Curling

Har taget OL med storm: 'Hvidløgspigerne' sikker på historisk medalje

'Hvidløgspigerne' har taget OL med storm. JAVIER ETXEZARRETA / Ritzau Scanpix

For første gang i historien vinder Sydkorea en OL-medalje i curling, og det er takket være 'hvidløgspigerne'.

De olympiske lege i Pyeongchang nærmer sig sin afslutning. Søndag slukkes den olympiske ild, og 17 dages kamp om medaljer bliver officielt afsluttet.

Men inden vi når så langt, så skal der uddeles et overraskende og sensationelle sæt medaljer til de sydkoreanske curlingkvinder.

Inden vinter-OL var der ingen, der tippede værtsnationen nogen medaljechancer, men søndag står sydkoreanerne i kampen om guldmedaljerne mod Sverige.

Og på vejen til finalen er interessen og populariteten verden over vokset i takt med sejrene hos 'hvidløgspigerne', som de koreanske stenkastere er blevet døbt. Navnet er blevet til, da fire af de fem piger fra holdet kommer fra den lille landsby Uiseong, der i Sydkorea indtil OL, kun var kendt for at producere gode hvidløg.

- Vi ville foretrække navnet Team Kim, fordi vi alle hedder Kim, for selvom vi kommer fra Uiseong, så har vi faktisk ikke noget forhold til hvidløg, fortæller holdets træner Kim Min-Jung med et smil ifølge AP.

Men den store opmærksomhed og interessen fra medierne, får de koreanske piger ikke rigtig lov til at opleve.

Den koreanske skippers hornbrille har udviklet sig til et internetfænomen under OL.

Deres telefoner er nemlig blevet slukket for at forhindre for meget postyr, og efter semifinalesejren holdt de sig også væk fra pressen.

- Hej, sagde de pænt og smilede, inden de forlod presseområdet.

- Undskyld, jeg ikke har taget atleterne med, men jeg er simpelthen bange for at presset og opmærksomheden bliver for stor en byrde for dem. Selv publikum er, fortalte deres træner Kim Min-Jung ifølge AP.

Kælenavne istedet for Kim

Og med indbyrdes kælenavne på holdet som 'bøf', 'pandekage', ChoCho (en koreansk kage, red.) og 'Annie' (navnet på en youghurt, red), en skipper med hornbrille og curlingevner af højeste kaliber, så forstår man godt, hvorfor de koreanske piger er blevet et af OL's store samtaleemner.

Kælenavnene er opstået, fordi alle pigerne og træneren på holdet har det traditionelle koreanske navn 'Kim'. Derfor besluttede de i fællesskab, at de hver især skulle have et engelsk kælenavn ud fra deres favorit morgenmad, for at gøre det lettere at kende forskel på dem. 

Nu er curlingpigerne så blevet kult verden over og ikke mindst i hjemlandet, hvor curling ellers aldrig har været en stor sport. Det var først i 2014, at de for første gang deltog med et curlinghold til vinter-OL.

Søndag bliver der så skrevet et nyt kapitel til den koreanske curlinghistorie, når 'hvidløgspigerne' med 'bøf', 'pandekage', 'ChoCho' og 'Annie' sikrer den første OL curlingmedalje nogensinde til Sydkorea.