Cykling

Jørgen Leth: Touren bliver en æresrunde

Udgave nummer 100 af Tour de France er blevet offentliggjort, og ruten der begynder på øen Korsika den 29. juni, vækker begejstring hos TV 2 Sportens cykelkommentator Jørgen Leth.

"Det er en fantastisk flot og exceptionel rute, som vi kan glæde os rigtig meget til. Arrangørerne har overgået sig selv med den her rute. Jeg ser det hele som en meget stolt markering - en slags æresrunde  til alle de historiske steder i Tour de France," siger Jørgen Leth til sporten.tv2.dk.

"De er først og fremmest meget bevidste om deres egen 100-årige historie. De har valgt udelukkende at køre løbet i Frankrig og komme rundt til mange af de byer, der var med i det første løb i 1903, og så byder de på al den franske storhedshistorie, som de overhovedet kan hitte på. For eksempel er det exceptionelt, at de har fået lov til at starte den sidste etape inde i Versailles-haven. Det er uhørt - det er jo helligbrøde."

"De får det fandeme ikke let"

Fire etaper slutter på en bjergtop i 2013-udgaven, og det ser i det hele taget ud til at være en rute til fordel for klatrene, at arrangørerne har valgt at sende feltet op over flere af Tour-historiens mytiske bjerge.

"Der er meget store muligheder for feltets bjergryttere. Det er som om, at de er blevet favoriseret i højere grad end sidste år. Der er et meget stort bjergprogram, og vi skal op over alle de mytiske bjerge både i Pyrenæerne tidligt i løbet og senere, når Mont Ventoux kommer, samt tre skrappe etaper i Alperne med den store opfindelse - etapen, hvor feltet skal to gange over Alpe d'Huez."

"Det må blive en vild etape. Det gælder om ikke "at dø" første gang, de kører over. Det må være sindssygt demoraliserende, hvis man har haft vanskeligt ved at komme over første gang, når slaget kommer en gang til. Det bliver spektakulært, for det kan kun føre til en udrensning i feltet," siger Jørgen Leth om 18. etape, men han ser også frem til at følge feltet på turens længste etape - 14. etape, der er 242 kilometer lang.

"Jeg glæder mig også meget til Mont Ventoux-etapen. Det bjerg er en dræber. Det bliver et drama, for jeg har aldrig set en dårlig Mont Ventoux-etape. Det er en kæmpe aperitif før dobbeltdækkeren med Alpe d'Huez, hvor løbet jo langt fra slutter. Der er jo to bjergetaper mere derefter, så de får det fandeme ikke let."

"Ruten er ekstrem vanskelig. Den rummer meget store udfordringer for feltet, så det sportslige har jeg meget store forventninger til. Jeg glæder mig over, at den rummer så meget skønhed, og at feltet skal igennem alle Frankrigs enestående landskaber."

Ruten skal få Armstrong til at blive glemt

Præsentationen af sommerens rute stod onsdag i skyggen af doping-skandalen omkring Lance Armstrong, men Jørgen Leth mener, at storheden i jubilæumsudgaven af Tour de France kan være med til at overskygge Armstrong-skandalen.

"Jeg håber, at Armstrong-skandalen vil blive glemt ved denne årgangs storhed. Jeg tror samtidig, det vil blive en demonstration af den tendens vi har set de seneste år - at der ikke længere er fantomer, som undertrykker alle andre i sporten, men at ryttere ofte falmer dagen efter en stor præstation," siger Jørgen Leth.

"Man kunne sagtens sige, at sporten lider af et stort problem og at man derfor bør gøre ruten lettere ved at nedsætte vanskelighedsgraden. Jeg synes, at det er rigtigt at gå den modsatte vej og holde fast i, at Tour de France skal være en ekstrem udfordring. Jeg tror, at de mørke skyer fra Armstrong-afsløringerne vil drive væk, hvis man holder fast i det væsentlige - at Tour de France består af vanskeligheder, der skal overvindes. Denne sport har brug for lidelse og mod, som vi kommer til at se feltet kæmpe sig igennem, og jeg er personlig meget glad for, at Tour de France ikke blegner for den problematik."