Cykling

Froome i eksklusivt interview: Jeg er bedre end for to år siden

Chris Froome drømmer om to Tour-sejre i træk, han smiler af Contadors karriestop, og så kan han ikke genkende Chris Anker. TV 2 SPORT har mødt Froome.

Se en "bag om-reportage" af TV 2 SPORTS besøg på træningslejren med Team Sky i klippet herover.

Det er fire uger siden, han blev far for første gang, men barselsorloven er for længst forbi for Chris Froome. Fødslen kunnet dårligt være timet bedre for en cykelrytter, for med termin i ’offseason’ i cykelsporten, er der i det mindste mulighed for at være til stede i de første dage af barnets liv.

Nu må Chris Froome nøjes med at dikke-dikke over video fra Team Skys træningslejr på Mallorca og hjem til Monaco. Det er en del af pakken ved at være cykelrytter.

Forberedelserne til 2016-sæsonen har været i gang længe, men denne tirsdag gælder det mere træning i pressehåndtering end træning på cyklen. Det er ”Media day”, som Team Sky kalder det, og det betyder, at Froome skal fylde diktafoner, blokke og TV-kameraer med lange interviews til medier fra hele Europa.

Det er en lang omgang, for der er mange journalister til stede. Det er Skys største media day nogensinde, fortæller deres pressechef. Og alle skal have deres tid med stjernen alene.

Froome er blevet klædt på af presseafdelingen. Team Sky overlader intet til tilfældigheder, og mediehåndtering er et punkt, de prioriterer højt. Med en konstant dopingmistanke hængende over cykelsporten, og behandlingen af Froome siden han vandt Tour de France for første gang i 2013, kan tonen være hård og direkte, når han møder pressen.

Mellem de mange interviews bliver Chris Froome flere gang trukket til side af en Sky-ansat, som overværer interviewsene. De står ude ved poolen ved rytterhotellet og taler et par minutter, inden han kommer tilbage for at lave flere interviews.

Han lyser op, da polsk TV spørger ham til hans baby. Det vil han gerne tale om.

Bagefter bliver han sendt hen til TV 2 SPORT. Han hilser som altid høfligt, og placerer sin lange og tynde krop i stolen foran kameraet.

Vil vinde Tour de France for anden gang i træk

Han har det godt for tiden, fortæller han. Både personligt og professionelt. OL er et mål for ham til sommer, men Tour de France er selvfølgelig det største mål.

- Det vil være kæmpe stort at vinde Tour de France to gange i træk. Der var en, der sagde til mig den anden dag, at sidst en rytter vandt Tour de France to år i træk var da Miguel Indurain gjorde det. Altså hvis man tæller resultater, som har stået tidens test, siger han med reference til, at Lance Armstrongs Tour-sejre er blevet slettet.

- Det er en kæmpe motivation for mig, og jeg føler, at jeg er i meget bedre stand sammenlignet med for to år siden, inden jeg gik ind til 2014-sæsonen, hvor der var stort pres på mig for at forsvare min Tour-sejr, fortæller han.

Hele Chris Froomes trænings- og løbsprogram er bygget op omkring Tour de France-starten d. 2. juli. Det betyder, at han skal køre løb som Volta a Catalunya, Romandiet Rundt og Criterium du Dauphine, inden det går løs med Touren.

Og hvis alt går vel i Tour de France, så vil han forsøge at vinde landevejsløbet til OL.

- Det bliver svært at gå fra Tour de France til OL, fordi der kun er to uger imellem. Man er ikke i stand til at lave ret meget træning imellem, men håbet er, at vi kan komme igennem Tour de France i en nogenlunde stand og så friske os lidt op inden OL. Det bliver helt sikkert ikke nemt, men OL-ruten er ret hård, og det skulle blive meget varmt og fugtigt, hvilket passer mig godt, fortæller han.

Alberto Contador, Nairo Quintana eller Chris Anker Sørensen?

