Cykling

Klasseryttere i unikt fællesskab: Vil vise sporten fra en anden side

Selvom én kører World Tour, og en anden kører dansk A-klasse, så har fire ryttere helt ekstraordinært fundet sammen om en fælles mission.

Det. Sorte. Værksted.

Når man lige ved første øjekast lader øjnene glide henover de tre ord, så skaber det umiddelbart en tanke om noget suspekt, undergrund og måske endda en smule forbudt. Men det kunne ikke være længere fra sandheden og virkeligheden.

Kom med på turen med Det Sorte Værksted i videoen øverst i artiklen.

Selvom Det Sorte Værksted fysisk er et lille mørkt lokale i Mårslet, lidt uden for Aarhus, så er konceptet ’Det Sorte Værksted’ af en helt anden munter karakter.

’Det regner fandme meget, det gør!’.

Det er ikke ligefrem den store ja-hjelm Christian Moberg (Team Trefor) møder de øvrige kammerater med en kold dag i starten af marts. Michael Valgrens (Team Tinkoff) og Mads Würtz Schmidts (Team Trefor) udbrud af grin afslører, at de fuldstændig er på bølgelængde med Moberg.

’Elefanthuen har gjort sit indtog!’.

Med Troels Vinthers (Riwal Platform) ankomst i en mundering, der ville være en polarforsker værdig, er holdet fuldtalligt. Klar til at tage os med en tur ud på cyklen og med bag i kulissen.

Der er da heller ikke kørt ret mange hundrede meter, før mundtøjet kører i lige så høje omdrejninger som benene på de dyre cykler. Dårligt vejr er glemt og erstattet af røverhistorier og store grin på turen ud af Aarhus. Sammen går det hele lidt lettere.

Begyndte som en joke

Det hele startede i 2014 som lidt af en vittighed, da cykelmekaniker Markus Madsen og Christian Moberg fik ideen til at starte et ’privat værksted’ i garagen hos Markus. Bedre kendt som værkstedschefen. Derfra udviklede tingene sig, og handler i dag om så meget mere end at skifte dæk og slange.

- Jeg er overrasket over, at noget som startede lidt i spøg med en Facebook side, pludselig er blevet så stort. Vi grinede jo lidt, da vi fik 300 likes på Facebook siden. Det var sgu meget sjov…

- Så lagde vi et nøgenbillede op af Valgren… og pludselig, så havde vi 1500… afbryder Mads Würtz Markus Madsen, inden de alle bryder ud i kæmpe grin og historien får en brat ende.

I det hele taget er det blevet et fællesskab for fire ryttere med vidt forskellige niveauer og forudsætninger.

- Først og fremmest giver det os jo en mulighed for at supplere hinanden under træning og presse hinanden.  Det giver jo også noget, når vi skal ud og køre cykelløb, lyder det fra bandens pt. Eneste professionelle, Michael Valgren.

Men mest af alt handler det om, at de fire ryttere og værkstedschefen gerne vil bryde lidt med de fordomme, der kan være omkring top professionelle cykelryttere.

- Vi vil jo også bare gerne lave lidt sjov ud af det, i stedet for det hele bliver sådan mega opsat med de klassiske kommentarer efter løb, og det man får af vide af sit hold at man skal sige. Så vil vi gerne prøve at skrive lidt om det, der også foregår bagom og de sjove historier og røverhistorier. Sådan lidt gas indover, så det ikke bliver så tørt det hele, fortæller Troels Vinther.

De er nemlig alle enige om, at cykelsporten trænger til et frisk pust og lidt skævhed, på den respektfulde måde.

- Cykelsporten er mega gammeldags. Alt hvad man gjorde for 20 år siden, det er der rigtig mange, der stadig gør. Og de siger de sammen ting hver gang man interviewer dem efter en Tour de France-etape, så er det de samme svar altid, lyder det fra Christian Moberg, der fortsætter.

