Bordtennis

VM-sensation skaber revolution med dette bat

19-årige Truls Möregårdh understreger, at han ikke bryder nogen regler ved at bruge et kantet bordtennisbat.

Et normalt bordtennisbat, hvor siderne er savet af.

Sådan ser det bat ud, som svenske Truls Möregårdh spillede med i det netop overståede verdensmesterskab.

Den 19-årige svensker, der nåede hele vejen til finalen, har sammen med sit team revolutioneret bordtennisbattet og har ændret formen, som vi kender den. Battet har fået navnet ’Cybershape’, og den store forskel er, at den med kanterne har en større slagflade i forhold til et normalt bat.

Filip Wirström, der er produktchef hos batproducenten Stiga, er manden bag idéen, som han fik for to år siden.

- Bordtennisindustrien er meget konservativ, når det kommer til udvikling. Rammen er lavet af træ, og meget af den udvikling, der har været, har handlet om et kulfiberlag, siger Wirström til Aftonbladet.

- Da vi startede med den kantede form, kunne vi ret hurtigt se, at der var fordele. Det er vigtigt at finde de små, små detaljer, som kan forbedre spillet.

En større slagflde

Den klassiske runde form har 2,5 centimer på siden af batten, der flugter med bordet. Den kantede form har 6,5 centimeter. Det har vist sig at få en afgørende betydning, da man i bordtennis skal vinkle battet på bordet ved serven og en returnering.

Det her vil kun eskalere

Ulf ”Tickan” Carlsson, norsk landstræner

Der kommer en større slagflade med det nye bat, og det giver større mulighed for at ramme bolden med den skrue, man ønsker.

Filip Wirström og Truls Möregårdh har testet battet længe, før de er endt med det, som svenskeren spillede sig i VM-finalen med.

- Vi har søgt patent – og vi har arbejdet hårdt for, at ingen billeder kom ud, siger Wirström.

Revolutionen er også noget hele vejen til Norge, hvor landstræner Ulf ”Tickan” Carlsson er imponeret.

- Det er gået meget stærkt, da den allerede bliver brugt i en VM-finale. De bedste spillere bruger det bedste udstyr, og når man bruger det i en VM-finale, understreger det pointen. Det her vil kun eskalere, siger "Tickan" Carlsson til norske VG.

Er det imod reglerne?

I løbet af VM-turneringen blev der flere gange sat spørgsmålstegn ved, om det nye bat var inden for reglerne. Aftonbladet skriver, at det ikke strider imod noget, imens Truls Möregårdh selv har sagt, at der ikke er noget at komme efter.

- Mange stiller spørgsmålstegn omkring reglerne, men der står ikke noget om, hvordan et bat skal se ud, eller hvor stort det må være. Der er ingen begrænsninger, og det kan se ud præcis, som man vil, sagde den 19-årige svensker.

Möregårdh kom hele vejen til VM-finalen, hvor han dog tabte til kineseren Zhendong Fan i fire sæt.