Tour de France

Leth: Det ser ud ad helvede til, Froome

Tour de France handler ikke blot om at vinde cykelløb. Der er meget mere, mener TV 2s kommentator, Jørgen Leth. Han værdsætter virkelig æstetikken i cyklingen, og her er der flere af løbets stærkeste ryttere, der taber på den æstetiske konto.

Jeg har nogle smagsmæssige synspunkter. Der er nogle ryttere, jeg godt kan lide at se på, og så er der nogle, jeg ikke kan lide. Sådan er det, siger Jørgen Leth til tv2.dk og uddyber:

- Ryder Hesjedal for eksempel. Han ligner en klodset hest, når han kører på cykel, synes jeg. Han er ikke køn på en cykel. Jeg synes, han skamrider den. Og hakker i det. Og det gælder også Chris Froome. Der er ingen flydende stil over ham. Det er ud ad helvede til, siger Jørgen Leth.

Han erkender, at nogle ikke finder det vigtigt for cykelsporten, om det ser kønt ud, men det er dog afgørende for den mangeårige kommentator.

- De kommer jo fremad på cyklen, det er jo ikke det. men det æstetiske er vigtigt, det er en del af sporten. Nogle synes, det er upassende at regne det som en del af sportsoplevelsen, men jeg synes, det er højest passende, vurderer Jørgen Leth.

Også en dansker er for Jørgen Leth ingen fryd for øjet.

- Det er jo sådan, at dem, man kan lide at se, også bliver ens helte. Fordi det jo er en skønhedsåbenbaring. Thomas Voeckler er også klodset at se på med tungen ud af munden, det er jo et cirkus. Og Chris Anker Sørensen, den dieselhakker. Men det betyder bestemt ikke, at de ikke skal være der. Hvis den slags ryttere ikke var der, så ville de mangle. Det er jo underholdende at se på. Det er bestemt ikke fordi, det skal ensrettes. Tværtimod, siger Jørgen Leth.

TV 2-kommentatoren har dog udset sig flere skønheder i feltet. Noget, der er en fryd for øjet rent stilistisk. 

- Det er noget helt andet at se Nairo Quintana. Det er jo en skønhedsåbenbaring. Det ser simpelthen så fantastisk flydende ud, når han cykler. Selv når han accelerer kraftigt, så er det fjerlet og gnidningsfrit. Han har et ubesværet tråd. 

- Det er som om, det er en leg for ham, og det synes jeg er skønt. Jeg synes enormt godt om hans måde at angribe på. Jeg har hele tiden en fornemmelse af, at han har mere, end han giver. Det er meget morsomt at studere de forskellige typer. Og så må man jo finde ud af, hvem man bedst kan lide. Contador er også fantastisk at se på. Han er langt mere stilist som rytter. Ham kan jeg godt lide, slutter Jørgen Leth.

Igen tirsdag er det muligt for Jørgen Leth og andre at nyde synet af de stilistiske vidundere, når 10. etape køres.