Cykling

Valgren klar til vigtigste sæson: Jeg er stærkere end nogensinde

Noget overraskende har et bogprojekt givet Michael Valgren mere selvtillid frem mod 2016-sæsonen.

En blond pige med det største smil åbner hoveddøren.

- Ja, Michael han er lige i bad.

Til trods for at klokken dårligt har passeret 12 denne mandag i februar, og vejret er til den efterhånden klassiske danske side med god vind og solid regn, så har Michael Valgren alligevel lige fået klemt et træningspas ind. Man er vel cykelrytter.

Lettere forvirrede og undskyldende får vi hængt vores tøj på knagerne i gangen - der så i virkeligheden viser sig at være et cykelophæng.

Pigen med det det lyse hår er Sissel. Michael Valgrens kæreste gennem mere end tre år. Mens hun sætter chokolade-kaffe over, sætter vi os i den sirligt indrettede lejlighed i Aarhus.

Michael Valgren har i mellemtiden fået tøj på. Skjorte og bukser. Ikke cykeltøj. I dag handler det nemlig mindre om at køre på cykel. Sådan da.

- Det er sgu alligevel lidt mærkeligt at se sig selv på forsiden, indskyder Valgren, og henviser til den bog, der ligger på spisebordet: 

’Michael Valgren – En sæson i cykelsportens verdenstop’.

Det er nemlig dagen for udgivelsen af bogen om Michael Valgren, produceret i samarbejde med journalist og forfatter Rasmus Møller Bech. Et års dagbog fra januar 2015 til december samme år. Et år der bød på både op- og nedture. Ikke en eneste sejr blev det til for den unge Thy-bo. Men stærkest på nethinden står nok billederne af Michael Valgren, der med bøjet hoved stiger ind i bilen i Frankrig. Udgået af Tour de France. To dage før Paris.

Meget vand - og nu også en bog - er løbet under broen siden. Og det er netop den bog, Michael Valgren kan få lov at præsentere for resten af omverden denne februar-dag. En bog, der er kommet til at betyde mere end bare sorte bogstaver på hvidt papir.

Tid til refleksionI bogen kalder Michael Valgren 2015 for den svære anden sæson. Men i virkeligheden bliver 2016 endnu sværere. Det er sidste år på det Tinkoff-hold, hvor Valgren har fået sin professionelle cykelopdragelse.

- Jamen den her sæson er meget vigtig. Om ikke andet, så er det nok den vigtigste sæson, lyder det fra Valgren.

- Har jeg en dårlig sæson, eller bliver jeg skadet, kan jeg risikere at stå uden nogen kontrakt til næste år. Og så har jeg ikke noget arbejde. Det er jo de vilkår, jeg lever under.

Men Michael Valgren er nu rimelig tryg ved, at han også nok skal køre blandt verdens bedste cykelryttere på World Touren til næste år.

- Selvom jeg er ung, så ved jeg godt, hvordan det hænger sammen med at skulle finde en ny kontrakt, så jeg føler mig nu rimelig sikker på, at jeg nok skal skrive en ny kontrakt, lyder det fra Valgren - tilføjet et bredt smil.

Lærerig første sæsonDen selvsikkerhed, der har lagt sig som et usynligt, pansrede lag over den blonde vestjyde frem mod 2016-sæsonen har ifølge Valgren selv ikke altid været der. I sin bog beskriver han selv, hvordan han let bliver påvirket af at have dårlige ben eller ikke at føle sig god nok. Ikke længere. Og paradoksalt nok, har det været arbejdet med bogen, der har hjulpet ham på vej. Hør forfatter Rasmus Møller Bechs grund til at vælge netop Michael Valgren til projektet i videoen her.

- Det har været lærerigt. Jeg har brugt bogen rigtig meget personligt til at fremme min cykelkarriere, synes jeg. Det var en sindssygt god måde at reflektere over mange ting på, som jeg ikke tænker over i hverdagen normalt. Når man skal til at få ordene ud af munden, så tænker man over nogle flere ting, og det har jeg brugt meget, lyder det fra Valgren.

Og netop det at være tvunget til at skulle reflektere over tingene var også en af grundene til, at Valgren i januar 2015 sagde ja til projektet.

