Tour de France 2014

Kunne Nibali have besejret Froome og Contador?

Vincenzo Nibali risikerer at blive kendt som ham der vandt Tour de France, fordi de andre favoritter udgik. Og det er faktisk synd. For Nibali har kørt på et meget højt niveau, hele vejen gennem årets Tour.

Det er et spørgsmål mange stiller hinanden og sig selv: Havde Vincenzo Nibali også stået øverst på podiet i Paris, hvis ikke Chris Froome og Alberto Contador var udgået af Tour de France?

Godt spørgsmål. Og et spørgsmål, vi selvfølgelig aldrig får svaret på.

Men lad os da lege lidt med den kontrafaktiske tanke og for en stund se bort fra, at den største forudsætning for at blive hyldet i Paris, er at holde sig på cyklen.

Allerede inden rytterne ramte bjergene, havde Nibali vist stor styrke. Både på etapen til Sheffield og ikke mindst på brostensetapen til Arenberg, distancerede han sine nærmeste konkurrenter. Contador virkede nærmest bange på de nordfranske pavéer og var Froome nået helskindet frem til de regnvåde brosten, ville han formentlig også have indkasseret et betragteligt tidstab.

Contador var, da han styrtede og udgik på 10. etape, 2.34 efter Nibali. Det vil sige, han skulle på de fem etaper med bjergafslutninger hente i gennemsnit et halvt minut på italieneren. Med tanke på, at Nibali i bjergene har kørt på et niveau, der historisk set svarer nogenlunde til det vi har set som topniveau i Touren i perioden 2008-2013, ville det blive en ganske svær opgave for Contador.

Froome ville formentlig kunne have hentet mellem et og to minutter på Nibali på enkeltstarten, men ville måske også have tabt endnu mere tid på brostenene end Contador. Det er selvfølgelig spekulationer, men jeg mener ikke der er belæg for at sige andet, end at Vincenzo Nibali, med den form han har vist, ville have været i spil til Tour-sejren, selv med Froome og Contador i løbet.

Jeg ved godt Bjarne Riis efter Contadors exit sagde, at han var helt overbevist om, at spanieren ville have vundet Touren. Men det er jo en gratis omgang, da det aldrig kan hverken be- eller afkræftes. Faktum er dog, at hvis Contador skulle have skovlen under Nibali i år, så krævede det formentlig at han kørte på et niveau i bjergene, som ikke er set siden Armstrong-dagene. Og så havde balladen været en helt anden og der ville for alvor blive spekuleret i retning af doping.

I forhold til de doping spørgsmål og antydninger om overlegenhed, der allerede har været fremme i tilfældet Nibali, vurderes det objektivt og overordnet set - ud fra estimerede watt-tal og tider - at hans præstationer ikke stikker af fra noget, vi har set i nyere tid. Hvor ”nyere tid” altså defineres som perioden fra 2008-2014.

Så må det være op til den enkelte at vurdere, om de tror feltet i denne historiske referenceramme har været mere eller mindre rent. Der er ingen tvivl om, at det er renere end i 90’erne. Men hvor rent det er nu, er fuldstændig umuligt at sige for en udefrakommende betragter. Det ved i princippet kun rytterne og deres nærmeste.