Cykling

TV 2-ekspert: Det er jo absurd

Henrik Jul Hansen kan ikke mindes at have set det før. At en cykelrytter bliver dømt for doping - uden en positiv dopingtest eller en tilståelse.

Men det er den tidligere Tour-konge Lance Armstrong nu blevet, efter den internationale cykelunion (UCI) har valgt at give amerikaneren livsvarig karantæne og fratage ham alle hans syv Tour de France-titler.

"Sagen er meget usædvanlig på den måde, at han er fældet på grundlag af vidneudsagn. Godt nok vidneudsagn givet under ed, men jeg kan ikke mindes nogle fortilfælde," siger Henrik Jul Hansen til sporten.tv2.dk

"Men det ville være meget betænkeligt, hvis UCI havde frifundet ham. For UCI er blevet kraftigt kritiseret for sin måde at håndtere det her på, så en frifindelse ville kunne tolkes som om, at UCI fik vasket hænder og frifundet sig selv. Så det her er den logiske dom," mener TV 2-eksperten.

Gu' har Armstrong eksisteret

Han forstår dog ikke, hvorfor UCI har frataget Armstrong sejrene i Tour de France fra 1999 til 2006.

"Manden har jo rent faktisk vundet de her cykelløb. Det vil kaste historien og os ud i en fuldstændig grotest situationen, når man siger, at den mand, der vandt så overbevisende syv år i træk, ikke eksistere mere. Pat McQuaid (UCI-præsident, red.) siger, at Lance Armstrong ikke har nogen plads i cykling. Men det er jo absurd. Man har gjort ham til en ikke-person - en mand, der ikke har eksisteret. Gu' har han da eksisteret," siger Henrik Jul Hansen til sporten.tv2.dk

Han frygter, at UCI nu kan dømme hvem som helst - hvis bare der er nogen, der vil vidne.

"Konsekvenserne kan være temmelig foruroligende, for det betyder jo, at cykelryttere eller andre idrætsfolk kan gå og lure på hinanden. Og hvis de har personlige interesser, kan de jo sige nærmest hvad som helst. Jeg synes, det er noget betænkeligt, at man har gjort det. Men der har ikke været andre muligheder," mener TV 2-eksperten.

Lance Armstrong har hele tiden fastholdt - og gør det stadig - at han aldrig har været dopet.