- Hvad skulle jeg selv få ud af den? Det var en vigtig sæson for mig. Sæson nummer to og jeg skulle ud og vise, at jeg var en god cykelrytter. Og i og med det var en dagbog, så skulle jeg til at reflektere over en masse ting, og det tror jeg var grunden til at sige ja, for det er altid en god ting at kunne kigge tilbage og se, hvad man har gjort. Og hvad man kunne have gjort bedre, eller hvad man havde gjort forkert. Så det var egentlig for min egen personlige succes i cykelsporten, jeg sagde ja til det, fordi jeg tænkte, det kunne hjælpe mig fremadrettet.

Kæresten har været stor støtteSelvom Michael Valgren nu pryder forsiden af 1500 bøger, så har det faktisk altid passet ham bedst at være lidt i baggrunden. Men 2016-udgaven af Michael valgren har fået mere hår på brystet.

- Jeg synes, jeg er blevet stærkere. Bare det at jeg er blevet et år ældre og har kørt en Grand Tour (Tour de France, red.) mere, betyder meget. Det øger bare din ballast og bundniveau sindssygt meget.

- Men også mentalt vil jeg sige, jeg er blevet meget stærkere.

Og udover det, arbejdet med bogen har givet på den mentale konto, så er der ingen tvivl om, at kæresten Sissel er Michael Valgrens helt store støtte. Man skal ikke bruge ret mange sekunder i deres selskab for at se det stærke bånd imellem de to. Hvor end den ene går, følger den andens øjne med. Suppleret med det der lille underspillede trækken på smilebåndet, der afslører mere, end man selv tror.

- Sissel er også kommet mere ind i cykelsporten og forstår mere og mere, hvordan det hele hænger sammen, så hun er også blevet bedre at sparre med, så på den måde har hun hjulpet rigtig meget.

- Sidste år var jeg måske meget alene om nogle ting. Det er svært at sige til sin sportsdirektør eller træner, at man ikke har det særlig godt. For så kommer du ikke med til løbene. Og der er det lidt rarere at kunne tale med en, der ikke har noget med holdet at gøre. Det kan hjælpe rigtig meget, tror jeg.

Bliver målt i hoved og røvMed andre ord, er det en rustet rytter, der kører ud på den måske mest afgørende sæson nogensinde.

- Som rytter er du ikke bedre end dit sidste resultat eller sidste træning. De måler os jo i hoved og røv, hvis man kan sige det sådan, med vores Watt-tal og så videre.

- Men det er også noget, jeg har valgt at ændre til i år. Jeg gider ikke ud og træne for min træners skyld. Jeg vil ud og træne for min egen skyld og gøre mig selv glad og ikke gøre en anden person glad, for at følge hans træning, men følge min egen indre motivation.

Derudover bliver det et 2016, hvor der ikke bliver plads til ret meget andet end at udføre opgaven som trofast hjælper til Alberto Contador, men det ser Valgren nu også som en glimrende karrieremulighed.

- Nu kender jeg mit løbsprogram rimelig godt, og det er meget med Alberto (Contador, red.). Så ved at hjælpe ham til succes, skal jeg ligesom forsøge at få min egen personlige succes.

- Selvfølgelig vil jeg rigtig gerne vinde cykelløb selv, men det er svært, når man kører for en kaptajn hver gang. Men det er ikke noget, der går mig på, fordi jeg ved, er du en pisse god hjælperytter, så er det nemt – eller ikke nemt – så kan man godt finde en ny kontrakt.

Tyder på endnu en TourMed udgangen af 2016 har Valgren brugt tre år på Tinkoff-holdet til at lære, blive modnet og udvikle sig til den cykelrytter, han er i dag. Men hvilken cykelrytter er det så? Et spørgsmål den stadig unge rytter har lidt svært at svare på. Hør hans bud i videoen herunder.

Næste løb i kalenderen for Michael Valgren er et etapeløb i Portugal i slutningen af februar, hvorefter Paris-Nice venter i starten af marts.

Om det bliver endnu et Tour de France for den unge dansker igen i år, er der meget, der tyder på, da Valgren netop skal følge Contador tæt, men han vil endnu ikke helt give et endeligt og 100 procent sikkert ja.

- Jeg håber jo og krydser fingre for det, men det er op til mig selv, kan man sige. Jeg skal køre stærkt nok og gøre mit arbejde til punkt og prikke, så ser chancerne gode ud - men jeg vil ikke hænge min hat på det endnu, det er det alt for tidligt at sige noget om.

Bogen er på gaden og autograferne er skrevet til venner og fremmede ved bogreceptionen i den lokale cykelbutik, Buhl Cykler. Michael og Sissel er hånd i hånd klar til den tredje og måske vigtigste sæson nogensinde.