Cykling

Her er alle Rasmussens løgne

Cykelrytteren Michael Rasmussens har haft en del problemer af dopingkarakter i sin karriere. Den 38-årige rytter indrømmede torsdag efter mange års løgne brug af doping i perioden 1998-2010. Her et overblik over Michael Rasmussens-dopingproblemer:  

2013:

31. januar: Michael Rasmussen indrømmer på et pressemøde i Herning, at han har brugt doping fra 1998 til 2010. Altså også efter sin tilbagevenden til cykelsporten efter endt karantæne for brud på dopingreglerne. Rasmussen indstiller karrieren som aktiv og har indvilget i at fortælle alt om, hvad han har gjort, ved, set og hørt i cykelsporten for at hjælpe sporten i kampen mod doping. Rasmussen er allerede blevet afhørt af diverse antidopingmyndigheder. Rasmussen agter efter sin nye karantæne at vende tilbage til sporten som sportsdirektør på Christina Watches-Onfone.

2011:

1. januar: Michael Rasmussen klikker i pedalerne som Christina Watches-Onfone-rytter. Selv om Rasmussen for længst har afsonet sin karantæne, har det gennem lang tid vist sig umuligt at finde et hold, der ville hyre danskeren. I stedet opretter ur-fabrikanten sit eget hold, der skal skabes med og rundt om Michael Rasmussen.

2009:

22. januar: Den internationale sportsdomstol (CAS) afviser Michael Rasmussens anke og fastholder dommen på to års karantæne. Karantænen udløber 27. juli 2009.

2008:

22. juli: Michael Rasmussen anker sin karantæne dom til den internationale sportsdomstol, CAS. 1. juli: Michael Rasmussen bliver idømt to års karantæne af Monacos cykelforbund, der har Rasmussens licens. 8. februar: Den internationale cykelunion (UCI) vil have Michael Rasmussen udelukket fra cykelsporten i to år. Cykelunionen beder det monegaskiske cykelforbund om at indlede en sag mod danskeren. Sagen skal foregå i Monaco, fordi det er der, Rasmussen har sin rytterlicens. UCI mener, at Michael Rasmussen har forbrudt sig mod reglerne om at skulle oplyse sine whereabouts.

2007:

8. november: Michael Rasmussen holder pressemøde om sagen og indrømmer, at han løj om, hvor han var under sine forberedelser til Tour de France 2007.

