Cykling

10 vilde cykeltrøjer vi husker fra 90’erne

Med Mapeis tilbagevenden til professionel cykelsport fra næste sæson, ser vi tilbage på en tid, hvor cykeldragter var skrupskøre reklamesøjler.

Målt på afsindighed, var der få cykeltrøjer, der kunne matche Mapeis fra slut-90’erne.

Fra næste år er Mapei tilbage i cykelfeltet, når det italienske firma teamer op med amerikanske Trek Factory Racing (fra næste år Trek-Segafredo, red.). Selvom det nye samarbejde ikke betyder et gensyn med Mapeis kulørte kubisme, så er der nok en del cykelnostalgikere, der har trukket på smilebåndet ved tanken.

For Mapeis farverige dragter fra fordums tid var blot en af mange pjankede pjalter, der dengang prydede et regnbuefarvet felt. Særlig i 90’erne fik flere trøjedesigneres vanvid fik frit løb, når de omdannede topatleter til reklamesøjler.

Vi har samlet ti af de mest afsindige cykeldragter fra det årti, hvor cykelsportens for alvor indtog Danmark.

Carrera Jeans anno 1995

Cykelbukser camoufleret som denimjeans? Marco Pantani vinder i Carrera Jeans-sættet fra 1995. Buksefabrikanten drev et cykelhold fra midten af 80'erne til midt-90'erne.

Z-Peugeot anno 1990

Med en sponsor, der nemt kunne forveksles med Fremskridtspartiet, vandt Greg LeMond Tour de France i 1990. Kim Andersen kørte også med Z-logoet i flere sæsoner.

Castorama anno 1991

Laurent Fignon iført Castoramadragten. Det franske byggemarked leverede vanvidstrøjer i fem cykelsæsoner. Også Bjarne Riis nåede at køre rundt i den specielle dragt.

Team Polti anno 1995

De var til at få øje på, Team Polti. Med en dragt, der leder tankerne hen mod en solbrændt græsplæne, vandt stjerner som Giovanni Lombardi og Serguei Outschakov flere sejre i 95-sæsonen.

TVM anno 1994

Gul, rød og blå… og en tube lim. Bo Hamburger vinder en etape i Tour de France i 1994 for det hollandske cykelhold. Udover Hamburger kørte Jesper Skibby, Peter Meinert og Claus Michael Møller også på holdet i 94.

Kelme - Costa Blanca anno 1999

Legendarisk farvekombination, cykelfeltet vist ikke har set siden Kelme-dagene. Her illustreret ved Fernando Escartín, der vuggede og huggede sig frem til etapesejre i bjergrigt terræn.

MG Technogym anno 1995

Med Rolf Sørensen på holdet hentede det italienske hold sejre på stribe i midten af 90’erne.  Andre profiler talte en ung Davide Rebellin, Fabio Baldato, Gianni Bugno og Maximilian Sciandri som vist her på billedet.

Amore & Vita – Fanini anno 1992

Et hold, der måske ikke hentede de store resultater, var Amore & Vita – Fanini, der tilbage i 1992 havde danske Jesper Worre på holdet. Her ses han sammen med Rolf Sørensen.


Le Groupement anno 1995

Bag Lance Armstrong ses en rytter fra det franske mandskab Le Groupement. Som et Jackson Pollock-maleri kørte Le Groupement med ryttere som Luc LeBlanc og Robert Miller rundt på landevejene i 1995-sæsonen.

Chazal anno 1993

Læg mærke til Jaan Kirsipuu forrest til højre. Han var en del af Chazal-holdet, der senere blev til Casino og i dag AG2R. Med ryttere som Jean-François Bernard og Jaan Kirsipuu påførte holdet i lyserødt, gult og blåt mange cykeltilskuere øjenskader.