Curling

Danske curlinglandshold efterlyser flere penge

Tidligere curlingspiller og eliteformand erkender, at tilskuddet til OL-atleterne ikke har været stort nok til at være med i toppen.

De danske curlingresultater ved vinter-OL i Pyeongchang har ikke ligefrem duftet af medaljer.

Curlingherrerne har stadig to kampe tilbage, men det står allerede nu klart, at medaljedrømmene er slukket. Kun fire lande går videre til kampen om medaljerne, og det kan danskerne ikke nå. De danske curlingkvinder har indtil videre kun vundet én kamp og har heller ikke mulighed for videre avancement.

Det har fået flere curlingparter til at kritisere optakten de olympiske lege, hvor støttekronerne til de danske kvinder forsvandt og kom tilbage igen. Men selvom både herrrerne og damerne bliver støttet nu, er beløbet langt fra tilstrækkeligt.

- Vi må kigge efter nogle af de andre nationer, som klarer sig rigtig godt – for eksempel Sverige og Skotland. De sprøjter en masse penge efter deres hold, som gør, at de kan komme ud at rejse og spille mod de rigtig gode hold og i alle de store turneringer. Det giver rigtig meget på rygraden hos holdene, siger Lars Vilandt, tidligere landsholdsspiller til TV 2 SPORT.

- Det hjælper ikke noget, at det kun sker i OL-sæsonen. Det skal ske over en fireårig periode op til OL. Og det er der, vi halter lidt efter. Vi satser stort hver gang, vi når til OL-sæsonen, men det er som om, at det ikke er nok – og så ryger vi ud til sidst.

Nu er det ikke altid penge, der gør udslaget. Der skal også være potentiale og en tro fra curlingforbundets side

Lone Hansen, direktør for Team Danmark

Kvinderne fik støtte inden OL

Der var ikke tiltænkt støttekroner fra Team Danmark til Danmarks curlinglandshold for kvinder i 2018, men holdets overraskende kvalifikation til vinter-OL fik Team Danmark på andre tanker.

I december oplyste Team Danmark, at man vil støtte kvinderne frem mod OL og dække udgifter på 115.000 kroner til en træningslejr i Japan eller Sydkorea. Curlingherrerne fik støtte i forvejen.

Team Danmark understreger dog, at flere penge og mere støtte ikke er lig med bedre resultater, der er flere faktorer, der spiller ind.

- Det fremtidige setup er noget, vi skal drøfte med curlingforbundet, når vi er færdige med den periode her. Den går med vinter-OL og året ud, hvor vi normalt laver en evaluering sammen med curlingforbundet. På stående fod er der ikke så meget at sige andet end, at vi har drøftelser med forbundet, siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen.

- Nu er det ikke altid penge, der gør udslaget. Der skal også være potentiale og en tro fra curlingforbundets side af i forhold til at investere og satse på de atleter og de hold, der skal gøre det godt. Det er ikke helt simpelt at sige, at der skal flere penge til.

Rasmus Stjerne og resten af det danske curlinglandshold kan ikke nå at gå videre til kampen om medaljer.

- Herrerne har haft det hårdt

Curlingforbundet, som spillerne hører under, har kunne berette om en svær forberedelse til OL, hvor støtten ikke har kunne slå til.

- Der er meget stor konkurrence internationalt, og mange forbund bruger flere og flere penge på curling. Og de fleste forbund omkring os er faktisk også professionelle. Alle de forbund og lande, der er afsted til OL, er professionelle - undtagen lige Danmark. Det er svære odds, vi er oppe imod, siger eliteformand i Dansk Curling Forbund, Ulrik Damm.

- Penge i Danmark, tilskuddene til curling, er bare alt for små. De sportslige vilkår i Danmark, de er, som de er. Der er de penge, der er, og det må vi bare sande ikke er nok, når vi skal op imod de store nationer i Asien, hvor der bliver postet flere penge i, end hvad vi kan drømme om her i lille Danmark

Det er for tidligt lige nu at gå ud og sige, hvad der skal til

Lone Hansen, direktør for Team Danmark

Eliteformanden fortæller, at curlingforbundet har været meget glade for den støtte, de har fået. De har dog også måtte sande, at det støtten fra damerne forsvandt, så de har måtte klare sig for egne midler.

- Herrerne har fået støtte, men det har ikke været nok, og eksempelvis ikke været købt fra, så de har kunne koncentrere sig 100 procent om sporten. De har stadig haft arbejde allesammen ved siden af, og det har været hårdt og dem, ligesom det har med pigerne, siger han.

Yderligere drøftelser sker efter OL

Team Danmark vil ikke gå ud og love, hvad der kommer til at ske fremadrettet, og om tilskuddet bliver større. Det vil de vurdere efter det igangværende OL.

- Det er helt normalt, at vi tager en evaluering sammen med forbundet i forhold til de satsninger, vi har sat sammen. Det er for tidligt lige nu at gå ud og sige, hvad der skal til. Det kræver også, at vi dykker ned og ser, hvad curlingforbundet skal arbejde med, siger Lone Hansen.

- Det afhænger ikke kun af ambitioner og målsætninger. Det afhænger også af, hvad der er realistisk at arbejde med, hvor der skal satses, om det er en lang eller direkte udvikling af seniorpotentiale eksempelvis, men det kigger vi først med forbundet på nu her.

Tirsdag middag spiller Danmark mod det japanske hold, og onsdag går det løs mod Canada. De danske curlingkvinder mangler endnu at møde Schweiz og Sydkoreas værter.