Han begynder at tale om, at konkurrencen er hård i øjeblikket, fordi der er mange gode ryttere, som f.eks. colombianeren Nairo Quintana fra Movistar.

Men hvem er hans største konkurrent til Tour de France-sejren? Vi viser ham tre billeder. Et af Alberto Contador, et af Nairo Quintana og til sidst et billede af Chris Anker Sørensen. Her skulle han forhåbentlig gerne grine lidt.

Det gør han da heldigvis også. Men vist mest af høflighed overfor den lille danske gimmick.

- Hvem er det, spørger han forundret.

Det er Chris Anker Sørensen på hans nye hold.

- Ah. Jeg kunne ikke genkende ham. Det er sjovt at se ham på et nyt hold, siger han høfligt og endnu mere forundret.

Vi bringer ham tilbage på sporet. Hvem er hans største konkurrent i kampen om den gule trøje i Tour de France?

- Helt ærligt, så er det for tidligt at sige. Men jeg kan i hvert fald forvente, at de to ryttere (Contador og Quintana, red) er mine hovedkonkurrenter lige nu. Contador har stadig alt at køre for, og Quintana bliver bare stærkere og stærkere for hver sæson, siger han.

Tvivler på Contadors karrierestop

Quintana er den unge konkurrent med det store talent, og de uovertrufne evner i bjergene. Contador er den gamle konkurrent. Den erfarne, rutinerede og den aktive rytter, der har vundet flest Grand Tours (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana).

Froome og Contador er i flere år blevet målt op imod hinanden. De kender hinandens styrke og svagheder. Og de kender også hinandens små tricks. Froome har i hvert fald flere gange tidligere kaldt Contador, når han bluffer. Blandt andet under Vuelta a Espana 2014, hvor Contador sagde, at han i så dårlig stand efter et styrt i Tour de France, at han ikke kunne vinde løbet. Contador vandt som bekendt løbet alligevel.

Det er blandt andet med den historik, at Froome tvivler på, at Contador stopper karrieren efter denne sæson, som han ellers har annonceret.

- Contador vil være på sit bedste i år. Det er måske hans sidste år – vent og se – så det bliver ikke let.

Du siger ’vent og se’ om Contadors karrierestop. Tror du ikke på ham?

- Haha, jeg tror altid på ham, siger han og griner.

- Nej, jeg mener også, at han selv har sagt, at han ikke er helt sikker på, at det er hans sidste sæson. Jeg tror stadig, det er et spørgsmålstegn for ham, så lad os vente og se, siger Froome og smiler.

Nye stjerner på Team Sky

I vinterpausen er der sket en del udskiftning på Team Sky. Froomes superhjælper i Tour de France, Richie Porte, er skiftet til BMC, men ind er kommet stjerner som Mikel Landa fra Astana og Michal Kwiatkowski fra Etixx-Quickstep. I forvejen råder holdet over stærke navne som Nicholas Roche, Geraint Thomas, Wout Poels, Sergio Henao og Leopold König.

Det er et stærkere hold end sidste år, mener Chris Froome. Og det er kun en fordel, selvom stjernerne kommer til at kæmpe om at køre deres egen chance.

- Det er klart, at hvis alle kommer ind på holdet og siger, at de gerne vil vinde Tour de France i år, så har vi et problem. Men heldigvis er løbskalenderen fuld af løb og mange muligheder. Der er også klassikerne, Giro d’Italia, Vuelta a Espana, OL, VM. Der er meget at kæmpe for.

Sikkert er det, at Team Sky vil satse på Chris Froome de næste par år. Under træningslejren på Mallorca har holdet offentliggjort, at de har forlænget hans kontrakt til 2018.

Chris Froome og Team Sky hører sammen. Og forude venter mange flere Tour de France-deltagelser.

Hvor mange gange tror du, at du kan vinde Tour de France?

- Det er umuligt at sætte et nummer på. Men det er helt sikkert, at jeg står på startstregen de næste tre år i Sky-trøjen. Og måske kan jeg køre seks Tour de France mere.