Cykling

Magnus Cort - Bornholmsk granit på to hjul

Den danske cykelrytter Magnus Cort har brugt sit første år som professionel på at lære. Fra 2016 skal han for alvor vise sit værd.

Se indslaget fra besøget på Bornholm her øverst i artiklen.

Foran et gråt træhus i Rønne på Bornholm er en lille kvinde ved at tømme bilen for varer. Hun er næsten ved at tabe det hele, da hun er mere opsat på at få hilst os velkomne end at gå ind med varerne.

”Ulla” siger hun med et stort smil. Den lille blonde kvinde er mor til et af Danmarks største cykelhåb. Magnus Cort.

Nu med et net avokadoer og et glas lakridser i hånden, bliver vi vist indenfor i det lille hjem. Vi er knap nok trådt ind ad døren, før en cykelhjelm bliver puffet til side med den ene fod. Selv dørhåndtagene udgør en dobbeltfunktion som knage for et par cykelbukser.

Vi er taget til Bornholm, hvor den danske professionelle cykelrytter Magnus Cort er født og opvokset. Han er også for længst flyttet væk derfra. Men for en stund er han tilbage på klippeøen for at fejre jul, inden en ny sæson for alvor går i gang.

Magnus Cort selv dukker op fra kælderen, naturligvis i cykeltøj fristes man til at sige.

”Hej, velkommen til Bornholm”.

Selvom den danske vinter betyder lange bukser og ekstra undertrøje, så afslører den solbrændte kant på kinden, hvor cykelbrillen normalt sidder, at det nok ikke er under disse regnfulde breddegrader, Magnus Cort normalt slår sine folder.

- Selvom det måske kun er en fire gange om året, så synes jeg altid, det er dejligt at komme hjem til familien og Bornholm, indskyder Cort.

Da karrieren sidste år bragte Magnus Cort ind på de professionelles landevej for World Tour-holdet Orica-GreenEDGE, betød det også et farvel til Danmark og et goddag til Spanien og cykelrytter-byen Girona.

Og livet alene i en lejlighed i Spanien står i noget kontrast til livet i hjemmet på Bornholm. Men det rører ikke den blonde dansker.

- Jeg synes faktisk, det er gået meget fint. Jeg er jo ikke helt alene. Jeg har mange holdkammerater omkring mig og mange andre cykelryttere, jeg har set, lyder det fra Cort.

- Og når man er så intenst sammen til løb og i busserne, så er det faktisk meget rart at kunne være sig selv, når man er hjemme.

Magnus Cort tager os lidt modvilligt med ned i kælderen, hvor hans gamle værelse er lavet mere eller mindre om til cykelopbevaringsrum. Men de få gange han er hjemme, sover han side om side med cyklerne. Midt i fortællingen om cyklerne kommer far Anders Cort ind ad døren. Han har – naturligvis - lige været ude og cykle. Det her ér et cykelhjem.

Livet som professionel

Orica-GreenEDGE hentede forud for denne sæson den dengang 21-årige Magnus Cort på en tre-årig kontrakt fra det danske hold Cult Energy Vital Water. Dengang udtalte Sportsdirektøren David McPartland: “We think that he will be a superstar of this sport”. Med andre ord, troen på det danske super-talent var stor.

Men fra at have vundet det meste på kontinental-niveau, har virkeligheden som professionel været en noget anden for Magnus Cort.

- Det er bare noget at komme og køre på World Touren, hvor samtlige World Tour-mandskaber er med i samtlige løb, i stedet for måske fire eller fem, som man har været vant til, lyder det fra Cort.

- Det går lige en tand stærkere. Specielt i massespurterne. De bliver kørt på en anden måde og med meget højere hastighed de sidste ti kilometer.

Se Magnus Cort i direkte dyst med André Greipel til Tour og Turkery herunder

Og det er da heller ikke blevet til en eneste sejr for Magnus Cort i 2015. Men det får ikke danskeren til at smide cyklen ud over klipperne på Bornholm.

- Jeg synes faktisk min sæson har været rigtig fin. Ikke sådan helt vanvittig, men jeg synes, jeg klart har bestået den, lyder det fra Cort.

Om det det er de Bornholmske rødder, der ikke fornægter sig, må vi lade stå hen i det uvisse, men Magnus Cort udstråler på mange måder lige så meget råhed, som øen han kommer fra. Han hverken imponeres ellers skræmmes let. En sæson uden sejre slår ham ikke ud.

- Selvfølgelig havde jeg da drømt om en sejr, men det er svært i sit første år som professionel. Og jeg har da været tæt på mange gange, lyder der fra Cort.

Statistikken taler da også for otte top ti placeringer. Men den helt afgørende sejr er det ikke blevet til. Det kommer til gengæld i den kommende sæson, lover Magnus Cort med et af de smil, der afslører, han ved, hvad han taler om.

Den vigtige anden sæson

Ifølge Magnus Cort selv, har det første år som professionel overbevist ham om, at han sagtens kan køre med på højeste niveau, og at han nu har samlet så meget værdifuld erfaring, at han føler sig helt klar til den kommende sæson.

- Nu har jeg kørt et år på Orica og kender holdet og kender også de løb, jeg skal til at køre, hvor samtlige løb i år har været nye løb, så kommer der nu en del gentagelser, så det kan forhåbentlig give mig en lille fordel, lyder det fra Cort.

- Det er klart, jeg vil gerne vinde et cykelløb næste år, og det tror jeg helt sikkert er muligt.

Og løbskalenderen for den kommende sæson er også så godt som tilrettelagt. Magnus Cort starter sæsonen lørdag den 27. februar i Belgien med løbet Omloop Het Nieuwsblad. Og derfra er det erklærede mål at gøre det godt i de kommende klassiker-løb.

- Det første mål bliver forårsklassikerne og brostensklassikerne. Der bliver det måske ikke lige sejrene, jeg går efter, men jeg håber på at kunne sidde med hen imod nogle finaler i nogle mindre grupper, lyder det fra Cort.

Og så byder 2016 efter al sandsynlighed også på debut i en Grand Tour (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana, red.).

Hvornår ser vi dig køre en Grand Tour?

- Det gør I også næste år.

Hvilken en?

- Det bliver Vuelta a Espana

Det ved du?

- Ja, det er rimelig sikkert.

Der er med andre ord al mulig grund til at se frem mod 2016 for Magnus Cort.

Men indtil 2. januar bruger han tiden i barndommens gade på Bornholm. Der hvor drømmene startede.

Og som det gamle ordsprog jo altid har heddet. Du kan tage rytteren ud af Bornholm, men du kan ikke tage Bornholm ud af rytteren.

Se en glad Magnus Cort på slap line efter vores besøg på Bornholm.