Cykling

Basso om Operacion Puerto: Det var en sort periode

Ivan Basso går i øjeblikket rundt og smiler på Gran Canaria. Dét smil er hans varemærke. ”Den smilende dræber,” bliver han kaldt, fordi han ligner svigermors drøm, men ’dræber’ sine konkurrenter på cyklen.

Men i 2006 falmede smilet hos Ivan Basso. Han blev taget i doping-sagen Operacion Puerto, og efter først at benægte al kendskab erkendte han, at han havde betalt dopinglægen Eufemiano Fuentes for en dopingbehandling, som han ifølge eget udsagn aldrig nåede at gennemføre til fulde. Det gav en dopingdom og en fyreseddel fra Bjarne Riis, hvor Basso var den helt store stjerne.

I dag er Ivan Basso 37 år, og han er tilbage hos Bjarne Riis, som lige nu har sine ryttere på træningslejr på Gran Canaria. Han har længe ikke ville tale om dopingsagen, som han senest kommenterede i forbindelse med Eufemiano Fuentes’ retssag i 2013. Basso kunne dårligt huske noget. Det var så lang tid siden, sagde han. Derfor har han aldrig delt særlig mange detaljer omkring det dopingnetværk, han var en del af. Men en ting har han slået fast. Han var alene om det, og hans daværende hold Team CSC vidste ikke noget om dopingplanerne.

Detaljerne holdt Basso stadig for sig selv, da TV 2 Sporten i går mødte italieneren på træningslejren på Gran Canaria. Men han fortalte, hvordan han har håndteret situationen siden dengang.

- Det er syv år siden, og det er bedre at tænke på de næste år end på fortiden. Efter dengang har jeg gjort det rigtig godt med en sejr i Giro d’Italia og to podiepladser i Grand Tours. Det eneste problem med, at det er syv år siden er, at jeg også er blevet syv år ældre. Det gør det sværere for mig at vinde.

- Det, der skete dengang, var en sort periode i min karriere, men jeg bruger al min energi på at genstarte og genopbygge tilliden fra folket. Det andet er i fortiden nu. Jeg har gjort mange gode ting de efterfølgende syv år, og det vil jeg fortsætte med at gøre.

Operacion Puerto var cykelhistoriens største dopingsag, som involverede de største ryttere som Ivan Basso, Jan Ullrich og Tyler Hamilton. Bassos involvering var tæt på at koste Team CSC livet i det store cykelfelt. Bjarne Riis var nødsaget til at fyre Basso som følge af sagen, selvom han helst havde beholdt ham. Den daværende Team-boss var skuffet over Basso, som han havde oparbejdet et nærmest familiært forhold til.

Riis fortalte i forbindelse med den nye kontrakt med Basso, at fortid er fortid og at Basso fortjener en ny chance. Også hos ham.

- Han ved godt, at det var en kæmpe fejl dengang, sagde Bjarne Riis.

Den kæmpe fejl har Ivan Basso brugt al sin tid på at råde bod på, fortæller han.

- Jeg er selvfølgelig ikke glad for, hvad jeg gjorde, men livet går videre. Det vigtigste er, at man skal forstå, at man skal arbejde i den rigtige retning. Vi taler om en periode for syv år siden. Det er lang tid. Og jeg har altså ikke ligget på stranden i de seneste syv år. Jeg har kørt på min cykel, og jeg har kørt med gode resultater. Jeg har genvundet tilliden fra folket. Man stopper ikke, men genstarter og genvinder tilliden fra folket.

Dopingsagen og problemerne fra 2006 har ikke været på tale i forbindelse med den nye kontrakt, fortæller både Riis og Basso. Og det nytter generelt ikke at tale om det. Der skal handling til i stedet for, mener Basso.

- Nej, vi taler ikke om, hvad der skete for syv år siden. Vi har talt om, hvad der skal ske fremover. I starten af det her interview talte vi om kaptajnerne og vores stærke ryttere. Det er dét, vi skal fokusere på. Det betyder ikke meget for folk, hvad jeg siger om det, men hvad jeg gør. Folk vil ikke høre mig, de vil se handling, og jeg synes, at jeg i løbet af de seneste syv år har vist det, jeg skal.

I dag er Ivan Basso på et andet niveau end det, der gjorde ham til en af tidens bedste klassementsryttere. Han kan ikke længere vinde en Grand Tour, og derfor er han hentet til Tinkoff-Saxo som hjælperytter. Basso skal føre Alberto Contador til sejren i Tour de France. Den rolle har han det rigtig godt med.

- Målet er det her: At være klar, når holdet har brug for mig. Det er ikke en mindre ambition end tidligere, det er en stor ambition. Jeg er normalt kun ansvarlig for mig selv, men i det her tilfælde skal jeg også tage ansvar for en kaptajn. Det er en ny rolle, men jeg er glad og tror på, at det er godt for min karriere.

Da Basso sidst var på holdet, var det dansk og meget er sket siden da. Oleg Tinkov har købt holdet og gjort det russisk og nye ryttere er kommet til. Men én ting har ikke ændret sig, mener Basso.

- For syv år siden var det et af de bedste hold, og i dag er det også et af verdens bedste hold. Mentaliteten er stadig, at når man er de bedste, så skal man arbejde hårdt for at forblive de bedste. Der vil altid være hold, som vil forsøge at slå dig, så derfor skal man have den mentalitet. Det gælder helt fra Oleg Tinkov og ned til holdet.