Cykling

Fuglsang efter doping-kritik: Stoler heller ikke på alle på Riis' hold

Efter tre dopingsager på få måneder bliver der nu sat store spørgsmålstegn ved det kasakhiske cykelhold Astana, der som konsekvens er i fare for at miste sin World Tour-licens, som giver adgang til løb som eksempelvis Tour de France.

Både Valentin Iglinskiy og hans mere kendte bror, Maxim Iglinskiy, er blevet taget for EPO, mens en tredje rytter, Ilya Davidenok, der var på en prøvekontrakt med holdet, senest blev testet positiv for anabolske steroider.

Dermed er der kastet en mørk skygge over hele holdet, og hele situationen bliver kun værre af, at holdet ledes af en anden dubiøs karakter i form af Alexandre Vinokourov, der løb ind i en dopingkarantæne for bloddoping i 2007, og som desuden er under anklage for at have bestukket sig til en sejr i klassikeren Liege-Bastogne-Liege i 2010.

Blandt de, der nu rammes af holdets dopingsager, er danske Jakob Fuglsang, der blev hentet til det kasakhiske hold forud for 2013-sæsonen.

Han forstår de spørgsmål, der nu bliver stillet til ham og hans valg af omgangskreds, men afviser kritikken.

- Jeg kan til en vis grad godt forstå folk, der tvivler på mit valg af hold, men så kunne jeg godt tænke mig at få at vide, hvilke hold man så kan stole på. Jeg ville heller ikke stole på alle fra Tinkoff-Saxo. Der er også nogen dér, der har en mindre pæn fortid, som jeg ikke ville stole på, siger han til TV 2 Sporten.

- Da jeg tog til Astana, kiggede jeg på, hvad jeg kan få ud af. Hvad kan jeg få af muligheder? Hvad kan jeg komme til at tjene, hvad er der af økonomi i det for mig? Specielt sidste år havde jeg muligheder på Astana, bl.a. for at køre som kaptajn i Tour de France, og det er noget, som jeg er næsten sikker på, at jeg ikke ville kunne have fået på noget andet hold. I hvert fald ikke et af de hold, som jeg havde tilbud fra. Det var sådan set det, der gjorde, at jeg tog derhen, forklarer danskeren, der afviser enhver forbindelse til doping.

- Jeg ved, hvad jeg står for. Jeg vil ikke have noget med doping at gøre, og jeg er stærkt imod doping. Det holder jeg fast i. Jeg ved, jeg kan køre stærkt uden. Hvis der er nogen, der har lyst til at snyde, det må de så om. Men så håber jeg, de bliver fanget, og det tror jeg også på, at de bliver før eller siden.

- Det synes jeg, man har set over de seneste par år. Eksemplet med Armstrong, der får frataget sine syv Tour-sejre med tilbagevirkende kraft, skræmmer nok, og vi har også set, hvordan eks-ryttere ikke holder igen med afsløringer.

- Vi får nok aldrig ryddet 100 procent op, men det er meget, meget bedre, end det har været, og det bliver stadig bedre, siger Jakob Fuglsang.

Den 29-årige dansker har et år tilbage af sin kontrakt med holdet, for hvem han stadig har sin første sejr til gode.