bedding.
- Chancen er så lille, så jeg har sat barren højt. Men selv hvis det ikke lykkes, vil jeg stadig nyde vejen dertil og lære noget af processen, siger Mie Skov.
Kan trække på erfaringen
Selvom hun er klar over, at vejen til at få opfyldt OL-drømmen er snæver, er Mie Skov stadig fortrøstningsfuld.
- Jeg er i mit livs bedste fysiske form. Jeg lever af at være coach og personlig træner, og jeg har aldrig følt mig så mentalt stærk, som jeg er nu, siger hun.
Og lige netop den kombination kan blive hendes vej til OL-byen, mener landstræneren.
- Erfarenhed betyder meget, når der står så meget på spil, som der gør til en OL-kvalifikation, og Mie har jo prøvet det før. Når hun samtidig er i så god form, er der en okay chance, hvis hun laver et hårdt, dedikeret stykke arbejde, siger Magnus Mallander.
- Men hun skal træne meget, for bare fordi man er i god form, er man ikke nødvendigvis i bordtennisform.
Direktøren i Bordtennis Danmark, Martin Lindkvist, er også optimistisk på Mie Skovs vegne.
- Den eneste grund til, at jeg tror på det, er, at hun er et superambitiøst menneske, som er lykkedes med det før, siger han og henviser til Mie Skovs deltagelse i OL i London i 2012.
Mennesket frem for alt
Selvom den er en af hendes store styrker, har Mie Skov dog besluttet sig for at skrue lidt ned for målrettetheden.
- Jeg har i løbet af de sidste fem år fundet balance i at være et menneske og ikke bare være passioneret, siger hun.
Generelt har hun – siden hun deltog i og vandt 'Vild med dans' i 2013 – arbejdet meget med sit indre liv.
- 'Vild med dans' gjorde en hel del for min feminine energi. Jeg gik fra en über mandeverden til perler og pailletter, og det satte en proces i gang hos mig.
I sin bordtenniskarriere havde hun ellers netop gjort sig umage for at gemme den side af sig selv væk.
- I en verden fuld af maskulinitet følte jeg, at det gjaldt om at være hård. Men denne gang vil jeg spille med en anden tilgang, fortæller hun.
- Jeg vil være mere menneskelig og mere til stede ved bordet, for nu tør jeg godt at vise min sårbarhed og ikke mindst entusiasme. Denne gang vil jeg fejre mine sejre, for det har jeg ikke gjort før, siger Mie Skov.