Cykling

Korkproppen Riis: Notorisk løgner og danskernes yndlings-antihelt

Der var nok ikke mange, der for et lille år siden havde regnet med, at Bjarne Riis ville gøre comeback i cykelsporten

Bjarne Riis vender tilbage til cykelsporten. Det eneste, vi mangler at finde ud af, er i hvilken rolle.

Torsdag holder Bjarne Riis og Lars Seier Christensen pressemøde på Hotel d’Angleterre i København. Her vil de to præsentere et nyt projekt. Et projekt, der på én eller anden måde har noget med cykelsport at gøre, afslører Lars Seier Christensen på Seier Capitals hjemmeside.

- Selvfølgelig har projektet i det mindste noget at gøre med cykling, skriver han.

- Det er et bredere projekt, der har til formål at skabe et stærkere økonomisk fundament, end man normalt forbinder et cykelhold med.

- Der vil være partnere involveret, men vi kan ikke nødvendigvis løfte sløret for hvem på nuværende tidspunkt. Men interessen har været stor, og det er vi taknemmelige overfor.

Dermed får vi altså igen Bjarne Riis at se i én eller anden rolle i cykelsporten. Noget, der ellers syntes vanskeligt for blot otte måneder siden, hvor Anti Doping Danmark fremlagde sin dopingrapport, som blandt andet beskrev, hvordan den tidligere danske cykelholdejer kendte til - og måske ligefrem opfordrede til brug af bloddoping på holdet.

Et imponerende cv

Men Riis vender altså tilbage, ligesom han har gjort før. Og det ser ud til, at han stadig har en vis position blandt i hvert fald de danske cykelfans.

- Ude omkring i verden er han ikke så meget konge, som han er i Danmark, men han har stadigvæk haft et cykelprojekt som stort set har vundet alt, hvad der er værd at vinde. Og det er der ikke ret mange, der kan fremvise på deres cv, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen om Bjarne Riis.

- Han er dygtig, og han har nogle dygtige folk omkring sig, ved hvordan tingene fungerer og derfor tror jeg stadig, at han er attraktiv.

Rolf Sørensen om Bjarne Riis' tilbagevenden til cykelsporten

Men hvordan kan det egentligt være, at en mand med så plettet en fortid, som Bjarne Riis trods alt har, kan vende tilbage til lige netop cykelsporten?

- Det burde egentligt være umuligt, siger journalist og kommentator Peter Brüchmann, som i løbet af sin karriere har beskæftiget sig en del med den tidligere danske cykelrytter og sportsdirektør.

En national antihelt

- Hvis du leder tilbage til det, jeg og andre har skrevet, så har vi jo sagt, at han har løjet én gang, og han kan ikke komme tilbage, hvis han også lyver som direktør. Så løj han som direktør, og så blev han dømt færdig, siger Peter Brüchmann.

- Man sagde, at han ikke havde nogen troværdighed tilbage. Han har ikke nogen fremtid i sporten, og ikke desto mindre er der en enorm stor interesse omkring det her projekt, de præsenterer på torsdag, hvilket jo også fortæller lidt om den her korkprop, som jeg også tror, jeg kaldte ham engang.

Under sidste års Vuelta a España var Bjarne Riis med på sidelinjen som ekspert på TV 2 SPORTs dækning, og under en etape afslørede danskeren, at han gerne ville vende tilbage til cykelsporten.

Klikkede man efterfølgende ind på 'Cykling på TV 2 SPORT's facebookside, var der enorm opbakning til Riis, hvilket vidner om, at han - i hvert fald blandt danske cykelfans - stadig er ønsket i sporten.

- Den danske befolkning, de fleste i hvert fald, er med ham og vil gerne se, at han laver et dansk hold. Jeg er også med på den vogn. Hundrede procent, siger cykelekspert Rolf Sørensen.

Fascinationen, foragten og fordømmelsen

Med hans personlige Tour de France-sejr i 1996 og hans efterfølgende succes som ejer og leder af cykelhold, rører Bjarne Riis ved et eller andet i den danske nationalfølelse. På både godt og på ondt, mener Peter Brüchmann.

- Det er en pudsig fortælling om Bjarne Riis, som jo er blevet en del af vores nationale fortælling på en eller anden måde, uden at der er nogen direkte identifikation i det. Han er det uperfekte billede på - ikke en helt, men nærmere en antihelt, siger Peter Brüchmann.      

- Vi ved godt, at Bjarne Riis er - og det tør jeg godt sige - en notorisk løgner. Det er to gange blevet dokumenteret. Ikke desto mindre når vi ligger ude ved stranden, og vi hører, at der er et udbrud i gang i Tour de France og én af rytterne på Bjarne Riis’ hold er med, så bliver det lidt mere interessant, siger han.

Peter Brüchmann om Bjarne Riis' tilbagevenden til cykelsporten

På den måde er Bjarne Riis personificeringen af alt det vi både elsker og hader ved cykelsporten. Det er både de store bedrifter, som fascinerer, og så alt det udenom, som vi helst var foruden. Og et sted midt i alt dette er der altså en tidligere cykelrytter og sportsdirektør, der er på vej til at gøre comeback.

- Han er en del af den her fascinationskraft, som vel er ved cykelsporten. De to sider som er fascinationen, foragten og fordømmelsen, siger Peter Brüchmann.

Vi må vente til torsdag med at finde ud af, hvilken rolle vi kommer til at se Bjarne Riis varetage i denne omgang. Men du kan være helt sikker på, at vi følger sagen tæt på TV 2 SPORT, når Lars Seier Christensen og Bjarne Riis præsenterer deres nye projekt.