Cykling

Fra ufødt tvilling til kokainbolsjer: De største søforklaringer i cykelsporten

Undskyldninger har der været mange af, når cykelrytteres brug af ulovlige midler er blevet afsløret. Her er de dårligste og sjoveste gennem årene.

Som toprytter - og sportsstjerne generelt - er der tårnhøje forventninger til, at man præsterer sit allerbedste og nogle gange lidt til - for der er sjældent plads til dårlige dage i sadlen i jagten på triumfer og berømmelse.

Vejen til podiet er dog ikke helt ren for alle. Det er cykelsporten et godt eksempel på, hvorfor du her får nogle af de mest fantasifulde, ynkelige og latterlige forklaringer, når ryttere har skullet forklare en positiv dopingtest eller brug af andre ulovlige midler.

Cyklen med den skjulte motor

Det seneste eksempel på en søforklaring kom mandag, da en belgisk mand ved navn Nico Van Muylder påstod, at han er ejeren af cyklen med den skjulte motor, som blev beslaglagt ved weekendens VM i cykelcross.

Forklaringen kom i forlængelse af cykelrytteren Femke Van Den Driessches forsvar, da hun i et tv-interview bedyrede sin uskyld.

Artiklen fortsætter under tv-interviewet med Femke Van Den Driessche.

Det er dog endnu uvist, om hun brugte cyklen i VM-løbet, eller den blot stod i det belgiske landsholds depot, men Marc Ghyselinck, der er cykeljournalist på den belgiske avis Het Laaste Nieuws, har meget svært ved at tro på hendes forklaring om, at cyklen ikke tilhører hende.

- Hendes cykel var jo der i pitten, og hvis jeg er korrekt informeret, så stod hendes navn endda på cyklen, og det gør det jo ret svært at tro på, at cyklen ikke skulle tilhøre hende, siger han til TV 2 SPORT.

Det uheldige måltid

Cykelryttere går meget op i deres kost og har stor viden omkring det, de indtager. En gang imellem kan det dog smutte for selv den bedste.

Under Giro d'Italia i 2002 blev Gilberto Simoni testet positivt for kokain. Ifølge italieneren skyldtes det nogle kokainholdige hostebolsjer fra Peru. Tidligere havde Simoni forklaret den positive test med, at han ufrivilligt havde fået en kokainindsprøjtning under et tandlægebesøg - og dernæst fik tante skylden for at have serveret kokainholdig te, inden forklaringen altså landede på bolsjerne.

Simoni blev dog frikendt af det italienske cykelforbund, selv om en undersøgelse af bolsjerne rent faktisk viste spor af kokain.

Alberto Contador kunne ikke tale sig fra straf i 2010. Spanieren havde spist en bøf propfyldt med det ulovlige middel clenbuterol, og da ingen troede på hans uskyld, måtte han afsone to års karantæne.

Også Adrie van der Poel mente, at han var blevet ufrivilligt dopet gennem sin mad. I 1983 blev han testet positiv for stoffet stryknin (ud over at virke opkvikkende i små doser bliver stoffet også brugt som rotte- og duegift). Hans forklaring var, at han havde spist en forgiftet duetærte. Forklaring holdt, og han slap for straf.

Den ufødte tvilling

I 2004 opdagede dopingkontrollen blodceller fra et andet menneske i Tyler Hamiltons krop. Amerikaneren holdt dog hovedet koldt og fandt frem til en forklaring. Da han endnu lå i sin mors mave, havde hans system nemlig optaget et tvillingefoster, og blodcellerne måtte derfor stamme fra en denne ufødte tvilling.

Dommerne mente ikke, at forklaringen havde gang på jord, og så måtte Hamilton afsone to års karantæne og efterfølgende livsvarig karantæne, da han endnu en gang blev testet positiv.

Krænkelse af privatlivets fred

Konsekvensen ved at være offentligt kendt er, at det kan være svært at gå i fred. Det måtte tyske Jan Ullrich sande, da han i 2002 skulle forklare over for en række dommere, hvorfor han havde amfetamin i blodet.

Ullrich viste dog tysk coolness og forklarede stille og roligt, at det skyldtes de piller, han havde taget under en bytur natten forinden og altså slet ikke havde noget at gøre med hans deltagelse i Tour de France.

Ikke til mig - men til min hund

Vi kender den vist alle sammen. Man er blevet taget på fersk gerning, men det er jo slet ikke til én selv. Det er bare noget, man holder for en ven.

Den forklaring har også været brugt i cykelverdenen. I 2001 blev Frank Vandenbroucke taget med stoffet clenbuterol, men det var slet ikke til ham, men derimod til hans hund. Hunden havde nemlig astma og havde derfor brug for et skud eller to af det ulovlige stof.

Raimondas Rumšas' svigermors dopingcocktail

Efter tredjepladsen i Tour de France 2002 undersøgte og fandt politiet et sandt apotek i Raimondas Rumšas' kones bil. Ikke mindre end 37 forskellige slags medicin flød rundt i bagagerummet - heriblandt anabole steroider, EPO, testosteron og væksthormon.

Rumšas kone påstod dog, at lægemidlerne ikke var til hendes mand, men derimod til hendes mor i Litauen. Forklaringen stoppede ikke Rumšas fra at blive testet positiv for EPO det følgende år.

Lance Armstrongs 'alle andre gjorde det'

Og nå, ja. Så er der Lance Armstrong, som måske er manden med den svageste undskyldning af dem alle.

I 2013 indrømmede amerikaneren i et tv-interview med talkshowværten Oprah Winfrey, at han var fyldt op med forbudte medikamenter, da han fra 1999-2005 stod øverst på skamlen i Paris som vinder af verdens hårdeste etapeløb, Tour de France.

Hans undskyldning for dopingmisbruget var, at han bare gjorde, hvad alle andre gjorde på det tidspunkt.

Herunder kan du høre Lance Armstrong bekende sit dopingmisbrug.

I et interview med Armstrong i 2013 erkendte han, at han har brugt doping i alle sine syv Tour-sejre. Video: TV 2 Sport

Kilder: Cycling Weekly og RetorikMagasinet 93 (2014).