Cykling

Riis om Bassos gamle dopingsag: Det var en kæmpe fejl

Når Bjarne Riis og Tinkoff Saxo i næste sæson mødes på træningslejr forud for den kommende sæson, så bliver det med et velkendt ansigt tilbage i truppen. Den italienske stjerne Ivan Basso er tilbage på holdet, som han kørte for indtil 2006, hvor han blev fyret som følge af sin indblanding i dopingsagen Operacion Puerto.

Ivan Bassos blod blev fundet hos dopinglægen Eufemiano Fuentes, og Ivan Basso indrømmede med lidt tøven, at han havde planer om at dope sig, og at han var i gang med et dopingprogram, som endnu ikke var nået så langt til, at han havde fået det ulovligt stimulerede blod ind i kroppen igen.

Det gav en fyreseddel af Riis og to års karantæne. Men nu er Riis og Basso sammen igen.

TV2 Sporten interviewede Bjarne Riis om den spektakulære genforening før 5. etape af Vuelta a Espana.

- Det bliver spændende at få ham tilbage. Signingen af ham er udelukkende for at forstærke os i bjergene. Vi føler, vi har været lidt ”short” nogle gange, så der skal han hjælpe os.

Det sluttede ret dramatisk, da I skiltes dengang. Hvilke tanker har du gjort dig om det i forhold til at tage ham ind på holdet igen?

- Jeg har egentlig ikke gjort de store tanker omkring det. Han er kommet igen, og han har vist med den måde, han har kørt på, at han fortjener en chance. Nu skal han så køre hos os. Det har været et stort ønske fra Oleg Tinkov. Jeg kunne se, at vi kunne bruge en rytter som ham, for det er sådan en type, vi har brug for. Jeg kender Ivan, og jeg ved, hvad han står for, og hvad han har af kapacitet. Det tror jeg, bliver godt for holdet.

Basso indrømmede dengang, at han havde planer om at dope sig, og faktisk var i gang med et dopingprogram. Hvad betyder den sag egentlig for dig?

- Dengang er længe siden. Jeg tror, alle ved, hvad det betød for mig og for holdet. I dag er vi videre, og vi kan ikke bruge det til så meget længere.

Har I fået talt ud om det? Har du tilgivet ham?

-Tilgivet? Jeg ved ikke, om man skal se sådan på det. Han ved godt, at det var en kæmpe fejl dengang, og selvfølgelig har vi talt om det. Det er logisk nok.

Ivan Basso ønsker ikke at lade sig interviewe om fortiden. Han har i korte træk forklaret, at han selv tog kontakten til dopinglægen Eufemiano Fuentes, og at ingen andre vidste, at han fik taget blod ud og betalte en stor sum penge for et dopingprogram, som han ville bruge under Tour de France i 2006.

Basso nægter, at han nogensinde har dopet sig, og Bjarne Riis har forklaret, at han ikke vidste noget om Basso planer om at dope sig på daværende Team CSC.

Ivan Basso afsonede to års karantæne og vendte derefter tilbage til cykelsporten, hvor han har kørt for det italienske cykelhold Liquigas/Cannondale. Nu venter der et comeback på Tinkoff-Saxo, hvor hans opgave bliver at hjælpe Alberto Contador i bjergene.

Vueltaen på TV 2

  • Vuelta ã Espana bliver kørt fra 23. august til 14. september, og TV 2 sender alle etaper direkte.
  • Dennis Ritter og Rolf Sørensen sidder i kommentatorboksen, mens reporter Rasmus Staghøj og fotograf Thomas Thoning følger Vuelta-feltet rundt på de spanske landeveje.
  • Efter hver etape sender vi Vuelta-studiet, og hver dag klokken 18-18.30 sender vi desuden et eksklusivt, mere nørdet Vuelta-studie på TV 2 Play
  • Desuden kan du også følge dagens etape i vores liveblog på vuelta.tv2.dk, hvor reporter Mike Kaltoft og ekspert Kim Plesner holder tv2.dk's brugere opdateret på løbet og svarer på spørgsmål undervejs
  • Du finder hele TV 2's Vuelta-sendeplan HER