Overraskende: Cykelrytter præsterer bedre efter søvnhelvede

Se SportsLab på TV 2 PLAY her

Sportsfolk behøver ikke at pakke ambitionerne om et godt resultat væk, selv om de over en kort periode har haft en eller flere nætter med mangelfuld søvn.

Det fandt TV 2-vært Thomas Bilde og den ekstreme cykelrytter Aske Søby ud af, da SportsLab undersøgte, hvilken betydning søvnmangel har for præstationsevnen.

Cykelrytter Aske Søby og SportsLab-vært Thomas Bilde i søvnlaboratoriet ScanSleep i Hillerød. Foto: Anders-Christian Dahl
Cykelrytter Aske Søby og SportsLab-vært Thomas Bilde i søvnlaboratoriet ScanSleep i Hillerød. Foto: Anders-Christian Dahl

- Man kan måske godt sove dårligt op til en konkurrence, uden at det måske har den store indvirkning på selve konkurrencen. Men på den lange bane – en måned eller tre – der har det en indvirkning, siger Aske Søby, der som den yngste dansker nogensinde har gennemført verdens hårdeste cykelløb, Race Across America, hvor han cyklede 5000 kilometer på 10 dage, 22 timer og 13 minutter.

Udsat for søvnhelvede

Aske Søby og Thomas Bilde fik testet deres præstationsevne før og efter, at de i fire døgn maksimalt fik lov til at sove i tre timer per nat. Til Race Across America sover Aske Søby i gennemsnit halvanden time i døgnet, og derfor gik han også ind til forsøget med et andet udgangspunkt end TV 2-værten Thomas Bilde.

- En af de store forskelle er, at Aske Søby er meget veltrænet, men han har også erfaringen med at køre i søvnunderskud, så jeg forventer, at hans formnedgang vil være mindre end Thomas Bildes, sagde træningsfysiolog Henrik Duer om de to forsøgsdeltagere, inden han testede dem i reaktions- og koordinationsevne, styrke og udholdenhed.

Den ekstreme cykelrytter klarede sig da også bedre end TV 2-værten, efter at have været i søvnunderskud.

Thomas Bilde var den eneste, der oplevede en lille nedgang efter søvnunderskuddet, da han gik en smule tilbage i den afsluttende udholdenhedstest, mens han forbedrede sig i de øvrige tests. Samtidig bevarede Aske Søby sit niveau i styrke og forbedrede sig på alle øvrige parametre.

Aske Søby og Thomas Bilde under udholdenhedstesten på cykel. Foto: Anders-Christian Dahl
Aske Søby og Thomas Bilde under udholdenhedstesten på cykel. Foto: Anders-Christian Dahl

Motivationen er afgørende

- Det kan måske overraske lidt, at de ikke går ned, men tager man det på den lange bane og mangler et par timer hver dag, så vil det gå ud over restitutionen og ikke mindst træningskvaliteten. Jeg hæfter mig virkelig ved, at begge sagde, at de ikke var specielt oplagte, og hvis du er uoplagt hver evig eneste dag til din træning, så går det ud over kvaliteten. Når man så på den lange bane som eliteatlet jagter 100-dele af et sekund i mange discipliner, så kan det være altafgørende ikke at få sin søvn, siger Henrik Duer.

Thomas Bilde får monteret elektroder i søvnlaboratoriet ScanSleep i Hillerød. Foto: Anders-Christian Dahl
Thomas Bilde får monteret elektroder i søvnlaboratoriet ScanSleep i Hillerød. Foto: Anders-Christian Dahl

Grunden til, at de klarer sig godt på den korte bane er, at vi mennesker er i stand til at motivere os. Det ved man fra forsøg, hvor man har taget søvnen fra folk og sagt, at nu skal de løse en opgave. Til den ene halvdel sagde man, at de fik 500 dollar, hvis de gjorde det godt, og til den anden sagde man ikke noget.

- Dem, der fik 500 dollar præsterede meget bedre, fordi der var en gevinst i det, siger Søren Berg, der er søvnlæge hos søvnklinikken ScanSleep, hvor Thomas Bilde og Aske Søby undervejs i forsøget fik målt deres søvn.

Se hele udsendelsen på TV 2 PLAY, hvor du også kan se, om kajakroer René Holten Poulsen vinder en kamp på armkræfter, når han bliver udfordret af to af Danmarks bedste håndcyklister.

SportsLab med Michael Stærke og Thomas Bilde undersøger myter, tester gear og frembringer ny viden, der både fascinerer og forbedrer.

SportsLab er programmet for dem, der gerne vil vide mere om sport - og gerne vil have det at vide på en både underholdende og seriøs måde.

Hver uge går værterne i marken og laver forsøg med alt lige fra, hvilken betydning en våddragt har for ens svømmepræstation, om kulhydrater forbedrer eller forringer din præstationsevne og om en cykelrytters rystelser på brosten overholder arbejdsmiljøkravene.

Få seneste nyt om programmet ved at følge SportsLab her.