Cykling

Tour de France på vej til Danmark: Se de tre etaper

Danmark byder nu på åbningen af en af verdens største sportsbegivenheder, cykelløbet Tour de France.

Regeringen, regioner og kommuner går sammen med en stribe private interessenter om et bud på de tre første etaper af løbet i 2018. Parterne vil lægge 90 millioner kroner for at få prologen og de to første etaper af det legendariske cykelløb.

I år gik starten på Tour de France i den hollandske by Utrecht, det kostede ifølge branchekilder Holland mellem 80-100 millioner kroner.

På et møde hos erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i eftermiddag er der lagt en sidste hånd på tilbuddet. Når det offentlige bruger penge på sagen, er det i forventning om at skabe massiv positiv omtale af Danmark. Plus store turistindtægter fra cykelglade turister, der vil komme til Danmark for at overvære løbet. Og så vil man skabe yderligere effekt i de efterfølgende år ved at bygge på den branding og markedsføring, Danmark får med løbsetaperne.

Tour de France trækker hvert år 3,5 milliarder tv-seere i de tre uger etapeløbet varer. Løbet drives af firmaet ASO, Amaury Sport Organisation, som også driver Vuelta a España – Spanien Rundt - motorløbet Dakar Rally og flere andre løb. Firmaet henter gigantiske summer ind på sponsor- og tv-rettigheder. Herhjemme er det TV 2, der har rettighederne til at sende både Tour de France og Vuelta a España.

Spektakulær dansk rute

Det danske bud er ikke kun på nogle få kilometer cykling. Planen er at byde på en prolog i det indre København, en etape fra Roskilde over Storebælt med slut i Odense og endelig en tredje etape startende i Vejle og med mål i Sønderborg lidt nord for grænsen.

Det danske bud bliver tilsyneladende opfattet som et seriøst bud. For senere på måneden kommer Tour de Frances’ direktør, Christian Prudhomme, til Danmark for at mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Tour de France har en årelang tradition for at starte uden for Frankrigs grænser. Etapeløbet er startet i både England, Holland, Spanien, Tyskland, Irland og Belgien. Og da de første etaper blev kørt på Korsika, oplevede øen efterfølgende stor økonomisk gevinst af at have huset Tour-starten.

Danmark husede i 2011 VM i cykling, da løbet blev kørt i København og sluttede lidt nord for byen på Geels Bakke. Årets efter lagde først Herning og senere Horsens asfalt til hele tre etaper i et af de andre store cykelløb, Giro d`Italia. 

Hvis det ikke lykkes Danmark at få de tre etaper i 2018, gælder tilbuddet også for 2019 og 2020.

Herunder kan du se et kliop fra sidste års drama, hvor Froome og Quintana duellerer på Alpe d'Huez

Det danske bud

  • 1. etape:  I indre København
  • 2. etape: Fra Roskilde til Odense
  • 3. etape: Fra Vejle til Sønderborg