Cykling

Overblik: Forløbet i Contador-sagen

Det har været mange spændende og interessante episoder omkring Alberto Contador de sidste par år. Fredag kom der et foreløbigt punktum i sagen, da spanieren skrev under på en kontrakt, der gælder til og med 2015.

Her er en kronologisk oversigt over forløbet i Contador-sagen:

2010:

* 21. juli: Alberto Contador får foretaget en dopingtest under en hviledag i årets Tour de France. Det viser sig senere, at testen er positiv med det forbudte stof clenbuterol.

* 25. juli: Alberto Contador vinder for tredje gang Tour de France.

* 3. august: Alberto Contador skriver kontrakt med Bjarne Riis' cykelhold - gældende fra 2011.

* 24. august: Alberto Contador får at vide, at dopingtesten foretaget den 21. juli under Tour de France er positiv. Han holder det derefter hemmeligt for både familien, Bjarne Riis og resten af cykelverdenen i mere end en måned.

* 30. september: Det kommer frem, at Alberto Contador har afleveret en positiv dopingtest under årets Tour de France.

Samme dag afholder Alberto Contador pressemøde, hvor den tredobbelte Tour de France-vinder hævder, at han har spist en forurenet bøf, og at det er den, der er skyld i den positive dopingtest.

* 17. oktober: Saxo Bank tilkendegiver sin støtte til Bjarne Riis' cykelhold uanset udfaldet i dopingsagen mod frontfiguren Alberto Contador.

* 8. november: Den internationale cykelunion (UCI) oplyser, at man vil have det spanske cykelforbund til at åbne en dopingsag mod Alberto Contador.

* 24. november: Bjarne Riis beslutter sig for at tage Contador med på træningslejr i begyndelsen af december.

2011:

* 11. januar: UCI-præsident Pat McQuaid siger, at det er sandsynligt, at Alberto Contador ikke kommer til at køre Tour de France i 2011.

* 26. januar: Alberto Contador får besked af det spanske cykelforbund om, at man har til hensigt at tildele ham et års karantæne. Han har 10 dage til at komme med indsigelser mod den beslutning.

* 28. januar: Alberto Contador siger på en pressekonference, at han ikke vil acceptere indstillingen på et års karantæne. Bjarne Riis siger ved samme lejlighed, at han støtter sin rytter, så længe påstanden om, at stoffet er havnet i kroppen ved et uheld ikke bliver modsagt af nogen dom.

* 15. februar: Det spanske cykelforbund frikender Alberto Contador. Dermed ophæves hans karantæne, og han kan igen køre cykelløb.

* 24. marts: UCI meddeler, at man vil anke det spanske forbunds frikendelse til den internationale sportsdomstol, CAS.

* 28. marts: CAS oplyser, at domstolen er indstillet på at fælde en dom før Tour de France.

* 26. maj: Høringer i sagen fastsat til første uge af juni bliver aflyst, og derfor meddeler CAS, at afgørelsen først kan falde efter Tour de France.

* 26. juli: CAS meddeler på ny, at høringen er udsat. Udsættelsen sker på det internationale antidopingagentur, Wadas, anmodning og accepteres af alle sagens parter.

* 21.-24. november: Contador og andre bliver hørt i sagen ved CAS i Lausanne. Det meddeles efterfølgende, at en afgørelse vil falde i sidste halvdel af januar.

2012:

* 12. januar: Nyhedsbureauet AP skriver, at CAS har nægtet Wada at indkalde et ekspertvidne (dopingforskeren Michael Ashenden). Wada overvejede at trække sig fra sagen i protest.

* 6. februar: Den internationale sportsdomstol (CAS) omstøder den frikendelse, det spanske forbund kom frem til. CAS giver Contador to års karantæne med tilbagevirkende kraft. Contador kan køre løb igen 6. august 2012.

* 7. februar: På et pressemøde i Madrid siger Bjarne Riis, at han bakker op om Alberto Contador trods dopingkarantænen, og at han stoler 100 procent på spanieren. Alberto Contador siger, at hans advokater fortsat gransker dommen, og at han vil fortsætte karrieren, når karantænen udløber.

* 10. februar: UCI anmoder officielt licenskomitéen om at afgøre, hvorvidt Team Saxo Bank kan beholde sin licens som World Tour-hold i resten af 2012 uden Contadors ranglistepoint.

* 2. april: UCI's licenskomité slår fast, at Team Saxo Bank beholder sin licens frem til 31. december 2012.

* 3. april: Alberto Contador siger, at han dropper muligheden for at anke CAS' afgørelse til en civil domstol i Schweiz, fordi det er nytteløst.

* 8. juni 2012: Team Saxo Bank meddeler, at holdet og Alberto Contador er blevet enige om en ny kontrakt, der betyder, at spanieren vender tilbage til Bjarne Riis' i august og også kører for holdet i 2013, 2014 og 2015.