Cykling

Derfor går Riis fri af licens-balladen

Det er meget muligt, at den internationale cykle union (UCI) vurderer Bjarne Riis’ Team Saxo Bank-Tinkoff Bank nederst på listen over mulige licenstagere til ProTouren næste sæson. Men det får ikke megen praktisk betydning for det danske mandskab. Det vurderer TV 2 Sportens cykelkommentator Dennis Ritter.

Han spår, at Riis og co. nok skal blive inviteret til de løb, de gerne vil køre. Med eller uden licens til cykelsportens fineste selskab.

”Selvom Saxo Bank-Tinkoff ikke i første omgang er inde i varmen, behøver vi ikke at skrive holdets gravskrift endnu. Holdet har et meget stort aktiv, som ikke skal undervurderes – i form af den lille spinkle spanier med de store evner i bjergene, Alberto Contador.”

”Alene tilstedeværelsen af ham på holdet – om man kan lide ham eller ej – er Riis´ garanti for de vigtigste wildcards til de vigtigste løb. Med Contador på holdet bliver Riis ikke forbigået af hverken Touren, Vueltaen eller Giroen. Og heller ikke de største klassikere. Med andre ord. Skulle Saxo Bank-Tinkoff Bank rykke et skridt ned og få status som Pro Continental Team, så er det ikke holdets undergang. Selvom det helt sikkert vil såre Riis´ personlige stolthed,” fortæller Dennis Ritter og revser unionens måde at håndtere hele uddelingen af licenser på.

”Det kritisable ved hele licens-processen er, at den ikke er åben og gennemskuelig. Kriterierne er svævende, ukonkrete – og selve processen er hemmelig. Det efterlader en åben ladeport af mistanke om snyd og urent trav,” siger Dennis Ritter.

Forklaringen bag, at Saxo Bank’erne må finde sig i at være sidst på UCI’s liste er, at Alberto Contadors point ikke må tælles med i en periode på to år efter afsoningen af spanierens dopingkarantæne.  

UCI har i dag offentliggjort en liste på 15 hold, der lever op til de sportslige kriterier for at få en World Tour-licens for 2013. Her er Saxo Bank-Tinkoff Bank ikke med. I stedet figurerer Riis´ hold på liste nr.2, som omfatter de hold, der ikke i første omgang opfylder de sportslige kriterier – det vil sige ikke har point nok. Men som kan få tildelt licens efter en samlet vurdering af sportslige, etiske, administrative og økonomiske forhold.

Her er det danske hold nummer 20 og absolut sidst. Og der uddeles kun 18 licenser til World Tour.