Cykling

Tour-vinder raser over dopingsager: De er idioter

Vincenzo Nibali er rasende. Rasende på fire af hans nu tidligere holdkammerater, som indenfor de seneste to måneder er blevet testet positive for doping. To ryttere på hans eget hold Astana, og to ryttere på ungdomsholdet Astana, som sporadisk har kørt sammen med prof-holdet.

- Hvis nogen forbinder de her sager med mig, så har de ikke forstået noget. Det er fire idioter, som ikke har noget at gøre med mig, siger årets Tour de France-vinder ifølge Cyclingnews til Gazzetta Dello Sport.

Den seneste dopingsag på det kazakhiske hold kom onsdag, da det blev offentliggjort, at en ungdomsrytter er blevet testet positiv for et anabolsk steroid. Det var den fjerde sag, og spørgsmålet er, hvornår bægeret flyder over for Astana.

Nibali har i hvert fald fået nok, og han lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive sin frustration over de fire ryttere, der har dopet sig.

- Jeg hørte om den seneste sag via internettet. Jeg har ikke haft min computer tændt i to dage, og jeg ville ønske, at jeg slet ikke havde tændt den. Jeg kan slet ikke forstå de mennesker, der gør sådan noget. Jeg håber bare, at dem der bestemmer i cykelsporten får dem til at betale en høj pris, raser Nibali videre.

- Jeg håber, at de fanger alle dopere. Hvis de fanger 10 mere, så bliver jeg glad, for det vil betyde, at der er kontroller, og at de virker. Det er ikke mit problem. Jeg skal koncentrere mig om, hvad jeg gør, og min samvittighed er ren. Jeg kan ikke være ansvarlig for, hvad de har gjort. Jeg ved ikke engang, hvordan de to kontinental-ryttere ser ud.

Dopingsagerne har sendt Astana ud i alvorlige problemer, som rækker udover troværdigheden fra offentligheden. Den internationale cykelunion (UCI) har på baggrund af dopingsagerne haft Astana til samtale i licenskommissionen, som lige nu overvejer, om World Tour-licensen skal tages fra Astana. Det vil i givet fald betyde, at Astana ikke er direkte kvalificeret til at deltage i de største cykelløb som f.eks. Tour de France.

Team Manager Alexandre Vinokourov har ligesom Vincenzo Nibali taget afstand til dopingtilfældene og nægtet, at det er sket med holdets vidende. Han har været til høring i licenskommissionen, og kan nu blot vente på at kommissionen kommer frem til en endelig beslutning om Astanas fremtid.

Ifølge cyclingnews’ oplysninger er alle fire dopingsager, samt Roman Kreuzigers gamle dopingsag, som stammer fra hans Astana-tid, taget med i overvejelserne i kommissionen. Altså fem dopingtilfælde, som der alle står Astana på.

Holdet argumenterer for, at man ikke kan straffe et hold for at enkelte har taget doping, men det er tidligere sket, at Astana har fået en fælles sanktion for tilfælde på holdet. Da Alexandre Vinokourov selv blev taget for bloddoping i 2007, blev Astana udelukket fra Tour de France, selvom holdet havde den forsvarende vinder Alberto Contador i truppen. Denne gang har Astana også den forsvarende vinder på holdet i form af Vincenzo Nibali.

Jakob Fuglsang har ligeledes udtryk frustration over, at hans holdkammerater har valgt at dope sig. Han fortæller, at han afventer situationen fra licenskommissionen, og skulle holdet miste licensen, vil han overveje, om han skal forsøge at finde et nyt hold.