- Så snart der kommer noget bare en lille smule bagved, så er folk helt vilde. Så det vil vi egentlig gerne prøve at give folk et indblik i, hvordan det er at være cykelrytter. Om det så er A-klassen eller Tour de France, eller et cykelløb i Norge eller Tyskland eller Belgien, det er sådan set lidt underordnet. Jeg tror historierne, de er mindst lige så gode på det niveau, som vi kører, og som Valgren han kører.

Her er det for eksempel Michael Valgren, der har fået ny, alternativ cykel.

Michael Valgrens skynder sig dog at indskyde.

- Altså alt det der, vi gør nu, det er bare lidt spas. Det er jo ikke sådan, at vi vil ændre cykelsporten på at man skal komme med nogle sjove kommentarer - Skibby-kommentarer eller whatever.

Det Sorte Værksted gør det, fordi, det er sådan de er og fordi, det falder dem naturligt. De har valgt at bruges deres kammeratskab til at give et indblik i en ellers lukket verden.

Mere end bare sjov og spas

Selvom de fire ryttere og værkstedschefen gør alt med et glimt i øjet, så er de også bevidste om deres position, og at de rent faktisk kan bidrage til cykelmiljøet.

- Der er jo mange, der spørger ind til rytterne og hvordan de træner og gør forskellige ting. De betragter lidt det sorte værksted som rytternes kanal udadtil, lyder det fra Markus Madsen.

Jeg tror da også, at vi inspirerer rigtig mange unge mennesker til også at komme ud og cykle. De ser jo lige pludselig en anden vinkel, hvordan det er.

Og rytterne får selvfølgelig også selv noget ud af det. Ud over den sparring de får på landevejen, så har Det Sorte Værksted også åbnet op for andre muligheder.

- Der er også noget af det, der gør, at vi kan være bedre cykelryttere. Vi får jo nogle samarbejdspartnere og sponsorer, der hjælper os, lyder det fra Mads Würtz Schmidt.

Der er ingen tvivl om, at ingen af de fire ryttere og værkstedschefen havde regnet med at Det Sorte Værksted kunne fejre så flot en to års fødselsdag, som de kan til juni i år. Og hvad fremtiden bringer for det lille fællesskab er stadig lidt uvist.

Men de fem kammerater har i hvert fald ikke tænkt sig at lukke ned for værkstedet sådan lige med det samme.

- Jeg ved ikke, hvad næste skridt er, men vi vil jo gerne blive ved med at udvikle det og så som sagt lave det der motionsløb, og så også få andre til at hygge sig med cykelsporten, lyder det fra Troels Vinther, der afbrydes af Christian Moberg.

- Vi har en masse gode ideer. Og det er også det, der er så fedt, fordi vi er fem forskellige. Jeg har en ide om, at vi måske kan lave en erhvervsklub med noget fællestræning. Der er jo mange muligheder, fordi der er så mange, der godt kan lide at cykle på alle niveauer. Og så tror jeg også bare, at når de gerne vil ind under huden, så vil de også gerne ud og mærke, okay, hvor stærkt kører ham der Michael Valgren inden han skal køre Tour de France.

- Det er jo det fede ved cykling, det er at man kan komme så tæt på os. Altså, vi kan træne med folk. Det er ikke lige som med fodbold. Man kommer aldrig tæt på Ronaldo, vel. Her kan de komme helt tæt på os og træne med os, og det er der rigtig mange, der gerne vil og vil ofre meget på, lyder det fra Michael Valgren.

Alle tanker om dansk vejr med regn og kulde er fuldstændig glemt, fra det øjeblik, man træder ind på ’Det Sorte Værksted’. Her hersker det gode humør og de mange røverhistorier. Professionelle cykelryttere er jo også bare ’almindelige’ mennesker.

Hvilket fremgår i denne lille video af Troels Vinther og Mads Würtz Schmidt. Vi lader den tale for sig selv.