I stedet for at være i Mexico oplyste den danske cykelrytter, at han fra 4. til 19. juni var i Italien, fra den 20. til 23. opholdte sig i Frankrig i Alperne og den 25. juni rejste til Pyrenæerne på en billet betalt af Rabobank. 6. oktober: Michael Rasmussen fortæller i et nyhedsbrev, at han har sagt nej tak til kontraktforhandlinger for den kommende sæson. Han skal mødes med UCI for at bidrage til unionens undersøgelse. Før den er på plads, ønsker han ikke at indgå kontrakt med noget hold. 28. september: Formanden for det franske antidopingagentur, Pierre Bordry, bekræfter, at der er fundet spor af Dynepo, et epo-lignende produkt i danskerens urin under det franske etapeløb. Rasmussen udsender en pressemeddelelse, hvori han siger, at han ingen kommentarer har, så længe undersøgelserne er i gang. 13. september: UCI meddeler, at man er i gang med en undersøgelse af Rasmussen-sagen. Den handler især om danskerens whereabouts. Samme dag siger Rabobanks nye manager, Henri van der Aat, at han har beviser, der med 100 procents sikkerhed beviser, at Rasmussen ikke var i Mexico i hele den periode, han hævdede. 4. august: Rabobank proklamerer en stor undersøgelse af sagen. Politichef Peter Vogelzang skal stå for undersøgelsen af forløbet, som Rasmussen beslutter at medvirke i. 3. august: Theo de Rooij, der hev Rasmussen ud af Tour de France og fyrede danskeren, trækker sig som manager for Rabobank. 27. juli: Michael Rasmussen oplyser, at han ikke er blevet oplyst om nogen fyring. Samtidig fortæller han, at han regner med at vende tilbage på cyklen på et tidspunkt. 26. juli: Rabobank meddeler, at Rasmussen er fyret. 25. juli: Michael Rasmussen vinder 16. etape til Col d' Aubisque og ligner en samlet vinder af Touren. Den tidligere italienske toprytter Davide Cassani, der kommenterer etapeløbet for tv-stationen Rai, hævder dog samme dag, at han mødte Michael Rasmussen på en cykeltur i Dolomitterne i Italien den 13. juni, hvor danskeren over for Rabobank har oplyst, at han befandt sig i Mexico. Rasmussen afviser over for DR Sporten Cassanis oplysning. Senere den aften trækker Theo de Rooij Rasmussen ud af løbet, fordi han har brudt holdets interne regler. Ifølge de Rooij har Rasmussen indrømmet at have løjet om sit Mexico-ophold. Rasmussen nægter de påståede indrømmelser og kalder beslutningen for "en gal mands værk". 24. juli: Rasmussen presses til at holde pressemøde på Tourens hviledag. Han gør det sammen med holdchef Theo de Rooij samt cykelholdets advokat, Harro Knijff. Rasmussen indrømmer en administrativ fejl, da han ikke har sørget for at give UCI sine whereabout-oplysninger i tide. Det har Rabobank givet ham en bøde på 75.000 kroner for. Samtidig pointerer danskeren, at han har afgivet 14 negative test foreløbig i Touren. Tour de France-præsident Patrice Clerc siger senere den dag, at Michael Rasmussen ikke fortjener den gule førertrøje og ikke burde være stillet til start ved etapeløbet. 20. juli: Jesper Worre oplyser, at Rasmussen har fået to advarsler fra UCI og to fra ADD. Worre vælger at se bort fra, at det er fortrolige oplysninger. Michael Rasmussen bliver bakket op af Tourens løbschef, Christian Prudhomme, der er rasende over DCU's timing, når man har kendt til advarslerne så længe. Senere på dagen siger den amerikanske mountainbike-rytter Whitney Richards til velonews.com, at Michael Rasmussen i 2002 bad ham tage et par sko med fra USA til Italien, men at skoæsken viste sig at indeholde forseglede poser af dopingmidlet Hemopure, et erstatningsprodukt for menneskeblod. Michael Rasmussen afviser beskyldningen. 19. juli: DCU-direktør Jesper Worre siger, at Michael Rasmussen har flere advarsler og er udelukket fra landsholdet. Rasmussen og Rabobank hævder dog, at den danske rytter blot har modtaget én advarsel. 16. juli: Hviledag i Touren, og på et pressemøde lover Michael Rasmussen offentligheden, at man godt kan stole på ham i dopingmæssig sammenhæng. 15. juli: Michael Rasmussen vinder 8. etape og kommer i Tourens gule førertrøje. 12. juli: ADD giver Rasmussen en advarsel for ikke at være til stede under testen den 21. juni. 29. juni: UCI modtager først nu Rasmussens brev om det forlængede ophold i Mexico dateret den 12. juni. UCI tildeler ham en advarsel for at have haft rod i sine whereabout-papirer omkring træningsopholdet i Mexico af juni. 26. juni: Jesper Worre sender en mail til Rasmussen om DCU's beslutning efter flere gange at have forsøgt at få fat i rytteren på telefon. Samme dag har DCU-direktøren forsøgt at få UCI's tilladelse til at bruge advarslerne som en offentlig forklaring på landsholdsfyringen. Den opnår man ikke, derfor går man ikke ud med meddelelsen. 21. juni: ADD forsøger at teste Michael Rasmussen i Italien, men går igen forgæves. DCU's bestyrelse beslutter, at Michael Rasmussen ikke længere kan køre på landsholdet, da han har fået to advarsler, og man er orienteret om, at der var en mere på vej. 13. juni: Den tidligere italienske toprytter Davide Cassani snakker med Michael Rasmussen, der ifølge Cassani var på træningstur i regnvejr i Dolomitterne nær sit hjem i Italien. 12. juni: Michael Rasmussen beslutter ifølge egne oplysninger at blive i Mexico frem til den 28. juni 2007. Rasmussen sender et brev til UCI. 11. juni: UCI modtager brevet fra Michael Rasmussen, der er dateret den 4. juni 2007. 8. juni: Michael Rasmussens brev, som han skulle have sendt fra Mexico, bliver stemplet hos det italienske postvæsen. 4. juni: Michael Rasmussen rejser ifølge egne oplysninger til Mexico og skriver et brev til UCI om, at han vil være der frem til den 12. juni 2007. 8. maj: Rasmussen får en advarsel af ADD for den missede test den 6. april. 6. april: Anti Doping Danmark (ADD) vil teste Michael Rasmussen. Men han er ikke på den adresse, han har opgivet.

2006:

24. marts: Michael Rasmussen bliver kontaktet af Den Internationale Cykelunion (UCI), som ikke har modtaget de såkaldte whereabouts for andet kvartal 2006. Rasmussen får en advarsel. December: Møde mellem Michael Rasmussen og Danmarks Cykle Union (DCU), hvor der laves en aftale for, hvordan Rasmussen kan komme tilbage på det danske landshold. De tre krav er: 1) Rasmussen skal køre DM. 2) Rasmussen skal stå til rådighed for Anti Doping Danmark. 3) Rasmussen skal have sin licens i Europa.