Cykling

Astana-manager forsvarer sig: Vi har ikke noget at skjule

Team Manager Alexandre Vinokourov tager til genmæle overfor de doping-beskyldninger, som er rettet mod ham og Astana.

Det sker på et kazakhisk fan-site for Astana, og beskeden fra Vinokourov er ikke overraskende, at alle beskyldningerne er falske.

- Vi har ikke noget at skjule. Vi er helt gennemsigtige, siger Alexandre Vinokourov.

I onsdags fik Astana besked fra UCI om, at holdet har fået en World Tour-licens til næste sæson. Licensen var ellers i fare, da Den Internationale Cykelunion, UCI, på baggrund af flere positive dopingsager på holdet, havde bedt licenskommissionen om at genoverveje licensen til det kazakhiske hold.

I interviewet fortæller Alexandre Vinokourov, at de to positive dopingsager til Iglinskiy-brødrene er enkeltstående tilfælde, og at de tre positive dopingsager på Astanas kontinental-hold ikke har noget med ham eller førsteholdet Astana at gøre.

- Der er ikke noget systematisk doping på vores hold, siger han.

Endnu værre for Astana lader det til at være med den dopingsag fra Italien, som er ved at se dagens lys. Her bliver Alexandre Vinokourov og Astana beskyldt for at have organiseret doping på holdet med den dømte dopinglæge Michele Ferrari. I Padova-rapporten, som drypvist bliver lækket til italienske medier, fremgår det tilsyneladende, at 17 ryttere med tilknytning til Astana er nævnt som kunder hos Ferrari.

Avisen La Gazzetta Dello Sport skrev i denne uge, Michele Ferrari så sent som sidste år blev set på Astanas træningslejr, og det italienske politi skulle angiveligt have billeder af, at han mødtes med Astana.

Vinokourov, som i 2007 blev testet positiv for bloddoping, afviser, at de nye oplysninger er sande.

- Jeg sagde i 2007, at jeg har arbejdet med ham (Ferrari, red), men det er ikke sket siden, siger Vinokourov, som mener, at der bliver spredt løgne om Astana i øjeblikket.

Selvom Astana i første omgang har reddet stormen af, da de modtog Would Tour-licensen, så er holdet under opsyn. UCI har betinget licensen af, at Astana skal være under ekstra overvågning af UCI, som vil holde øje med om alt fungerer efter reglerne.

UCIs præsident Brian Cookson lader heller ikke Alexandre Vinokourov slippe så let. Team Manageren skal forklare sig overfor den uafhængige kommission under UCI, som i øjeblikket undersøger doping i cykelsporten i nyere tid, mener Cookson.

- Mener jeg, at "Vino" fortjener en plads i cykling? Alexandre Vinokourov skal i hvert fald tale overfor kommissionen. Han bliver nødt til at vise, at holdet, som han leder, lever fuldt ud op til deres ansvar, siger Cookson til VeloNews.

- Der er nogle seriøse spørgsmålstegn omkring situationen. Han, og resten af dem, der er forbundet med holdet, bliver nødt til at forholde sig til, at de befinder sig i en meget, meget alvorlig situation lige nu, siger UCI-præsidenten.

Hvad er Padova-rapporten

Padova-rapporten er udarbejdet af det italienske politi og omhandler doping i sportsverdenen.Primært i cykelsport.

Op til 90 idrætsudøvere er nævnt i rapporten. 38 af af dem er cykelryttere, men der er også andre sportsfolk involverede.

17 cykelryttere fra rapporten har tilknytning til det kazakhiske storhold, Astana. De kører nu for flere forskellige hold.

Hele undersøgelsen fra det italienske politi udspringer i sagen om den berygtede doping-læge, Michele Ferrari. Det italienske politi kalder sagen ”Operation Mito”.

Rapporten er på 550 sider, og er blevet afleveret til CONI (Comitato Olimpico Nazionale Italiano – den italienske olympiske komité), som beslutter, om rapporten skal gives videre til eksempelvis Anti Doping Danmark.

Michele Ferrari

  • Født i 1953 i Italien.
  • Har været involveret som træner og læge for blandt andet US Postal frem til 2004.
  • 10. juli 2012 blev han idømt livslang karantæne fra alt sport pga. dopingovertrædelser.
  • Ferrari er blevet sat i forbindelse med flere cykelryttere. Deriblandt Lance Armstrong, Michael Rogers, Alexander Vinokourov, Roman Kreuziger og Axel Merckx.
  • Senest er det kasakhiske cykelhold Astana blevet beskyldt for at have mødtes med dopinglægen.