Tour de France

Festina-træner: Nibalis præstation er mistænkelig

 Scanpix

Se alt fra Tour de France på TV 2 Play

Når Vincenzo Nibali kører over målstregen på Champs-Elysees søndag, vil det være som en af de mest suveræne vindere af Tour de France i nyere tid.

Forspringet på syv minutter og 52 sekunder til nummer to, Jean-Christophe Peraud, er det største siden Jan Ullrich i 1997, han har båret den gule trøje i 19 af løbets 21 dage – flest siden Eddy Merckx i 1970 – og undervejs har han desuden snuppet fire regulære etapesejre, hvilket heller ikke er sket for en Tour-vinder siden Merckx i 1974.

Men i en sport, der historisk set har været plaget af doping, er det også en præstation, der er så suveræn, at der nærmest automatisk vil blive sat spørgsmålstegn ved den.

Blandt kritikerne er træneren for det hedengangne skandalehold Festina, Antoine Vayer, der siden har gjort det til en karriere at analysere rytternes præstationer på baggrund af bl.a. de estimerede watt-tal – den styrke, som rytterne træder ud i pedalerne.

Han står desuden bag en skala, hvor en præstation på over 430 watt beskrives som ”mirakuløs” og 430-410 som ”mistænkelig”, mens under 410 watt er ”humant”.

Og det er på baggrund af den skala, at Antoine Vayer nu langer ud efter Vincenzo Nibali. Det sker i den franske avis Le Monde, hvor Vayer har regnet sig frem til, at den italienske Tour-vinder i gennemsnit har produceret 417 watt på de fem store bjergetaper, Chamrousse, Risoul, Port de Bales, Pla d’Adet og Hautacam.

Dermed falder Nibali inden for Vayers grænser for en mistænkelig præstation.

- Med 417 watt i gennemsnit er italieneren stærkere, end Froome var, da han smadrede alle i Touren i 2013 med 412 watt. Nummer to på podiet på Champs-Elysees vil være mere end syv minutter efter (Nibali, red.). Vi skal tilbage til 2002 og Armstrong for at finde en lignende forskel. Der er grund til stadig at være skeptisk, skriver Vayer i avisen.

Den tidligere cykelrytter og gæsteekspert hos TV 2 Anders Lund mener dog ikke, at Vayers metode holder vand.

- Jeg synes ikke, det giver nogen mening at lave en grænse, der hedder 410 watt.

- Det er klart, at man kan sammenligne data med tidligere, hvor folk har været dopede. Men vi må også sige, at man ikke bare kan opfinde et tal, og så er man under mistanke, hvis man er over det.

- En stigning kan jo køres på mange forskellige måder. Det er sjældent, man kører for at opnå sine max-watt. Man kører jo for at vinde cykelløbet. Og der er det ikke sikkert, at cykelløbet tillader at man kan køre det maksimale antal watt over hele stigningen.

- Og hvordan kan man sammenligne det med tidligere tider? Hvordan er cykelløbet blevet kørt den dag? Så skal man ud i en utroligt nuanceret analyse for at finde et validt resultat.

- Det bliver nogle meget abstrakte analyser. Cykelløb kan ikke reduceres til de tal, for det handler om at komme først – og det er det væsentlige, siger Anders Lund.

Og spørger man tv2.dk's ekspert, Kim Plesner, ser han ikke noget mærkværdigt i Nibalis præstation i forhold til det, der er blevet leveret de seneste år.

- Det tyder på, at Nibali har kørt på niveau med en Chris Froome og Nairo Quintana fra sidste år og i det hele taget har ramt det topniveau, man har set fra 2008 til 2014.

- Så hvis man synes, at doping har været fremtrædende der, så synes man også, at han har været dopet, og hvis man synes, det har været en ren periode, så må man også sige, at Nibali er ren. Han adskiller sig ikke væsentligt fra sine konkurrenter i den periode af cykelsporten, som han tilhører, siger Kim Plesner.

Med til historien om Nibalis overlegenhed hører også, at hans to værste konkurrenter, Chris Froome og Alberto Contador, udgik, mens sidste års nummer to og dette års Giro d'Italia-vinder, Nairo Quintana, ikke stillede op.

#tourtv2 på TV 2