Ekspert: Så livsfarlig er bloddoping

Cykelrytternes liv er blevet sat i fare, når den spanske læge Eufemiano Fuentes har hjulpet dem med at få foretaget blodtransfussioner – det var budskabet fra World Anti-Doping Agency under fredagens fem timer lange afhøring i retten i Madrid.

- Blodtransfusioner kan forsage alvorlige helbredsmæssige problemer lige fra nyreproblemer til død, sagde WADA’s ekspert Dr. Yorck Olaf Schumacher ifølge cyclingnews.com.

Spanieren Eufemiano Fuentes er anklaget for at have bragt sine klienters sundhed i fare. Doping i sig selv var ikke ulovligt før 2008, hvor forseelserne fandt sted.

Dr. Yorck Olaf Schumachers vidneudsagn var meget belastende for Fuentes, der risikere to år bag tremmer. Schumacher fortalte om flere risici ved blodtransfusioner – blandt andet overførsel af HIV og Hepatitis. Også selvom det var rytternes eget blod, de fik tilbage i kroppen i koncentreret form, var der ifølge WADA’s ekpert en stor fare forbundet med transfusionerne. Ikke mindst på grund af forholdene som transfusionerne skete under.

- Et hotel opfylder ikke de fornødne betingelser for en transfusio. En køletaske beregnet til en skovtur er ikke ideel for transport af blod, fordi temperaturen bør overvåges og holdes konstant, sagde Dr. Yorck Olaf Schumacher i retten.

Mandag skal flere medicinske eksperter vidne mod Fuentes.