Cykling

Av, Riis: Anklagerne hober sig op

Med anklagerne fra Michael Rasmussen i bogen 'Gul Feber' vokser stakken af anklager mod Bjarne Riis, der tidligere har nægtet, at han har været vidende om dopingmisbrug på sit cykelhold.

Her er et overblik over anklagerne mod den danske holdejer.

Sommeren 2012: Tyler Hamiltons bog 'The Secret Race' rammer handlen, og i den er der alvorlige beskyldninger mod Bjarne Riis. Danskeren skulle blandt andet have opfordret til doping, og have overværet en blodtransfusion.

Oktober 2012: USADA offentliggør en kæmpe rapport, der har til mål at afsløre den syvdobbelte Tour de France-vinders heftige doping-misbrug. Flere af Riis' tidligere ryttere indrømmer doping. Også mens de var på danskerens hold.

Januar 2013: Lance Armstrong bekræfter sit dopingmisbrug, og blåstempler mange af informationerne i Hamiltons bog. Det giver den mere troværdighed.

Januar 2013: Michael Rasmussen indrømmer doping, og siger i den forbindelse, at han vil samarbejde med Anti Doping Danmark om en stor undersøgelse. Flere forventer, at han vil tale om Bjarne Riis, som han selv har kørt for. Flere tidligere ryttere - heriblandt Jörg Jaksche kaldes ind til afhøring.

Juli 2013: Bjarne Riis vil ikke forholde sig til anklagerne under Tour de France. Han forholder sig til den igangværende undersøgelse fra ADD.

Oktober 2013: Michael Rasmussens karantæne er udløbet, og den tidligere rytter beslutter at udgive bogen 'Gul Feber' hvori han anklager Riis for at have været fuldt ud vidende om doping-bruget på holdet, og at han har overværet Rasmussen selv blive dopet.

KYLLINGENS BESKYLDNINGER

 • Bjarne Riis overværede doping

  - Jeg kom ind på doktor Piet De Moers hotelværelse, hvor også Bjarne Riis og Tyler befandt sig. Tyler havde lige fået et skud synacthen (kortison, red.) og tilbød mig at gøre ham selskab. Det ville jeg gerne. Bjarne havde ingen indvendinger.

 • Nicki Sørensen købte Epo

  - Sammen kørte vi ud til apoteket, der ligger på hjørnet af torvet. Jeg havde været der flere gange før, og apotekeren hilste på mig, som om vi var gamle venner. Vi købte, hvad vi skulle bruge af Epo og væksthormoner, og Nicki fløj selv stofferne hjem til sig selv via lufthavnen i Pisa

 • Frank Høj smuglede kortison i mp3-afspiller

  Det danske OL-hold i 2004 var dopet, og det var den tidligere rytter Frank Høj, der var leverandør. Han brugte ifølge Rasmussen sin mp3-afspiller til at gemme kortison-ampuller.

 • UCI så gennem fingrene med doping

  Den internationale cykelunion havde ifølge Rasmussen alle gode grunde til at smide ham ud af Touren i 2005, da der var tegn på doping. Et tal der viser værdien af umodne røde blodlegemer var på 0,23, og reglen var, at man skulle smides ud, hvis den var under 0,3. Alligevel lod forbundet Rasmussen fortsætte - også selvom der kom flere mistænkelige prøver.

 • Rolf Sørensen introducerede

  - Fredag aften, to dage inden løbet, gik han over i fryseren på hotelværelset og hev en enmillimeterampul med synacthen frem.