Cykling

Astana-boss lukker hold efter ny dopingsag

Cykelholdet Astana er havnet i massivt stormvejr efter, at fem ryttere er gået i dopingfælden i løbet af de seneste tre måneder.

World Tour-holdet, der har Tour de France-vinder Vincenzo Nibali og danskeren Jakob Fuglsang i sin stald, blev ramt af de to første sager, da brødrene Maxim og Valentin Iglinskiy blev testet positive for epo.

Siden har tre sager ramt Astanas talenthold, hvor kasakhstaneren Artur Fedosseyev blev annonceret onsdag. Han var testet positiv for anabole steroider.

Derfor har Astana-manager Alexandre Vinokourov suspenderet talentholdet. Det oplyser avisen La Gazzetta dello Sport, som har mødt holdet i Toscana, hvor det holder træningslejr i disse dage.

- De unge ryttere er dumme, hvis de endnu ikke har forstået, at doping ikke har sin plads i cykelsporten, siger Alexandre Vinokourov til avisen ifølge cyclingnews.

- Jeg ønsker at dette skal være et signal, et brag i deres ører fra vores organisation. Som vi har bedt om flere gange, skal det kasakhiske forbund teste noget mere, siger han videre.

World Tour-holdet og talentholdet ledes forskelligt, men Vinokourov har tilsyneladende alligevel magten til at suspendere holdet.

Ifølge La Gazzetta dello Sport er præsidenten for Kasakhstans cykelforbund, Kairat Kelimbetov trådt tilbage. Han er blevet erstattet af Darkan Mangeldiev, en nær ven af Alexandre Vinokourov.

Vinokourov siger til avisen, at det eneste som World Tour-holdet og talentholdet har til fælles er tøjet og navnet, men i virkeligheden er de formentlig tættere knyttet.

I hvert fald er talentholdets chef Dmitri Sedoun også sportsdirektør på World Tour-holdet. 

Tinkoff-Saxo-rytteren Roman Kreuzigers problemer med sit biologiske pas, peger også i retning af Astana-holdet. Uoverensstemmelserne i blodpasset, der har gjort, at han har været suspenderet i noget af 2014, stammer nemlig fra Keuzigers tid på Astana.

Med de mange dopingsager vurderer mange, at Astanas World Tour-licens kan komme i fare. og dermed Nibalis og Fuglsangs deltagelse i Tour de France. Det afviser Vinokourov dog.

- Vi har ingen problemer med licensen. Vi har givet de oplysninger, vi er blevet bedt om, siger han.