Cykling

Sky-stjerner i ny krig: Han var arrogant – og jeg var bedst

Bedst som alt åndede fred og idyl på det britiske cykelhold Team Sky, bliver der nu rippet op i gamle sår, som tilsyneladende aldrig kommer til at hele fuldstændig.

I sin kommende bog, som The Sunday Times bringer et uddrag af, fortæller holdets helt store stjerne, den forsvarende Tour de France-vinder Chris Froome, nu sin version af en kontroversiel episode fra Tour de France 2012, der for alvor gav ridser i lakken på det ellers velfungerende storhold.

Dengang var det briten Bradley Wiggins, der var i toppen af hierarkiet på Team Sky og dermed den rytter, som ifølge drejebogen skulle stå med den gule trøje, når feltet nåede Paris. Den velsmurte Sky-maskine leverede, og der var ingen slinger i valsen – lige indtil 11. etape, hvor Froome sætter et angreb ind og hægter sin egen kaptajn af.

En demonstrativ aktion, der i den grad gjorde det klart for tv-seerne verden over, at løjtnanten faktisk var bedre kørende end kaptajnen. Og det er den episode, som gengives i dagens Sunday Times.

- Da jeg kiggede mig tilbage, kunne jeg se, at Brad (Wiggins, red.) led. Shit. Hvis han bare kunne hænge på, indtil vi fangede Nibali, ville det blive nemmere derfra. Når først Nibali havde overgivet sig, ville det blive nemmere derfra.

- Vejen var stejl. Det var hårdt arbejde, men vi havde næsten hentet Nibali. Jeg sagde til Brad: Sæt dig på mit hjul og bliv hængende.

- Brad sagde intet på det tidspunkt. Jeg besluttede at køre, lige nu og her. Jeg svang til venstre og kørte forbi Nibali. Okay, Vincenzo, hvad har du at byde på?

- Det føltes elektrisk. Brad og jeg ville være nummer 1 og 2 i klassementet i aften. Men bag mig blev Brad sat af Nibali med det samme. Sean Yates var i mit øre i radioen: ’Froomey, Froomey, Froomey, jeg håber, du har fået OK fra Bradley til at gøre det’.

- Jeg blev ved. Men så hørte jeg Brads stemme i radioen. ’NO-OOOO’. Han lød som en mand, der netop havde tabt sin iltflaske på toppen af Everest. Brad knækkede fysisk og mentalt og hurtigere, end jeg havde regnet med.

I bogen fortæller Froome også, hvordan han efterfølgende blev kaldt til samtale hos holdets chef, Dave Brailsford, der gjorde det klart, at Wiggins var manden, der skulle køres for.

Det blev gjort klart allerede inden Tourens start, og allerede dér havde Froome følt sig overset.

- Ved et møde før Touren i 2013 havde sportsdirektør Sean Yates opridset, hvordan det ville fungere for Team Sky. Brad og Cav (Mark Cavendish, red.) var de beskyttede ryttere. (…) Jeg tænkte: Hvad med mig? Udover min værelseskammerat Richie Porte ville ingen have gættet, at jeg tænkte i de baner.

- På syvende etape, som jeg vandt, tog Bradley den gule trøje. Han skulle igennem en masse interviews. Jeg hørte ham sige noget i stil med: ’En fantastisk dag for holdet. Chris vinder etapen, jeg er i den gule trøje. Fremragende’. Og så tilføjede han: ’Nu har han fået sin etapesejr, nu bliver han en uundværlig hjælp i mit forsøg på at vinde Touren’.

- Jeg tænkte, at det var en meget arrogant udtalelse. Chris har fået sit lille øjeblik, nu kan han koncentrere sig om sit rigtige job, skriver Froome, der også fortæller om en note fra Cavendish, der fik sat tankerne i gang.

- Jeg følte, at Cav sagde: ’Kom ikke i mål og sig, at du ikke havde muligheden’. Det var hårdt, men stærkt. Jeg ville ikke have børnebørnene siddende på skødet i fremtiden og skulle fortælle dem, at ’ja, jeg havde chancen for at vinde Tour de France, men jeg forspildte den for at få fred på holdbussen.

Chris Froome vandt ikke Tour de France det år, men han fik sin hævn året efter, hvor Wiggins end ikke kom på Tour de France-holdet.

I år er Froome igen Team Skys udnævnte kaptajn, men Bradley Wiggins har imponeret gang på gang, senest med en samlet sejr i Californien Rundt, og aspirerer i den grad til en plads blandt de ni udvalgte. Udadtil er han klar til at agere hjælper for Froome, men spørgsmålet er, hvor langt loyaliteten rækker, når det først går løs på de franske veje.